Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Bogdan Aurescu: „Investiţiile în România constituie investiţii în stabilitatea regională”

Gabriela M Bogdan, 29 septembrie 2022, Ora 12:00

  • print
  • |
bogdan-aurescu-investitiile-in-romania-constituie-investitii-in-stabilitatea-regionala-51121-1.jpg BREAKING NEWS

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, miercuri, pe Jose Fernandez, subsecretar de stat pentru creştere economică, energie şi mediu în cadrul Departamentului de Stat al SUA. Cei doi oficiali au discutat despre proiectele bilaterale în domeniul cooperării economice şi al energiei, în special proiectele comune în domeniul energiei nucleare civile, aspecte privind securitatea alimentară şi situaţia de securitate din vecinătate.

În ceea ce privește proiectele bilaterale în domeniul nuclear civil - proiectul Cernavodă şi proiectul Centralei cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) - Aurescu „a evidenţiat potenţialul important al acestora pentru consolidarea securităţii energetice a României şi, implicit, la nivel regional”, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

 Cei doi oficiali au abordat şi perspectiva includerii sectorului eolian între priorităţile de cooperare bilaterală în domeniul energetic. Aurescu a subliniat că investiţiile în România constituie investiţii în stabilitatea regională.

De asemenea, ministrul a reiterat interesul şi angajamentul ferm al României de a dezvolta cooperarea bilaterală şi a evidenţiat potenţialul semnificativ în domeniul economic, inclusiv al schimburilor comerciale.

 „Subsecretarul de stat Jose Fernandez a salutat angajamentul părţii române şi a subliniat, la rândul său, angajamentul SUA în acest sens şi importanţa intensificării cooperării economice bilaterale pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic”, arată MAE.

 Legat de rolul Mării Negre în economia globală, cu precădere în actualul climat regional, ministrul Aurescu a prezentat eforturile concrete ale României de susţinere a Ucrainei, punctând contribuţia ţării noastre în facilitarea transportului de cereale. El a evidenţiat, inclusiv cu referire la contactele avute cu prilejul Adunării Generale ONU săptămâna trecută, mai ales cu parteneri din Africa, necesitatea promovării cât mai eficiente în spaţiile geografice din afara Europei a unor mesaje clare privind responsabilitatea Rusiei în ceea ce priveşte impactul asupra lanţurilor globale de aprovizionare şi combaterea, astfel, a dezinformării ruse.

În comunicatul MAE se mai arată că Fernandez a remarcat implicarea şi reuşitele României în facilitarea transportului a peste 4 milioane tone de cereale din Ucraina şi a subliniat că aceste acţiuni au contribuit la evitarea unei situaţii extrem de dificile din punctul de vedere al securităţii alimentare la nivel global. Totodată, oficialul american a remarcat şi mulţumit pentru sprijinul acordat de România Republicii Moldova în plan bilateral şi la nivelul instituţiilor internaţionale.

„Cei doi oficiali au subliniat necesitatea unor eforturi şi contribuţii substanţiale şi coordonate la nivel internaţional pentru reconstrucţia infrastructurii distruse în Ucraina. Au remarcat, de asemenea, impactul crizei energetice asupra Republicii Moldova, ministrul de Externe român evidenţiind importanţa sprijinirii eforturilor acestui stat de identificare a unor soluţii adecvate asigurării resurselor necesare”, evidenţiază MAE.

Au fost abordate şi proiectele susţinute de România în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, ministrul Bogdan Aurescu subliniind - cu exemplificarea proiectului Rail2Sea - relevanţa acestora pentru crearea infrastructurii necesare interconectării strategice a statelor din regiune, apreciind că acestea îşi vor demonstra valoarea pe termen lung, atât pentru stimularea dezvoltării economice, cât şi pentru facilitarea mobilităţii militare pe Flancul estic, şi pledând pentru o implicare substanţială a SUA în realizarea acestora.


 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

13:49
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară