Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Proiect de drum forestier prin pădure . Mii de brașoveni cer oprirea defrișării

Marian Vasile, 7 octombrie 2019, Ora 09:46

  • print
  • |
ziarulatak-ro-47604-1.jpg BREAKING NEWS

Peste 7.000 de braşoveni au semnat o petiţie prin care cer autorităţilor să nu atingă niciun arbore din zona aflată între Tâmpa şi Masivul Postăvarul. Există un proiect pentru construcţia unui drum prin pădure, care să lege două cartiere ale oraşului, însă, pentru asta, trebuie defrişată o suprafaţă de pădure cât cinci stadioane.

7.500 de metri cubi. Aceasta este cantitatea de lemn care urmează să fie tăiată de Regia Pădurilor Kronstadt de pe cele aproape 15 hectare, cât ocupă şantierul viitorului drum forestier.

Iubitorii potecilor umbrite din apropierea Rezervaţiei Tâmpa au aflat despre planurile autoritățior abia când pe mii de copaci din zonă au apărut marcaje.

„Proiectul a fost adus în discuţie publică şi am aflat de el fără să se facă o consultare publică, una la mână. Doi la mână, distruge cea mai mare parte din traseele turistice care leagă Poiana Braşov de Tâmpa şi de zona Schei - Răcădău – Braşov”, explică unul dintre semnatarii petiției.

Rezonabil ar fi să aibă loc o consultare publică reală şi toţi cei care folosesc pădurea, nu doar cei care o exploatează, ar trebui să ia cuvântul, în privinţa asta”, spune un alt semnatar.

Potrivit proiectului, drumul forestier Goriţa urmează să unească două dintre cartierele oraşului, pe o distanţă de 11 kilometri. Drumul va străbate pădurea dintre Tâmpa şi Masivul Postăvarul şi unele dintre cele mai frumoase trasee turistice.

Petiţia care încearcă să stopeze construcţia drumului forestier are peste şapte mii de semnături şi a fost înaintată Consiliului Local Braşov.

„Prima soluţie ar fi o încadrare corectă a pădurii. Pentru că, la ora actuală, ea apare în acte ca fiind o pădure de producţie, adică o pădure cu prim rol acela de exploatare. Există, în Codul Silvic, această încadrare, de pădure - parc şi e absolut necesar să avem această încadrare, pentru că, de fapt, asta e pădurea braşovenilor”, spune Allen Coliban, parlamentar de Braşov.

Regia Pădurilor spune că publicul a fost consultat când proiectul drumului a primit aviz de la Agenţia de Protecţie a Mediului. Și motivează că e nevoie de drum pentru exploatarea pădurii, pentru accesul pompierilor, în caz de incendiu şi pentru agrement.

„Tăierea se va face în urma unei licitaţii. În momentul în acre sunt aprobate actele de punere în valoare, se face licitaţie”, a explicat Dan Olteanu, director Regia Pădurilor Kronstadt.

Potrivit Regiei Pădurilor, verificarea modului în care au fost marcaţi arborii şi licitaţia pentru desemnarea constructorului se încheie în mai puţin de o lună.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

09:59
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară