Stanga
Dreapta

Mesajul Preşedintelui României, transmis cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor

Gabriela M Bogdan, 20 februarie 2024, Ora 11:23

  • print
  • |
mesajul-presedintelui-romaniei-transmis-cu-prilejul-zilei-dezrobirii-romilor-52100-1.jpg

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis marţi, 20 februarie 2024, un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor.

„Dezrobirea romilor reprezintă un moment istoric semnificativ în modernitatea României, 20 februarie marcând 168 de ani de la dobândirea libertăţii pentru această etnie, un proces complex care are încă reverberaţii în societatea noastră actuală. Marcarea – prin lege – a Zilei Dezrobirii demonstrează angajamentul comun al oamenilor politici şi al cetăţenilor de a face posibilă o reală incluziune politică, economică şi social-educaţională a romilor şi de a sprijini membrii comunităţilor lor pentru a-şi pune în valoare potenţialul, ca participanţi activi la viaţa naţiunii.

Prin marcarea acestei zile, statul român recunoaşte suferinţele îndurate timp de secole de romi şi aduce un omagiu victimelor discriminării, cu atât mai mult cu cât dezrobirea juridică de la mijlocul secolului XIX nu a putut să înlăture decalajele rămase care, de-a lungul timpului, au dus la stigmatizarea romilor.

Deşi eliberaţi, romii au suferit în continuare prin pauperizare, marginalizare şi prin încercarea de anulare a identităţii lor, un moment dramatic reprezentându-l deportările din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Doar depăşind această moştenire, putem vorbi despre o Românie modernă, europeană şi rezilientă.

Ziua de astăzi, dedicată Dezrobirii Romilor, ne oferă prilejul de a evalua progresele pe care le-a înregistrat societatea românească în ceea ce priveşte incluziunea romilor, dar mai ales de a conştientiza responsabilităţile pe care le avem în continuare. Salut eforturile derulate în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate în Strategia Guvernului României pentru incluziunea romilor 2022-2027, prin care România continuă să-şi mobilizeze energiile în edificarea unei societăţi a egalităţii de şanse pentru toţi.

Asumarea trecutului rămâne una dintre cele mai importante provocări ale prezentului. Fără înţelegerea istoriei şi a cauzelor care au condus la suferinţe teribile, extremismul va continua să ameninţe atât Europa, cât şi întreaga lume.

Conform noii Legi a învăţământului preuniversitar, includerea în programa şcolară începând cu anul 2025 a disciplinei opţionale ‘Istoria, robia şi deportarea romilor’ reprezintă mai mult decât o simplă ajustare a programelor de studiu. Elevii de gimnaziu şi liceu vor putea studia tradiţiile multiseculare ale romilor, dar şi faptul că robia şi deportările acestora au fost realităţi dramatice ale istoriei noastre comune. Aceste aspecte dureroase ale trecutului trebuie să fie cunoscute de noile generaţii pentru a putea combate discriminarea şi discursul incitator la ură prin educaţie, toleranţă şi respect reciproc.

Rememorarea istoriei să ne inspire în efortul nostru comun de a face ca România să devină un spaţiu al oportunităţilor egale pentru toţi cetăţenii săi, indiferent de etnie!”

FOTO:  digi24.ro

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

10:31
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară