Stanga
Dreapta

Cum și de ce și-a îndepărtat Nicușor Dan toți susținătorii

Gabriela M Bogdan, 27 septembrie 2023, Ora 11:34

  • print
  • |
cum-i-de-ce-i-a-indepartat-nicu-or-dan-toti-sustinatorii-51883-1.jpg

Seria de evenimente recente petrecute pe scena politică bucureșteană indică un fenomen cel puțin ciudat, dacă ne gândim la felul în care cei mai devotați "nicușoriști" s-au lepădat sau doar detașat, pe rând, de edilul general.

Recent, unul din cei mai importanți lideri ai mișcării "rezist", Andrei Caramitru, l-a acuzat pe primar de simpatii legionare . O afirmație cu conotații extrem de dure, dacă ne raportăm la faptul că partidul fondat de Nicușor Dan condamnă, cel puțin discursiv, cât mai des cu putință orice manifestare "extremistă".

Sursele noastre susțin că acest semnal nu trebuie izolat de contextul problemelor judiciare cu care se confruntă instituția pe care o conduce primarul.

Colaboratorul său apropiat, vicele Tomescu a demisionat în urma scandalului șpăgilor de la Administrația Spitalelor. În plus, dosarul semnăturilor false pe documentații de urbanism avansează la DNA, cum în exclusivitate a anunțat redacția noastră aici.

La rândul lor, liberalii bucureșteni par să se "scuture" de această colaborare, "răscoala" recentă din Modrogan având deja rezultate: cel mai clar este îndepărtarea apropiatului impus de Ludovic Orban din fruntea Societății de Transport a Capitalei și înlocuirea sa cu un vechi profesionist liberal, cu peste 20 de ani experiență politică și administrativă.

Asta după ce consilieri generali ai PNL, care au cauționat prin vot, timp de trei ani, inițiativele edilului, au făcut declarații fără precedent cu privire la blocajul administrativ. Nu întâmplător, oameni bine informați susțin că și "cutremurul" de pe piața imobiliară ar fi declanșat multe alarme, dacă estimările de scădere a contribuției Bucureștiului la PIB, de aproape 40%, se vor confirma. Asta în condițiile în care Guvernul își asumă răspunderea pe măsuri extrem de dure, care vor afecta mai ales electoratul de dreapta.

Aceleași voci consultate de redacția noastră pretind că acuzațiile lansate de Nicușor Dan la adresa a trei primari de sector, dintre care doi foști fervenți si necondiționați susținători ai săi (USR-istul Mihaiu de la 2 si liberalul Ciucu de la 6) sunt doar preludiul unui scenariu electoral de victimizare pentru anul viitor.

Sursele noastre atrag atenția că strategia "singur împotriva tuturor" este singura capabilă să mai mobilizeze pe vechii USRiști și chiar pe liberalii dezamăgiți de evoluția echipei lui Nicolae Ciucă, precum și voturile pe care se bazează rămășițele partidului lui Traian Băsescu, PMP, momentan spart între "tabăra Tomac" și "aripa Diaconescu", ambele căutând un loc sub umbrela PNL. Asta deși scorul politic însumat pe București al tuturor celor de mai sus nu ar depăși 20%, insuficient pentru orice candidat, chiar în pofida "blatului" de care unii îi acuză pe Nicușor Dan și Traian Băsescu.

În fine, speculațiile în acest sens au fost alimentate și de contondentele atacuri lansate recent de Sebastian Burduja, ministrul Energiei, pion important al echipei fostului PD, conduse în interiorul PNL de Adriean Videanu.

Acesta a punctat cea mai dureroasă problemă din Capitală, anume termoficarea, acuzând edilul general că prin neplata datoriilor Termoenergetica spre ELCEN, riscă să compromită definitiv alimentarea cu eneegie termică la iarnă.

Reacția vine în contextul în care problemele de mediu, cu risc de a aduce României sancțiuni europene, au fost luate pe cont propriu chiar de cei cărora primarul general le-a declarat război, anume dezvoltatorii imobiliari.

Soluțiile acestora pentru energii alternative par a asigura independența față de un sistem centralizat păgubos și prost gestionat de municipalitate. În fine, dacă adăugăm că și asociațiile bolnavilor de cancer îl acuză pe Nicușor Dan că sacrifică șansele de supraviețuire ale pacienților oncologici, prin blocarea fondurilor din PNRR pentru Insistutele de profil, avem tabloul complet al ostilităților ce se derulează pe piața politică din București, în vederea alegerilor locale de peste un an.

Așadar, dacă ne gândim că toți cei menționați mai sus i-au făcut campanie electorală și l-au susținut necondiționat, iar astăzi se îndoiesc de propriile decizii și opțiuni, jocul din 2024 pare și mai interesant, dar și mult mai complicat.

 

FOTO: economedia.ro

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

21:53
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară