Stanga
Dreapta

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Marian Vasile, 27 ianuarie 2022, Ora 12:41

  • print
  • |
ziua-internationala-de-comemorare-a-victimelor-holocaustului-50048-1.jpg

 

 

27 ianuarie este una dintre cele mai importante zile dedicate memoriei evreilor, romilor și sinti care au trecut prin ororile Holocaustului. Apogeul urii de rasă, Holocaustul a însemnat moartea a 6 milioane de evrei, 3 milioane de cetățeni polonezi și o jumătate de milion de etnici sinti și romi. De asemenea, au pierit în urma atrocităților naziste zeci de mii de persoane cu handicap, prizonieri de război, precum și apartenenți ai minorităților sexuale.

După ocuparea Poloniei de către naziști în 1939, primii prizonieri de război sunt concentrați în ghetouri, devenite ulterior lagăre de exterminare. Înaintând către Uniunea Sovietică, grupările paramilitare naziste încep acțiunile de execuție în masă a evreilor, romilor și a celor considerați inamici ideologici comuniști. Cunoscute sub numele de pogromuri, aceste sângeroase acțiuni au dus la pierderea a cel puțin un milion și jumătate de suflete de pe teritoriul polonez, baltic și ucrainean.

Ca parte a „soluției finale”, în septembrie 1941 Hitler ordonă deportarea intregii populații evreiești din Germania în lagărele deja suprapopulate din est. Începe exterminarea în masă prin întoxicare cu gaz, așa cum s-a întâmplat în complexul Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr de concentrare nazist. Până în 1945, aici le-a fost destinat să cunoască orori de neînchipuit celor care au avut o singură vină: aceea de a se naște evrei, romi și sinti.

27 ianuarie 1945 a reprezentat un sfârșit simbolic al acestor tragedii. În această zi, soldații ruși deschid porțile lagărului, iar cei 7.500 de deținuți rămași în viață sunt eliberați de sub jugul nazist. Patru luni mai târziu războiul avea să se sfârșească.

În urma unei rezoluției adoptate la data de 1 noiembrie 2005 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, data de 27 ianuarie a devenit Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.

Supraviețuitorii Holocaustului merită recunoaștere deplină, obligația statului român faţă de victimele Samudaripenului constând nu doar în comemorare, ci și în perpetuarea luptei împotriva oricărei forme de discriminare, rasism şi xenofobie.

ziarulatak.ro Web analytics

15:34
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară