Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Preşedintele Partidei Romilor „Pro-Europa”, Nicolae Păun şi Deputatul minorităţii rome în Parlamentul României, Daniel Vasile: Scrisoare deschisă adresată Premierului României şi Ministrului de Interne

Bogdan Ionescu, 19 martie 2020, Ora 16:24

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47949-1.jpg BREAKING NEWS

SCRISOARE  DESCHISĂ

În atenţia:         Domnului Prim-Ministru Ludovic Orban

 În atenţia:            Domnului Ministru al Afacerilor Interne Marcel Vela

Stimate Domnule Prim-Ministru/ Domnule Ministru al Afacerilor Interne,

În numele Asociatiei Partida Romilor”Pro-Europa” si in numele comunitatilor de romi, va adresez prezenta Scrisoare Deschisa, ca urmare a discutiilor purtate cu Presedintele  Romaniei, Excelenta Sa Domnul Klaus Werner JOHANIS, in cadrul consultarilor ce au avut loc cu ocazia investirii Guvernului Orban, in data de  13 Martie 2020.

            Romania se confrunta, astazi, cu un real  razboi  epidemiologic, cu o criza sanitara majora. Tara noastra traveseaza o amenitare fara precedent. Cetatenii romani, fara deosebire de etnie, se confrunta cu un un inamic puternic, invizibil si silentios.

Efectele flagelului se resimt si in  comunitatilor de romi.  Suntem  nevoiti sa raspundem acestor provocari prin mijloacele specifice si prin intermediul resurselor si a structurilor judetene, locale de care dispune Asociatia Partida Romilor”Pro-Europa”.

Mai mult ca niciodata, organizatia nationala a romilor, Asociatia Partida Romilor”Pro-Europa”, se mobilizeaza, la nivelul structurilor nationale, judetene si locale, in vederea gestionarii situatiei de criza sanitara majora. Suntem obligati sa actionam prompt si, totodata, responsabil, prin campanii de informare, constientizare si responsabilizare la nivelul comunitatilor de romi, avand in vedere problemele specifice cu care ne confruntam.

Un numar foarte mare de romi s-a reintors in tara, existand o reactie adversa, in raport cu aceste persoane, atat in randul comunitatii de romi, cat si in relatia cu institutiile publice competente sa gestioneze astfel de situatii. Pe de alta parte, atrag atentia asupra conditiilor improprii de locuit in care persoanele izolate la domiciliu petrec cele 14 zile de izolare (spatii supra-aglomerate, inadecvate pentru a asigura izolarea medicala).

Pana la aceasta data, am gestionat si am intervenit, prin intermediul structurilor Asociatiei Partida Romilor”Pro-Europa”, structuri judetene si locale, in vederea aplanarii situatiilor conflictuale, insa, data fiind situatia exceptionala, prin declararea starii de urgenta este nevoie de efort comun si sustinut al tuturor factorilor responsabili.

Va atrag atentia ca sunt foarte multe cazuri de stiri false, sunt multe abuzuri care produc  reactii in comunitatile de romi si in relatiile comunitatii cu institutiile de stat. Astfel de situatii, structurile locale, judetene ale Asociatiei Partida Romilor”Pro-Europa”, le-au gestionat, pana in prezent.

     In cadrul dialogului cu Presedintele Romaniei, am subliniat cateva aspecte, aspecte impartasite de Excelenta Sa. Mai mult, ni s-a sugerat sa va aducem la cunostiinta urmatoarele:

·        Pandemia nu are etnie si nu trebuie sa etnicizam criza sanitara majora,

·        Combatem stirile false si sustinem dreptul cetatenilor, fara deosebire de etnie, la o corecta si responsabila informare,

·        Actionam, prin colaborare si coordonare cu institutiile nationale, judetene si locale, in vederea unei informari corecte a cetatenilor,

·        Sprijinim, prin intermediul structurilor locale si judetene ale Asociatiei Partida Romilor”Pro-Europa”, actiunile si implementarea masurilor in vederea eradicarii pandemiei in comunitatile de romi,

·        In acest sens, am propus infiintarea la nivel judetean a unui Grup de Lucru Mixt, format din reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, la nivel judetean, si reprezentanti ai societatii civile,

·         Grupul de Lucru Mixt are cu caracter consultativ, in cadrul caruia reprezentantii  Asociatiei Partida Romilor”Pro-Europa” sprijina initiativele, masurile de informare si combatere a epidemiei in randul comunitatilor de romi.

Astfel, va aduc, la cunostiinta, disponibilitatea totala a Asociatiei Partida Romilor”Pro-Europa” de a pune la dispozitia institutiilor abilitate resursele umane si infrasctructura nationala, in scopul coordonarii actiunilor de combatere a starii medicale de urgenta in comunitatile de romi.

Acum, mai mult ca niciodata, putem actiona impreuna si eficient. Este nevoie de un efort comun si sustinut, coordonat eficient in combaterea pandemiei. Nu, in ultimul rand, vrem sa multumim tuturor celor care lupta in prima linie: medici, asistente, personal medical, ordine si asistenta publica.

Asociatia Partida Romilor”Pro-Europa” asteapta un raspuns la acest apel public, subliniind, totodata, ca intreaga responsabilitate revine autoritatilor si institutiilor publice abilitate in gestionarea pandemiei, si exprimȃnd, totodata, sprijinul, suportul neconditionat si voluntar, la nivel national, in implementarea de masurilor de combatere a pandemiei in comunitatile de romi.

In acelasi timp, lansam un apel catre cetatenii romani de etrnie roma: Dati dovada de responsabilitate, calm si toleranta! Noi, romii, stim cum sa supravietuim, stim cum sa ne mentinem credinta, stim sa depasim momentele grele! Nu ne panicam si ascultam sfaturile specialistilor, stam acasa, mentinem igiena si iesim din casa, doar cand este nevoie!

Presedinte Asociatia Partida Romilor “Pro-Europa”                               Deputat

  Nicolae Păun                                                                                            Vasile Daniel

18 Martie 2020

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

19:36
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară