Stanga
Dreapta

Etapele recensământului populaţiei şi locuinţelor Februarie- Iulie 2022

Gabriela M Bogdan, 14 ianuarie 2022, Ora 12:05

  • print
  • |
etapele-recensamantului-populatiei-si-locuintelor-februarie-iulie-2022-1.jpg

 

Recensământul populaţiei şi locuinţelor  se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022. Iată care sunt etapele principale după care se va desfășura recensămțntul:

RECENSĂMÂNT, etape principale

Recenzare RPL2021

 

 


·         Instruire recenzori

aprilie – august 2021

Ianuarie- februarie 2022


·         Preluare date din surse administrative și populare bază de date RPL2021

1 – 31 iulie 2021

1 februarie – 13 martie 2022


·         Auto-recenzarea (metoda CAWI)

1 august – 30 septembrie 2021

14 martie – 15 mai 2022


·         Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față-în-față (cu ajutorul tabletelor)

1 octombrie – 30 noiembrie 2021

16 mai – 17 iulie 2022


Prelucrarea datelor

octombrie 2023

nemodificat


Diseminarea și publicarea rezultatelor

 

 


·         Diseminarea indicatorilor geo-referențiați

decembrie 2022

nemodificat


·         Comunicat de presă privind rezultatele provizorii

decembrie 2022

nemodificat


·         Publicarea rezultatelor provizorii

decembrie 2022

nemodificat


·         Publicarea rezultatelor definitive

decembrie 2023

nemodificat


·         Publicarea volumului sintetic de rezultate definitive ale RPL2021

decembrie 2023

nemodificat


·         Încărcarea indicatorilor în aplicația Eurostat de hipercuburi

decembrie 2023

nemodificat


Elaborarea Raportului de calitate al RPL2021

decembrie 2023

nemodificat


2) Momentul de referință al RPL2021 va fi modificat din 1 mai 2021 în 1 decembrie 2021

3) Termenele activităților și subactivităților din cadrul Programului general de organizare și efectuare a RPL runda 2021 se vor actualiza în consecință, urmând a fi aprobate de Comisia Centrală pentru recensământul populației și locuințelor din România în anul 2021 (CCRPL2021).

4) Bugetul pentru activitățile decalate va fi actualizat și se vor întreprinde demersurile necesare pentru revizuirea cadrului legal astfel încât bugetul pentru anul 2021 să fie suplimentat cu cuantumul sumei prevăzută a fi alocată în anul 2020 din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.”

În consecință, prezentul act normativ realizează modificarea calendarului de pregătire și efectuare a recensământului și, implicit, modifică momentul de referință al recensământului din 1 mai 2021 în 1 decembrie 2021.

Modificarea calendarului de pregătire și efectuare a recensământului atrage după sine și modificări ale termenelor pentru transmiterea datelor de către instituțiile furnizoare de date prevăzute la art.28, precum și alte termene ce trebuie corelate cu calendarul recensământului.

  1. De asemenea, prezentul act normativ are în vedere modificarea actualului mecanism de plată a unei părți din personalul de recensământ din teritoriu prevăzut în cadrul art.18, care constă în repartizarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, întrucât deși este corect din punct de vedere bugetar, mecanismul este unul sinuos și dificil de implementat având în vedere că acesta presupune adoptarea de hotărâri la nivelul fiecărui consiliu județean și al Consiliului General al Municipiului București pentru repartizarea sumelor pe unități/subunități administrativ teritoriale din interiorul județului/municipiului București, situații care pot determina efectuarea cu întârziere a plăților și dificultăți în recuperarea la bugetul de stat a sumelor neutilizate.

Ca urmare a modificărilor intervenite în ceea ce privește prevederile art.18, I.N.S., prin direcțiile teritoriale de statistică urmează să încheie contractele și să asigure plata întregului personal de recensământ din teritoriu. Prin urmare, personalul de recensământ din teritoriu își desfășoară activitatea sub autoritatea I.N.S., prin direcțiile teritoriale de statistică, fiind necesară modificarea în acest sens a prevederilor art.27 alin.(2) lit.c).

Totodată, modificarea prevederilor art.18 impune și modificarea art.29 lit.h) și h1) în ceea ce privește atribuțiile I.N.S. și a art.34 alin.(3) lit.b) în ceea ce privește atribuțiile primarului, urmând să fie aplicate următoarele reguli:

– I.N.S., prin direcțiile teritoriale de statistică, asigură selecția personalului recrutat cu sprijinul primarilor din fiecare localitate, și asigură instruirea și coordonează activitatea personalului recrutat;

– I.N.S., prin direcțiile teritoriale de statistică, asigură recrutarea și plata întregului personal de recensământ din teritoriu;

– primarii sprijină direcțiile teritoriale de statistică în vederea selectării și recrutării personalului necesar recenzării, validării și prelucrării datelor.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

20:31
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară