Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: România donează o nouă tranșă de vaccin Pfizer Republicii Moldova

Gabriela M Bogdan, 21 iulie 2021, Ora 12:05

  • print
  • |
romania-doneaza-o-noua-tran-a-de-vaccin-pfizer-republicii-moldova-48808-1.jpg BREAKING NEWS

 

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19 (CNCAV), a anunțat, marți, că România va dona o nouă tranșă de vaccin Republicii Moldova, continuând astfel acțiunile de donație sau revânzare a unor doze de ser. În țara vecină vor ajunge 100.000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului.

 „Aşa cum România a făcut până în momentul de faţă către Republica Moldova cele mai importante donaţii, acestea vor continua cu un transport săptămâna aceasta de 100.000 de doze Pfizer, care a fost aprobat în şedinţa de guvern de săptămâna trecută. Și Serbia a beneficiat de 50.000 de doze de donaţie, Ucraina, Argentina, Vietnam – 100.000 de doze AstraZeneca şi până în momentul de faţă a fost finalizat un singur contract de vânzare, cu Danemarca, pentru 1.170.000 de doze de vaccin”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu în conferința de presă săptămânală de la Palatul Victoria.

 Vicepreședintele CNCAV a mai precizat că sunt în curs și alte demersuri similare.

În ceea ce privește strategia UE de achiziție a serurilor anti-COVID-19, Baciu a explicat că atunci când Comisia Europeană a contractat dozele de la companiile care lucrau la dezvoltarea vaccinurilor, a fost vorba despre „o prefinanţare de peste 2,7 miliarde de euro pe care Comisia Europeană, prin Emergency Support Instrument, a acordat-o tocmai pentru a accelera procesul de dezvoltare şi capacităţile de producţie ale companiilor care prezentau potenţial”. Totodată, la începutul negocierilor, semnarea contractelor era condiţionată de autorizaţia pe care vaccinurile ar fi primit-o, precum și eficacitatea lor.

 „În respectivul moment dorinţa era de a avea acces la cât mai multe vaccinuri sigure şi eficiente în cel mai scurt timp. (…) A rezultat într-o situaţie în care mare parte din acele contracte s-au dovedit a fi cu vaccinuri care au primit autorizaţie şi vaccinurile erau eficiente”, a mai spus Baciu, precizând că la nivelul Comisiei Europene a fost asumată ideea că va exista un surplus de doze de vaccin, care pot fi donate sau revândute către state terţe.

Câte doze de vaccin a primit România până acum

 Până acum, România a recepționat 19.549.226 de doze de vaccin anti-COVID, dintre care 11.595.129 de la Pfizer/BioNTech, 1.592.400 de la Moderna, 3.374.000 de la AstraZeneca și 987.700 de la Johnson&Johnson. ADVERTISING Potrivit bilanțului transmis marți de CNCAV, până acum, în România au fost administrate 9.250.557 de doze de ser unui număr de 4.897.183 de persoane, dintre care 4.740.652 sunt vaccinate cu schema completă. Obiectivul autorităților era ca până la 1 iunie 5 milioane de persoane să fie vaccinate la nivel național.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

15:24
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară