Stanga
Dreapta

Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula

Claudia Ioana, 14 iunie 2019, Ora 10:02

  • print
  • |
victor-nicolae-bogdan-46782-46819-1.jpg

In zilele de vara, se asteapta instalarea caniculei in perioade diferite ale acestui anotimp. Cand canicula se apropie, se recomanda consumul de lichide, cu precadere apa, pentru a evita deshidratarea.

In cazul alimentatiei, sunt cateva alimente recomandate pentru a fi consumate si altele care ar trebui evitate.

Ce mancam in caz de canicula

Pentru a elimina de tot riscul deshidratarii, optati pentru alimente bogate in apa, in special fructe si legume. Mizati mai ales pe rolul castravetilor si al frunzelor de salata care sunt legumele cele mai bogate in apa, dar, de asemenea, in randul legumelor recomandate pentru consum pe timp de canicula se numara rosiile si dovleceii.

In ceea ce priveste fructele, cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, capsunile si altele.

Carnea de peste alb este o alegere buna pe timp de caldura puternica.

Pentru a va racori, puteti alege un sorbet racoritor, care este mai putin caloric decat o inghetata obisnuita.

Smochinele – acest fruct delicios in oricare dintre formele sale (negru, verde sau gri) este bogat in vitamine, antioxidanti, fibre si minerale care contribuie la preventia diferitelor boli. Originara din Asia, smochina este cultivata de doua ori pe an, in iulie si la sfarsitul toamnei. Profitati, deci, si savurati-o in tarte, dulceata, in forma naturala, dupa preferintele dumneavoastra.

Ciresele – este oficial cea mai buna perioada pentru a culege cirese din gradina. Cu siguranta ca aceste fructe sunt in topul fructelor de sezon, fiind printre preferatele consumatorilor de fructe.

Mazarea – dupa altitudinea la care este cultivata, aceasta ar putea fi consumata toata vara. Insa in luna iulie este cea mai buna, pentru ca aceasta creste in umiditate, inainte de a fi cele mai puternice calduri.

Piersicile – acest fruct poate fi consumat pe tot parcursul verii, insa in luna iulie este cel mai zemos. Alegeti piersicile tari, insa care sa fie totodata si bine coapte.

Rubarba – bogata in fibre, antioxidanti si vitamine, rubarba apare in anotimpul de primavara, insa poate fi consumata pe tot parcursul verii. Nu uitati sa mancati doar tulpina, nu si frunzele, care sunt toxice. Compot, dulceata, tarta, rubarba poate inlocui toate sosurile desert.

Alimente mai putin recomandate in timpul caniculei

Corpul se incalzeste destul de mult incat nu este nevoie sa il faceti sa munceasca si in timpul digestiei. Deoarece termometrul depaseste 30 de grade Celsius, evitati sa consumati carne bogata in grasimi animale, preparata la gratar sau prajita in ulei, deoarece este dificil de digerat in toate formele sale.

Protejati-va de unele fructe si legume cu proprietati diuretice, cum ar fi mararul, anghinarea sau sparanghelul. In zilele de canicula, corpul nu are nevoie sa piarda apa, ci sa se deshidrateze.

Glucidele sunt putin recomandate, deoarece sunt greu de digerat. Daca sunteti gurmanzi, renuntati la bomboane, prajituri si produse de patiserie. In plus, silueta va avea de castigat datorita acestui fapt.

Protejati-va impotriva intoxicatiilor alimentare!

La cumparaturi, ar fi bine sa luati cu dumneavoastra o sacosa care sa pastreze alimentele in siguranta impotriva caniculei. Va fi utila pentru a aseza toate produsele perisabile care se pot strica usor din cauza caldurii.

Pentru siguranta , de asemenea, nu consumati la picnic sau la mesele in aer liber maioneza, sos carpaccio, carne sau prajituri cu crema. Virusul Salmonella se poate dezvolta rapid in mediul extrem de cald si poate antrena o intoxicatie alimentara care urmeaza in orele urmatoare si se caracterizeaza prin indigestie.

Ce bem pe canicula

In cazul bauturilor, pentru ca a bea 2 litri de apa pe zi pare mult, exista cateva alternative recomandate de specialisti, dar si cateva variante bine de evitat.

Anticiparea senzatiei de sete prin a bea regulat in timpul zilei apa este esentiala pentru a putea suporta mai bine caldurile puternice. Organismul are nevoie de 1 litru si jumatate-2 litri de apa pentru reabsorbtia volumului de lichide si de saruri minerale pierdute prin transpiratie.

Important de retinut este faptul ca este inutila completarea bauturilor cu gheata, pentru ca riscati sa va confruntati cu crampe ale stomacului si este posibil sa aveti dureri in gat cateva ore mai tarziu. Insa, pentru ca este important a raspunde si placerilor fiecaruia, s-a realizat o lista a celor mai recomandate bauturi si a celor care ar trebui evitate, pentru a va hidrata si a lupta impotriva caldurii.

Bauturi recomandate:

Apa – pentru ca nu s-a gasit inca o singura bautura care sa fie capabila sa o inlocuiasca, apa este vitala pentru organismul fiecaruia in parte pentru ca aceasta regenereaza celulele si permite sangelui sa circule.

Dar ideea de a nu bea nimic in afara de apa este un inconvenient pentru multe persoane, astfel nu ezitati sa va parfumati apa cu ajutorul unei felii de lamaie sau de castravete, a catorva frunze de menta sau a unor fructe taiate in bucati. Un alt truc este sa optati pentru apa cu cocos. Aceasta bautura este foarte racoritoare, cu putin zahar si bogata in elemente nutritive, cum ar fi potasiul.

Sucurile naturale si smoothie-urile, pentru aportul lor de vitamine – pentru a lupta contra oboselii din timpul caniculei, nimic nu este mai bun decat un suc natural racoritor de fructe proaspete sau un smoothie in care sa adaugati fructe sau lapte. Atentie, totusi, la cantitatea de zahar din aceste bauturi. Nu ezitati in acest caz sa diluati bauturile in care ati adaugat prea mult zahar cu putina apa.

Ciocolata rece in locul celei calde, pentru sportivi – dupa un efort fizic considerabil, un pahar mare cu lapte cu cacao va permite sa va incarcati cu energie, deoarece aceasta bautura contine multe proteine, glucide si calciu, astfel va veti reveni destul de rapid. Aceasta contine destul de mult zahar, astfel ca se recomanda sa nu se consume prea des.

Ceaiul si cafeaua, in cantitati rezonabile – daca unele persoane recomanda sa se evite aceste bauturi in timpul caldurilor puternice, multe studii estimeaza ca aceasta idee nu este una valabila. Efectul lor diuretic ce produce eliminarea lichidelor din organism nu ar fi chiar atat de important decat daca le consumati in doze prea mari. Este, esential sa nu abuzati de acestea, dar este inutil sa nu le consumati in cantitati limitate, evitand zaharul.

Supa, pentru aportul sau de fibre – o supa de legume calduta va va permite sa integrati destul de usor o mare cantitate de lichide si de fibre. Veti fi astfel rehidratati, deoarece acest amestec lupta impotriva constipatiei si a balonarii. Daca v-ati cumparat una deja preparata, verificati cantitatea de sare, astfel incat sa nu fie prea ridicata, pentru ca va avea efectul invers.

De evitat

Toate bauturile ce contin alcool – fie ca este bere, vin, nicio bautura pe baza de alcool nu ajuta la hidratare, din contra. Efectul sau diuretic produce pierderea de apa. Daca nu puteti renunta la alcool, ganditi-va sa beti un pahar de apa dupa fiecare pahar de vin consumat.

Bauturile carbogazoase, "prietenii falsi" care contin zahar – aspectul lor racoritor cu picaturile de apa care se scurg pe sticla ne poate induce in eroare. Bauturile gazoase si indulcite nu sunt bune racoritoare. Din contra, bulele pot produce dureri de stomac.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

12:11
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară