Stanga
Dreapta

Săptămâna Albă! Tradiții și superstiții

Gabriela M Bogdan, 13 martie 2024, Ora 10:37

  • print
  • |
saptamana-alba-traditii-i-superstitii-52118-1.jpg

Nu mai este mult până când creștinii o să intre în Postul Mare. Aceștia se pregătesc de lăsatul secului înainte de Postul Paștelui, însă acesta este precedat de ceea ce se numește Săptămâna Alba. Înainte de începerea postului, Biserica a rânduit o perioadă de trecere numită în popor Săptămâna Albă, sau Săptămâna Brânzei, în care oamenii au voie să consume lactate și ouă, însă nu se pot atinge de carne. Ei bine, de această săptămână se leagă multe tradiții și obiceiuri, iar unele lucruri sunt strict interzise dacă vrei să îți meargă bine. 

Săptămâna Albă se încheie în data de 17 martie, zi numită şi Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când este lăsatul secului de brânză. Iar până atunci există anumite lucruri pe care nu aveam voie să le facem. De asemenea, tradiția ne spune și ce trebuie să facem ca să ne meargă bine tot anul.

Săptămâna Albă: Tradiții și superstiții

Din punct de vedere religios, Săptămâna Alba este marcată de faptul că în această perioadă nu se mai consumă carne (a nu se confunda cu harți, care desemnează zilele de dezlegare a postului), iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte.

Însă, tradiția vine și cu multe alte „reguli” pentru această săptămână specială. De exemplu, în miercurea și vinerea din Săptămâna Alba este interzis spălatul pe cap, pentru a nu încărunți repede, dar și pe față, pentru a nu orbi. Însă, dacă totuși aceste acțiuni sunt neapărat necesare, te poți spăla doar dacă pui o bucățică de brânză în apă.

De asemenea, în Joia Nepomenită sau Joia Necurată, femeile trebuie să facă o turtă din făină sau din mălai, care se unge cu unt sau cu brânză și se așază pe un mușuroi, pentru ca insectele să aibă ce mânca și să nu facă pagube recoltei în timpul verii.

Pe de altă parte, în Sâmbăta Albă se fac plăcinte, care se dau de pomană. Tot în această zi, bărbații nu lucrează, fiind în primejdie de căzături, iar femeile nu cos și nu spală cămăși bărbătești. Mai mult, pentru a se asigură că vor avea parte de un an bun și lin, fetele tinere trebuie să împartă colaci și brânză. De asemenea, în această zi fetele nu trebuie să măture, căci astfel își vor mătura și șansele de a-și găsi alesul.

Tot în Săptămâna Albă este interzis să faci renovări în casă sau să îți schimbi locuința, dacă nu vrei ca ghinionul să se lipească de tine. Mai mult, se pune că în această săptămână nu trebuie să te cerți, dar trebuie să îți ceri iertare de la toți celor cărora le-ai greșit pentru a intra curat și cu inima liberă în Postul Paștelui.

FOTO: motivul.ro

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

08:51
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară