Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Ponta şi-a dat cu tesla-n ouă . 133.000 de euro din bani publici

Claudia Ioana, 11 iulie 2021, Ora 10:26

  • print
  • |
ponta-si-a-dat-cu-tesla-n-oua-133-000-de-euro-din-bani-publici-48691-1.jpg BREAKING NEWS

 

Partidul condus de Victor Ponta a rămas cu datorii după campania de la parlamentare, iar creditorii vor să execute bunurile Pro România. Partidul a plătit, într-un singur an, pentru trei mașini între 300.000-350.000 de euro.

Finanțarea partidelor de la buget generează situații inedite, iar șefii partidelor se întrec în extravaganțe. Subvenția de la bugetul de stat a crescut anual, iar partidele au ajuns în situația să aibă atâția bani încât să nu aibă ce să facă cu ei.

Dacă Liviu Dragnea închiria avioane pentru deplasări externe, iar trezorierul PSD încerca să cumpere vile și mașini de lux, Pro România se poate lăuda că a cumpărat, cu bani publici, cea mai scumpă mașină înregistrată oficial de un partid.

 Achiziția a respectat legea, iar totul a fost declarat la Autoritatea Electorală Permanentă.

 

Mașina nu a fost cumpărată din cotizațiile membrilor Pro România, ci din bani publici, subvenția de la bugetul de stat. Banii primiți de Pro România ca subvenție în 2020 au apărut însă ca o măsură excepțională și nu ca o regulă.

Pentru ca Pro România să voteze bugetul pe 2020, guvernul Orban a acceptat ca partidul condus de Victor Ponta să beneficieze de subvenție. Acest lucru nu era posibil, deoarece partidul nu a participat la alegerile din 2016, dar s-a făcut o excepție de la legea finanțării partidelor politice. Pro România a încasat datorită amendamentului 12.3 milioane de lei în 2020.

Probleme financiare pentru Pro România

Problemele financiare ale Pro România au început să apară după ce partidul nu a mai intrat în Parlament și nu mai beneficiază de subvenție, iar Autoritatea Electorală Permanentă a decis să nu ramburseze întreaga sumă cheltuită în campania de la parlamentare.

 

Mai mult, conducerea Pro România a decis să achiziționeze în luna ianuarie 2021 un automobil marca Tesla, cu o valoare de 636.196 de lei (peste 133.000 de euro). Mașina este de culoare albastră, full electric, are șapte locuri, peste 500 km autonomie și peste 560 de cai putere. Este o versiune de top a celor de la Tesla. Surse din partid spun că mașina, care atinge 100 de km la oră în 3.9 secunde, a fost comandată la cererea lui Victor Ponta.

În aprilie 2020, Pro România cumpăra și un Mercedes Sprinter, prețul de achiziție fiind în jurul a 50.000 de euro. Fostul șef al campaniei de la parlamentare al Pro România susține că mașina a primit îmbunătățiri de încă 100.000 de euro. Automobilul a fost modificat în județul Galați și a fost folosit în campania de la locale și parlamentare pentru deplasarea liderilor Pro România. Acesta beneficia de televizoare, fotolii modificate, instalație nouă de climatizare și alte elemente de confort față de modelul din fabrică.

Trezorierul partidului, Mircea Dobre, a declarat că a fost cumpărată și o mașină Skoda pentru Pro România. Sursele Europa Liberă susțin că este vorba de o mașină de teren Skoda Kodiaq.

Valoarea totală a celor trei automobile achiziționate de Pro România într-un singur an este între 300.000 – 350.000 de euro (peste 1.5 milioane de lei).

 Ponta a cumpărat mașinile, el a decis

Fostul șef al campaniei Pro România de la parlamentare, Constantin Iacov, a declarat pentru Europa Liberă că Victor Ponta este cel care a decis cumpărarea mașinilor.

Tesla pentru partidul lui Ponta. Declarația lui Constantin Iacov

Oficial, semnătura președintelui Pro România nu apare pe vreun document, toate fiind semnate de Mircea Dobre, trezorierul Pro România. El a primit o procură de la Victor Ponta pentru a putea semna toate achizițiile făcute de partid.

 

Constantin Iacov este cel care a dezvăluit că Pro România a cumpărat o mașină Tesla de peste 130.000 de euro. Toate mașinile cumpărate de partid, dar și alte bunuri, urmează să fie executate silit ca urmare a datoriilor acumulate de Pro România în campaniile electorale. Procedura a fost deja demarată.

„Urmează ca executorul judecătoresc să le scoată la vânzare și exact cum a mai pățit Victor Ponta la PSD să îi scoată, simbolic, și scaunul pe care stă el la vânzare.

Fostul membru Pro România se numără printre cei care au împrumutat partidul.

„Creditorii au început executarea silită, ar fi o sumă între 3 și 5 milioane de lei. Eu am 440.000 de lei împrumutați către partid. La o firmă sunt eu acționar, acolo s-a împrumutat cu 1,1 milioane de lei. Problema e că trebuie întrebat Victor Ponta ce a făcut cu banii”, susține Iacov.

Tot acesta declara  că a fost uimit să vadă că partidul nu-și plătește datoriile, dar cumpără mașini scumpe. Spune că a văzut mașina Tesla X de culoare albastră la sediul Pro România.

 

Constantin Iacov a adăugat că ar trebui executat și Mercedesul Sprinter modificat.

„Există un microbuz, care a costat 150.000-160.000 de euro, care urmează să fie executat. Un microbuz Mercedes cu care mergea doar președintele partidului, Victor Ponta, și acel microbuz a fost modificat și a costat vreo 160.000 de euro”, a afirmat fostul șef al campaniei Pro România de la Parlamentare.

Trezorierul Pro România: Tesla X e în patrimoniul Pro România, Iacov cere înapoi 2.6 milioane de lei

Trezorierul Pro România, Mircea Dobre, recunoaște că a fost demarată o procedură pentru executarea silită a bunurilor Pro România.

„Nu vorbim de această sumă între 3 și 5 milioane de lei. Noi vorbim de o sumă de 2,6 milioane de lei, unde creditor sunt cele două companii unde dânsul (n.r. – Constantin Iacov) este acționar sau administrator, plus împrumutul pe care îl are pe persoană fizică”, a declarat Dobre pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, Constantin Iacov nu a avut răbdare să se termine procesul Pro România – AEP legat de rambursarea sumelor de la parlamentare. Miza procesului este de 1.1 milioane de euro.

Ponta și istoricul mașinilor

Victor Ponta are un istoric în ceea ce privește mașinile puternice, cursele de raliu și mașinile ecologice.

Fostul premier anunța la preluarea puterii, în 2012, că toate instituțiile de stat vor cumpăra mașini ecologice. Promisiunea nu s-a concretizat. În calitate de președinte PSD, Victor Ponta a cumpărat o Toyota Prius second handiar ca premier a cerut o mașină hibridă. A primit un Mercedes S400, pe care l-a înlocuit însă în campania prezidențială din 2014 cu o Dacia Duster.

 

Mașinile sport rămân însă marea pasiune a lui Victor Ponta. Modelul Tesla X este unul cu performanțe deosebite pentru o mașină electrică. Președintele Pro România a participat mai mulți ani la curse de raliu în calitate de copilot și a deținut mașini puternice precum Mitsubishi EVO sau Fiat Abarth.

Achiziționarea mașinii Mitsubishi EVO de la Dan Șova, fost ministru al Marilor Proiecte, a făcut obiectul unui dosar penal, dar Victor Ponta a fost achitat definitiv.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

00:25
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară