Stanga
Dreapta

Exclusiv: www.ziarulatak.ro Gafele echipei Beuran care au dus la incendierea unei paciente

Bogdan Ionescu, 7 ianuarie 2020, Ora 17:41

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47798-1.jpg Exclusiv

Medicii care au făcut operația de la Spitalul Floreasca în timpul căreia o pacientă bolnavă de cancer a fost incendiată pe masa de operație au folosit un dezinfectant neconform cu folosirea bisturiului electric, deși în spital erau disponibile toate tipurile de dezinfectanți, a anunțat  ministrul Sănătății, Victor Costache.

Biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator în timpul operației de la Spitalul Floreasca este conceput să fie utilizat doar pentru dezinfecția mâinilor personalului medical, iar acest biocid, care conține o cantitate mare de alcool, a fost utilizat în combinație cu bisturiul electric, lucru care a dus la izbucnirea focului pe masa de operație, arată raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

·         Dezinfectantul folosit pentru dezinfecția câmpului operator, care conține o cantitate mare de alcool, este conceput să fie utilizat doar pentru mâini.

·         S-a ignorat o procedură de dezinfectie a tegumentelor.

·         Pacienta a fost diagnosticată greșit cu alergie la iod, motiv pentru care în ambele intervenții s-a folosit o substanță pe bază de etanol.

·         S-au turnat 200 de mililitri dintr-un dezinfectant care conține alcool și care se folosește tamponat, în doze de câte 50 de mililitri.

·         S-a folosit greșit bisturiu electric în combinație cu dezinfectantul.

·         Niciunul din medici din echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Practic, echipa de gardă din spital nu a intervenit și au venit alți medici de acasă, ministrul Sănătății lăsând să se înțeleagă că șeful de secție nu a permis echipei de gardă să se ocupe de pacientă.

·         În protocolul operator acest accident apare separat, într-o anexă. "Ne întrebăm de ce n-a fost menționat de la început . Rezidenții când intervin trebuie să fie sub supraveghere, ceea ce nu s-a întâmplat" - Victor Costache.

 

"În acest mediu în care s-a folosit etanolul s-a utilizat și bisturiul electric, iar câmpurile de sub pacientă erau impregnate cu alcool, a fost un efect de spirtieră care a dus la acest accident combustional", a explicat ministrul Sănătății, care spune că ancheta Parchetului urmează să stabilească cu exactitate "cine a apăsat pe bisturiul electric".

 

"În referatele domnului profesor de obicei apare produsul incriminat ca folosit în mod normal. Betadina în cantităţi foarte mici, clorhexidină nu am văzut şi am verificat balanţa pe un an întreg. Este vorba despre o neregulă, despre încălcarea unui protocol preoperatoriu. Acolo este specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului, medicul operator, cu o cantitate de maximum 50 de mililitri dată în trei etape şi atenţie în acea procedură scrie foarte clar că trebuie să fie foarte atenţi la alergiile la iod. După imaginile video la care am avut un minim acces acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare, în jur de 200 de mililitri pe puţin, care s-a folosit într-o singură etapă. Adică, s-a dat puţin pe corpul pacientului după care s-a luat o tăviţă renală s-a turnat toată cantitatea care evident s-a dus de jur împrejur", a declarat Maria Comana, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat.

La operație au participat un medic rezident de anul V, un medic rezident de anul I, iar pe parcurs s-a alăturat și medicul specialist, plus cele două asistente, a explicat Maria Comana, directorul Inspecției Sanitare de Stat.

Ministrul Sănătății spune că pacienta a fost diagnosticată greșit cu alergie la iod, acesta fiind motivul invocat de echipa medicală pentru folosirea unui dezinfectant nepotrivit. Victor Costache a precizat că, declarativ, aceasta menționase o alergie la furazolidon, care însă a fost generalizată drept una la iod.

Victor Costache mai spune că în cazul acestei paciente echipa de gardă din spital nu a intervenit și au venit alți medici de acasă, ministrul Sănătății lăsând să se înțeleagă că șeful de secție nu a permis echipei de gardă să se ocupe de pacientă.

Concluziile anchetei de la Floreasca. Diagnosticare greșită: Pacienta nu era alergică la iod

Pacienta incendiată pe masa de operație de la spitalul Floreasca, decedată între timp, a fost diagnosticată greșit ca alergică la iod, este una din concluziile comisiei de anchetă.

Medicii care au efectuat operația de la Spitalul Floreasca în timpul căreia a luat foc o pacientă au folosit un dezinfectant care nu ar fi trebuit utilizat în acest caz, cu toate că în acel moment în spital erau disponibile toate tipurile de dezinfectanți, a anunțat  ministrul Sănătății, Victor Costache.

Biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator în timpul operației de la Spitalul Floreasca este conceput să fie utilizat doar pentru dezinfecția mâinilor personalului medical, iar acest biocid, care conține o cantitate mare de alcool, a fost utilizat în combinație cu bisturiul electric, lucru care a dus la izbucnirea focului pe masa de operație, arată raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Victor Costache, ministrul Sănătății, a prezentat  concluziile din raportul corpului de control, care a constatat o serie de greșeli ce au dus la moartea pacientei de 66 de ani care a murit la finalul anului trecut, după operația în care a luat foc pe masa de operație, de la Spitalul Floreasca.

Victor Costache a anunțat că pacienta în vârstă de 66 de ani a fost diagnosticată greșit, aceasta ar fi o primă mare greșeală a echipei medicale.

„Nu exista niciun element care să indice alergia la iod a pacientei”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

El a precizat ulterior că pacienta a spus înainte de operație că este alergică la furazolidon, dar nu s-au mai făcut teste de confirmare a alergiei, alergia la furazolidon fiind extinsă și asupra celei la iod, fără o testare propriu-zisă.

.

Prezent la conferința de presă de la Ministerul Sănătății, managerul Spitalului Floreasca, Ionuț Negoi, a fost întrebat de jurnaliști de ce spitalul Floreasca nu a raportat mai departe incidentul.

Managerul spitalului spune că "unitatea sanitară a făcut toți pașii legali. Noi simțim că unitatea sanitară a urmat pașii legali."

Ministrul Costache a anunțat că trimite un nou control la Floreasca

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

10:35
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară