Stanga
Dreapta

Ghidul restricțiilor pandemice în Europa. Cum puteți călători înainte de Crăciun

Gabriela M Bogdan, 13 decembrie 2021, Ora 11:21

  • print
  • |
ghidul-restrictiilor-pandemice-in-europa-cum-puteti-calatori-inainte-de-craciun-49851-1.jpg

 

Uniunea Europeană  a încercat în ultimele decenii să scape de granițele sale, însă pandemia de COVID-19 a reușit să neutralizeze acest demers. Când pandemia s-a răspândit pentru prima dată în statele blocului comunitar la începutul anului 2020, multe guverne europene s-au panicat și au restabilit controalele la frontieră. Astfel, oamenii și camioanele care transportau diverse mărfuri, de la piese auto până la legume, au petrecut zile întregi stând la cozi uriașe și așteptând să treacă punctele de vamă. De asemenea, traficul aerian a fost suspendat în mare parte. Însă, în 2021, pe măsură ce vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2 au devenit disponibile, aceste restricții pandemice au fost ridicate. Totuși, ele nu au dispărut complet.

În loc să rămână o zonă de călătorie fără întreruperi din Finlanda până în Polonia, UE a devenit doar o sumă a națiunilor independente care o alcătuiesc. Regulile de călătorie care se aplică în Estonia nu sunt aceleași ca în Cipru, spre exemplu. Un călător care se plimbă prin aeroportul Chopin din Varșovia se poate confrunta cu o primire foarte diferită pe aeroportul din Dublin.

Cel de-al patrulea val pandemic, agravat de panica legată de apariția variantei de coronavirus Omicron, face ca țările din blocul comunitar european să introducă noi măsuri de urgență pentru a preveni înmulțirea infectărilor. Barurile și restaurantele din Austria au fost închise. În Belgia, trebuie să prezentați un permis COVID pentru a obține o masă într-un restaurant, iar în Polonia, nimeni nu se deranjează să verifice deloc dacă ești vaccinat.

Care sunt regulile de intrare în țările UE, plus Islanda, Liechtenstein, Elveția, Norvegia și Marea Britanie, ce documente sunt necesare și ce poate face un cetățean după ce a primit aprobarea de a trece o frontieră:

Austria

Care sunt regulile de intrare? Atunci când cineva călătorește în Austria dintr-o țară care este etichetată ca având un „risc epidemiologic scăzut”, călătorii trebuie să aibă asupra lor dovada vaccinării sau a trecerii prin boală, nu mai veche de nouă luni. Cei care nu sunt vaccinați trebuie să prezinte rezultatul unui test RT-PCR negativ care a fost efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în Austria.

O interdicție de aterizare pentru zboruri se aplică zonelor și statelor precum Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Zimbabwe și Africa de Sud. Pentru toți călătorii care intră în Austria din țări care nu sunt enumerate în mod explicit, se aplică o carantină de 10 zile, care se poate încheia după a cincea zi prin efectuarea unui test RT-PCR care să aibă un rezultat negativ. Trebuie completat, de asemenea, un formular de autorizare înainte de călătorie, care să includă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a unui test RT-PCR cu rezultat negativ. Acesta trebuie prezentat la intrarea în țară. 

Pentru persoanele nevaccinate care intră în Austria din țări care nu sunt enumerate ca având un „risc epidemiologic scăzut” sau ca având „o incidență mare a variantelor de coronavirus” se aplică o carantină de 10 zile, care poate fi încheiată după ziua a 5-a printr-un test RT-PCR cu rezultat negativ.

Pot vizita Austria cetățenii non-UE? Dacă țara lor de origine este catalogată ca zonă cu risc scăzut, aceștia pot intra în Austria, fără a li se aplica carantina sau să li se ceară documente suplimentare, dar numai cu condiția să furnizeze dovada vaccinării sau trecerii prin boală nu mai vechi de nouă luni sau un test RT-PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte.

Următoarele țări din afara UE sunt incluse în lista zonelor cu risc scăzut de către guvernul de la Viena: Andorra, Australia, Liechtenstein, Hong Kong, Islanda, Iordania, Canada, Qatar, Kuweit, Macao, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Rwanda, San Marino, Arabia Saudită, Elveția, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Uruguay, Vatican și Vietnam.

Care este situația COVID în Austria? Până la 8 decembrie, Austria a înregistrat 674 de cazuri la un milion de oameni și 7 decese la un milion de oameni în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 12.979 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 67,1% din populație este complet vaccinată.

Austria se confruntă în prezent cu un lockdown la nivel național, care a început pe 22 noiembrie și este programat să dureze maximum 20 de zile. Aceasta presupune că locuitorii pot părăsi locuința doar în anumite excepții, iar restaurantele, magazinele neesențiale, spațiile culturale și altele asemenea sunt închise.

Pentru toate persoanele vaccinate și recuperate post-COVID, restaurantele, hotelurile, teatrele, cinematografele sunt din nou deschise de duminică în condiții stricte. Certificatele trebuie verificate, trebuie purtate măști FFP2, cu excepția cazului în care se mănâncă. Ora de închidere este 23:00. În Viena, restaurantele și hotelurile urmează să se redeschidă din 20 decembrie pentru toată lumea.

Belgia

Care sunt regulile de intrare? Dacă ești complet vaccinat, poți călători liber din țările UE în Belgia. Vaccinat complet înseamnă că au trecut două săptămâni de la ultima vaccinare. Belgia acceptă toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Dacă cineva a călătorit în străinătate mai mult de 48 de ore trebuie să completeze formularul de localizare a pasagerilor, care are în vedere călătoriile din ultimele șase luni, înainte de sosirea în Belgia, chiar dacă este complet vaccinat.

Pot vizita țara cetățenii din afara UE? Dacă cineva călătorește dintr-o zonă verde sau portocalie nu trebuie să facă un test sau să intre în carantină. Dacă călătorește dintr-o zonă roșie din interiorul UE, trebuie să se testeze la sosire dacă nu este complet vaccinat/ă. Dacă cineva locuiește în Bruxelles și nu este complet vaccinat, poate părăsi carantină doar după ce rezultatul celui de-al doilea test este cunoscut și este negativ.

Dacă o persoană călătorește dintr-o zonă roșie din afara UE, poate intra în Belgia doar dacă este cetățean al UE sau dacă este complet vaccinat/ă. Acea persoană trebuie să fie testată la sosire. Dacă nu este complet vaccinată, persoana trebuie să se testeze în ziua 1 și 7 la întoarcere și să rămână în carantină până când se cunoaște rezultatul celui de-al doilea test.

Care este situația COVID în Belgia? În săptămâna până la 8 decembrie, Belgia a înregistrat în medie 1.376 de cazuri la un milion de oameni și 4 decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 27.416 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 74,9% din populație este complet vaccinată. De altfel, există discrepanțe majore în ratele de vaccinare în diferitele regiuni ale Belgiei.

În Belgia trebuie să arăți pașaportul de imunitate peste tot, așa-numitul Bilet Covid Safe, pentru a merge la restaurante și pub-uri sau la evenimente mari. În industria ospitalității, restaurantelor le este impusă ora 23:00 ca oră de închidere. Sunt permise maximum șase persoane la masă, cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii. Târgurile de Crăciun trebuie să se închidă la ora 23:00, iar întâlnirile private în locații la interior sunt interzise, ​​cu excepția nunților și înmormântărilor.

Bulgaria

Care sunt regulile de intrare? Bulgaria clasifică țările în funcție de răspândirea COVID-19 și le grupează în zone colorate. Cerințele de intrare depind de culoarea țării de plecare a persoanei are călătorește în țara de la sud de Dunăre.

Călătorii care provin din țări verzi și portocalii pot intra, în general, fără restricții suplimentare dacă au un certificat digital UE anti-COVID sau documente echivalente, care să arate dovada vaccinării complete, a trecerii prin boală în ultimele șase luni înainte de sosire sau un test PCR negativ care să să nu fie mai vechi de 72 de ore. De asemenea, sunt acceptate și testele antigen nu mai vechi de 48 de ore. Sunt acceptate toate vaccinurile aprobate de EMA, cât și vaccinurile Sinopharm și Sputnik V.

Călătorii din țările roșii pot intra numai dacă sunt cetățeni UE sau vin din spațiul Schengen ori fac parte din anumite categorii, cum ar fi lucrătorii din domeniul medical. 

Bulgaria a impus o interdicție de călătorie pentru pasagerii din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Care este situația COVID în Bulgaria? În săptămâna până la 8 decembrie, Bulgaria a înregistrat 256 de cazuri la un milion de persoane și 15 decese la un milion de persoane în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 29.279 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 26,3% din populație este complet vaccinată.

Precum alte țări europene, Bulgaria a introdus unele restricții pandemice. În general, un certificat UE COVID sau un document echivalent este necesar în multe situații, inclusiv pentru vizitele la muzee, cinematografe sau teatre. La fel este și pentru restaurante, baruri și alte unități de catering.

Utilizarea măștilor de protecție este obligatorie în zonele publice interioare, inclusiv transportul public, muzee și biserici, precum și în spațiile deschise aglomerate, când nu este posibilă păstrarea unei distanțe de 1,5 metri față de alte persoane. Excepțiile includ clienții din restaurante.

Croația

Care sunt regulile de intrare? Persoanele fizice pot călători în Croația fără restricții dacă provin direct dintr-o țară din UE/Spațiul Economic European, indiferent de cetățenie, și dacă au un certificat digital UE COVID valid.

Cine nu are un astfel de certificat poate intra în continuare cu un certificat COVID, dar nu mai vechi de 365 de zile, din care să rezulte că a primit două doze de vaccin utilizat în țările membre UE sau aprobat de OMS. 

Cine nu s-a îmbolnăvit cu COVID-19, dar s-a vaccinat cu o doză din vaccinurile utilizate în țările UE, poate vizita Croația. Cine nu e vaccinat va trebui să furnizeze un rezultat negativ al testului PCR nu mai vechi de 72 de ore sau un rezultat negativ al testului antigen nu mai vechi de 48 de ore de la sosire. De asemenea, poate face un test odată ce ajunge în țară și va trebui să se autoizoleze până când testul va deveni negativ.

Ce acte sunt necesare? Călătorii sunt sfătuiți să completeze un formular înainte de a ajunge în Croația. 

Pot vizita Croația cetățenii din afara UE? Pot intra în Croația dacă sunt cetățeni UE/SEE, membru de familie al unui cetățean UE/SEE sau rezident pe termen lung al unei țări UE, cu condiția să aibă un certificat digital UE COVID, un alt certificat de vaccinare sau un rezultat negativ al testului RT-PCR.

Pasagerii care provin dintr-o țară de pe lista roșie nu au voie să intre în țară și sunt necesare măsuri speciale pentru pasagerii care provin dintr-o țară din această listă de țări cărora li se aplică reglementări epidemiologice speciale. 

Care este situația COVID în Croația? În săptămâna până la 8 decembrie, Croația a înregistrat, în medie, 905 cazuri la un milion de persoane și 15 decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 11.383 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 48,7% din populație este complet vaccinată.

Cafenelele, cluburile și restaurantele sunt deschise în Croația, dar sunt supuse restricțiilor și regulilor privind capacitatea. Oamenii au nevoie de un certificat digital UE COVID pentru a participa la o adunare în interior de peste 50 de persoane. De asemenea, măștile sunt obligatorii în spațiile la interior, precum și în exterior, unde distanțarea socială nu poate fi menținută.

Cipru

Care sunt regulile de intrare? Cipru urmează un sistem de verificare epidemiologică bazat pe culori, care este conform cu standardele de evaluare ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Dacă ești sau nu vaccinat și în funcție de categoria de culoare a țării din care pleci, trebuie îndeplinite diferite condiții înainte de a putea intra în Cipru.

Având în vedere apariția variantei Omicron, potențial mai contagioasă, ministrul cipriot al Sănătății a anunțat că din 6 decembrie până cel puțin pe 10 ianuarie 2022, toți pasagerii, fără excepție, care intră în Republica Cipru prin aeroporturi trebuie să fie supuși unui test PCR obligatoriu. Costul este de 15 euro și va fi suportat de pasageri.

Ce acte sunt necesare? Indiferent de unde călătoriți, formularul de zbor pentru Cipru trebuie completat cu 48 de ore înainte de plecare. Persoanele care călătoresc din țări gri trebuie să obțină un permis special pentru a intra în Cipru cu cel puțin două zile înainte de data estimată a călătoriei. 

Pot vizita Cipru cetățeni din afara UE? Da. Călătoriile din afara UE sunt posibile în conformitate cu orientările prezentate pentru sistemul de coduri de culori pe care îl respectă Cipru.

Care este situația COVID în Cipru? În săptămâna până la 8 decembrie, Cipru a înregistrat, în medie, 601 cazuri la un milion de persoane și un deces la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ  605 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 65,6% din populație este complet vaccinată.

Din 15 decembrie, doar persoanele care au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului vor avea voie să intre în anumite spații, printre care cinematografe, teatre, cluburi de noapte și facilități de catering. Din 6 decembrie până pe 10 ianuarie 2022, toate evenimentele de Crăciun sau alte evenimente desfășurate la interior și în afara centrelor comerciale vor fi suspendate.

Republica Cehă

Care sunt regulile de intrare? Guvernul ceh a stabilit reguli de intrare în funcție de nivelul de risc de infecție din țara de origine a călătorului. Pentru cei care provin dintr-o țară definită ca risc scăzut sau mediu, pasagerii ar trebui să prezinte dovada unui test antigen sau a unui test RT-PCR cu rezultat negativ chiar înainte de sosire sau în termen de cinci zile de la intrarea în țară. Pentru cei care călătoresc dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat, pasagerii ar trebui să facă un test PCR în termen de 72 de ore de la sosire și apoi din nou între a cincea și a șaptea zi. 

Ce acte sunt necesare? Formularul de localizare a pasagerilor, pe care trebuie să îl completeze toți pasagerii care sosesc în Cehia. 

Pot vizita Republica Cehă cetățenii din afara UE? Da, deși guvernul de la Praga a instituit restricții de intrare pentru cei care au petrecut mai mult timp în țările din Africa de Sud. Cetățenii non-UE care au petrecut cel puțin 12 ore în una dintre următoarele țări în ultimele 14 zile (Zimbabwe, Africa de Sud, Namibia, Botswana, Lesotho, Zambia, Eswatini și Mozambic) nu au acces să intre. Cetățenii cehi și rezidenții care se întorc din acele țări trebuie să aibă un test PCR negativ efectuat în cele 72 de ore înainte de îmbarcare și trebuie să facă un nou test PCR în 24 de ore de la sosire. De asemenea, trebuie să se autoizoleze și să testeze din nou în a 10-a și a 14-a zi în țară. Aceste restricții se aplică indiferent de starea de vaccinare sau de dovadă a trecerii prin boală a persoanei.

Care este situația COVID în Cehia? În săptămâna până la 8 decembrie, Republica Cehă a înregistrat în medie 1.467 de cazuri la un milion de oameni și 11 decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 34.034 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 60% din populație este complet vaccinată.

Din 22 noiembrie, doar cei care dețin un certificat de vaccinare sau dovada însănătoșirii au acces în hoteluri, restaurante și alte facilități de agrement.

Danemarca

Care sunt regulile de intrare? Persoanele complet vaccinate pot călători liber, atât timp cât nu călătorit în ultimele zece zile de la sosirea pe teritoriul danez într-o țară cu o variantă de îngrijorare COVID. Dacă au călătorit, persoanele trebuie să facă un test PCR înainte de a se urca în avion. La sosire vor trebui să facă un test în 24 de ore și să intre timp de 10 zile în izolare. Autoizolarea se poate termina numai cu dovada unui test RT-PCR negativ efectuat la cel puțin patru zile de la sosire.

Sunteți considerați vaccinați complet persoanele la care au trecut două săptămâni de la administrarea rapelului. O primă doză de AstraZeneca urmată de o a doua doză de Moderna sau BioNTech/Pfizer este, de asemenea, considerată schimă completă de vaccinare. Oamenii pot călători fără restricții cu un test PCR pozitiv care are cel puțin 14 zile, dar nu mai vechi de 12 luni.

Restricțiile se aplică în funcție de riscul epidemiologic prezentat de țara de proveniență. În cele mai multe cazuri, oamenii vor trebui să facă un test înainte de a intra în Danemarca sau în 24 de ore după intrarea în țară. Călătorii din țările cu risc ridicat nu vor trebui doar să testeze într-un timp de maxim 24 de ore de la sosire, ci și să se autoizoleze timp de 10 zile. Izolarea se poate termina cu un test PCR negativ care este efectuat la cel puțin patru zile după sosire.

Ce acte sunt necesare? Oricine intră în Danemarca trebuie să prezinte un certificat verde COVID, care să ateste imunizarea prin vaccinare ori trecere prin boală. 

Pot vizita Danemarca cetățenii din afara UE?  Danemarca și-a simplificat procesul de evaluare epidemiologică a țărilor prin împărțirea acestora în țări cu „variante de îngrijorare COVID-19” și țări cu „risc epidemiologic ridicat”. Accesul în Danemarca este, de altfel, destul de simplu, atâta timp cât o persoană prezintă dovada unui vaccin care este acceptat de EMA și poate dovedi acest lucru cu documente care sunt acceptate în UE.

Care este situația COVID? În săptămâna până la 8 decembrie, Danemarca a înregistrat, în medie, 920 de cazuri la un milion de oameni și două decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 2.985 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 77% din populație este complet vaccinată.

Accesul în muzee, restaurante și alte locații culturale din Danemarca necesită fie dovada vaccinării, fie un test recent negativ. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă la miezul nopții, iar concertele sunt limitate la 50 de participanți. Cluburile de noapte se vor închide din 10 decembrie, iar vacanțele școlare vor începe mai devreme, pe 15 decembrie.

Estonia

Care sunt regulile de intrare? Puteți intra liber în Estonia dacă ați fost complet vaccinați sau ați trecut prin boala COVID-19 în ultimele șase luni. Dacă nu sunteți vaccinat/ă și călătoriți dintr-o țară cu o rată de infecție în ultimele 14 zile de peste 75 de cazuri  la 100.000 de locuitori, va trebui să intrați în carantină la sosire timp de 10 zile, cu excepția cazului în care primiți un rezultat negativ al testului RT-PCR. 

Ce acte sunt necesare? Călătorii nevaccinați care intră în Estonia din țările în care a fost detectată varianta Omicron, din țările Schengen care sunt clasificate ca „roșii” și din țările non-Schengen trebuie să completeze un formular cu până la trei zile.

Pot vizita Estonia cetățenii din afara UE? Da. Însă până pe 15 decembrie, călătorii din țări care sunt recunoscute ca fiind expuse unui risc ridicat de răspândire a variantei Omicron trebuie să intre în carantină timp de 10 zile. 

Călătorii nevaccinați din țările cu un risc ridicat al variantei Omicron pot face un test PCR la sosire și al doilea test șase zile mai târziu. Dacă ambele au un rezultat negativ, există posibilitatea scurtării perioadei de izolare. 

Care este situația COVID în Estonia? În săptămâna până la 8 decembrie, Estonia a înregistrat, în medie, 338 de cazuri la un milion de oameni și 4 decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 1.836 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 60% din populație este complet vaccinată.

În Estonia, cine are dovada unei recuperări recente din boala COVID-19 sau dovada vaccinării, poate face aproape orice. Barurile, cinematografele, sălile de concerte, muzeele, spa-urile, saunele și evenimentele sportive sunt deschise, atât timp cât cei care vor să le frecventeze prezintă dovada vaccinării sau a recuperării împreună cu actul de identitate. Aceste locații se închid până la ora 23:00. Cine nu e vaccin, nu are acces în Estonia la niciun loc menționat mai sus și nici nu va putea lua masa la restaurant.

Finlanda

Care sunt regulile de intrare? Puteți călători liber în Finlanda dacă sunteți complet vaccinat/ă. Autoritățile din Finlanda consideră o persoană complet vaccinată dacă a primit doza de rapel. Se poate intra intra în Finlanda fără restricții dacă o persoană a avut COVID și a făcut un vaccin acceptat de EMA. 

Cine nu este vaccinat poate călători în Finlanda fără restricții dacă vine dintr-o țară cu „risc epidemiologic scăzut”. În prezent, aci sunt incluse Argentina, Australia, Bahrain, Canada, Chile, Columbia, Hong Kong, Indonezia, Iordania, Kuweit, Macao, Noua Zeelandă, Peru, Qatar, Rwanda, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Taiwan, Emiratele Arabe Unite și Uruguay. De asemenea, sunt incluse și municipalitățile norvegiene Sør-Varanger, Karasjok, Storfjord, Nordreisa și Tana.

Cine nu e vaccinat și nu călătorești dintr-o țară cu risc epidemiologic scăzut, fie va trebui să demonstreze că a fost recent testat negativ pentru COVID, fie va trebui să efectueze un test RT-PCR la sosire. 

Ce acte sunt necesare? Călătorii din țările UE își pot prezenta certificatul digital COVID, la fel și pasagerii din țări care au semnat un acord de echivalență cu UE privind certificatele COVID. Dacă un călător nu deține un certificat COVID sau un alt certificat echivalent tradus fie în finlandeză, suedeză sau engleză, guvernul finlandez recomandă descărcarea aplicației „Fentry”, care oferă călătorilor informații despre autoizolare sau cerințele de testare și le permite oamenilor să rezerve un test gratuit.

Pot vizita Finlanda cetățenii din afara UE? Da, cu condiția să fie vaccinați, să călătorească dintr-o țară cu risc epidemiologic scăzut sau să fie testați negativ. În caz contrar, trebuie toată lumea trebuie să dovedească că călătorește dintr-un motiv „esențial”, cum ar fi asistența medicală, activitatea diplomatică sau cea legată de transport ori din motive familiale stringente.

Care este situația COVID în Finlanda? În săptămâna până la 8 decembrie, Finlanda a înregistrat, în medie, 241 de cazuri la un milion de oameni și un deces la un milion de oameni în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 1.395 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 73,1% din populație este complet vaccinată.

Franța

Care sunt regulile de intrare? Călătorii complet vaccinați din Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican sau Elveția nu trebuie să facă un test înainte de plecare.

Toți ceilalți călători, indiferent de statutul de vaccinare, trebuie să prezinte fie un test RT-PCR negativ în 48 de ore de la călătorie fie un test antigen în 24 de ore de la sosire. Călătorii europeni nevaccinați sunt supuși acestor cerințe de testare.

Derogările de la această regulă se aplică lucrătorilor transfrontalieri, călătoriilor urgente legate de muncă și călătoriilor transportatorilor care își desfășoară activitatea, dar va trebui ca aceștia să prezinte un document care să ateste motivele călătoriei pentru a beneficia de scutire.

Dacă cineva sosește dintr-o țară din lista portocalie, i se va permite accesul în Franța doar dacă are un „motiv esențial” de călătorie și poate prezenta un test PCR negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore sau un test antigen negativ efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte de plecare. La intrarea în țară, va trebui să se carantineze voluntar timp de șapte zile.

Dacă sosește dintr-o țară aflată pe lista roșie, i se va permite numai dacă aveți un „motiv esențial” de călătorie și poate prezenta un test PCR negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore sau un test antigen negativ efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte de plecare. De asemenea, orice cetățean care vine dintr-o zonă roșie intră automat în izolare timp de 10 zile. Țările pe lista roșie includ Afganistan, Belarus, Brazilia, Costa Rica, Cuba, Georgia, Mauritius, Moldova, Muntenegru, Pakistan, Rusia, Serbia, Surinam, Turcia și Ucraina.

Franța a introdus și o listă de țări aflate în zona „roșie amplificată”, ca răspuns la apariția variantei Omicron. Această listă cuprinde Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Mauritius, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Zambia, Zimbabwe.

Ce acte sunt necesare? Pentru a intra în Franța, persoanele vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau a unui test negativ pentru cazurile descrise mai sus. Sunt considerate complet vaccinate persoanele la care a trecut o săptămână de la a doua doză de vaccin sau la o lună după vaccinul Johnson & Johnson. Imunizare mai sunt considerate persoanele trecut prin boală, la care a trecut o săptămână după prima vaccinare. Franța acceptă doar vaccinuri recunoscute de EMA.

Franța poate fi vizitată de cetățenii din afara UE? Da, dacă au un „motiv esențial” sau călătoresc dintr-o țară aflată pe lista verde, cum ar fi Canada, Japonia sau Australia, și respectați regulile enumerate mai sus.

Care este situația COVID în Franța? În săptămâna până la 8 decembrie, Franța a înregistrat, în medie, 685 de cazuri la un milion de oameni și două decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 121.017 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 70,5% din populație este complet vaccinată.

Nu există carantină generală în Franța, dar călătorii vor trebui să arate un pașaport sanitar COVID valabil, care conține dovada vaccinării sau un test negativ efectuat cu mai puțin de 24 de ore înainte pentru a merge la restaurante, baruri, cluburi, cinematografe, muzee, teatre și evenimente sportive. Testele costă între 22 și 45 de euro.

Din 15 decembrie, persoanele în vârstă de peste 65 de ani sau persoanele care au fost vaccinate cu un vaccin Johnson & Johnson vor trebui să facă dovada unei vaccinări de rapel pentru ca permisul lor COVID-19 să fie prelungit.

Germania

Care sunt regulile de intrare? Orice persoană care are vârsta mai mare de 12 ani trebuie să prezinte fie dovada vaccinării sau a recuperării, fie un test negativ RT-PCr la sosirea în această țară. Persoanele care vin din zonele unde există un risc epidemiologic îngrijorător trebuie să prezinte un test negativ înainte de plecare chiar dacă sunt vaccinate. Pentru a fi valabil pentru intrare, un rezultat al testului PCR nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore și un rezultat al testului cu antigen nu mai vechi de 48 de ore. 

Ce acte sunt necesare? Toate persoanele care sosesc din zone cu risc ridicat sau variante de îngrijorare trebuie să completeze un formular de înscriere.

Pot vizita Germania cetățenii din afara UE? În principiu, oamenii pot intra liber în Germania din Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Care este situația COVID în Germania? În săptămâna până la 8 decembrie, Germania a înregistrat o medie de 427 de cazuri la 100.000 de persoane în ultimele șapte zile. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 104.000 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 69% din populație este complet vaccinată.

A?

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

15:32
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară