Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: www.ziarulatak.ro Dezvăluirea unui fost şef al SIE: Probabil că există agenţi străini în presă românească!

Gheorghe George, 17 decembrie 2019, Ora 17:27

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47768-1.jpg BREAKING NEWS

 

Fostul şef operativ al SIESilviu Predoiu, a oferit un amplu interviu postului Europa Liberă. El afirmă alunecos că, „probabil”, există agenţi străini în presa românească.

Silviu Predoiu are 61 de ani şi a fost din 2005 până la pensionarea sa în 2019 adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe (SIE), adică şeful operativ al serviciului autohton de spionaj.

Întrebat de Europa Liberă dacă există agenţi străini în presa românească, Predoiu a declarat că este posibil.

De ce vreţi să mă cert cu cei pe care îi cunosc în presă? Probabil că există şi e foarte probabil că nici măcar să nu fie conştienţi de acest lucru. Vă spun prin comparaţie cu ce urmărea Serviciul. Mediul de presă este un mediu extrem de interesant, pentru că vectorii de presă au acces în foarte multe zone cu uşurinţă, cu suspiciuni reduse, reuşesc să dezvolte contacte în medii care în mod evident sunt interesante pentru serviciile de informaţii şi în care ele intră cu greu.

Nimeni nu-şi propune să recruteze pe X de la redacţia ziarului Y. Nu-ţi propui asta. Îţi propui să obţii informaţii de la ministrul Z din spaţiul W. Atunci când începi să te uiţi la ministerul Z că la deţinător de informaţie, printre persoanele care au acces cu uşurinţă la deţinătorii de informaţii din minister descoperi şi pe corespondentul ziarului cutare şi cutare şi cutare. Deci nu se pleacă de la: ‘hai să recrutăm pe cineva în presă, că după aia să-l trimitem undeva’, ci pleci de la mediu, găseşti un vector şi începi să-l cultivi. De cele mai multe ori, pentru că vorbim de presa, oamenii, chiar dacă nu sunt educaţi, sunt mult mai abili, au capacitatea de a simţi cu mai multă uşurinţă dincolo de statement-ul de introducere. Apoi, se evită recrutarea explicită. Există situaţii când o faci, dar, de regulă, se menţine relaţia într-o altă formă”, a declarat Predoiu.

Întrebat dacă „jurnaliştii dau informaţii fără să-şi dea seama, la cafea”, Predoiu a confirmat.

„Se vinde mult mai uşor decât ar putea. Adică, din punctul acesta de vedere, jurnalistul ar putea să piardă o oportunitate.

Presupun că există agenţi străini în presa românească, nu ştiu. Sunt convins că SRI-ul ştie, dar pentru a şti trebuie să fie prezent şi el în mediile de presă, adică ar trebui să ne gândim înainte să ţipăm. Poate să fie pentru protecţie. E posibil să fie. Nu cunosc, nu ştiu, nu pot să mă pronunţ, dar, printr-o paralelă cu ce făcea Serviciul de Informaţii Externe în afară, nu văd de ce nu ar fi. Repet: asta nu înseamnă că sunt neapărat conştienţi.

Poţi să îi foloseşti pentru că sunt foarte mândri. De câte ori n-aţi auzit colegi care spun: ‘am o relaţie foarte bună cu consilierul politic de la ambasada cutare şi cu băiatul ăla de la multinaţionala cutare şi cu un prieten care este la organizaţia internaţională cutare...’ Aşa afli că un anume jurnalist are contacte în diferite medii. El vorbeşte despre ce îi spune celălalt. Dacă îl întrebaţi despre ce vorbeşte celălalt cu el, ce-l întreabă – s-ar putea să se trezească. Dar asta e doar aşa...”, a mai spus Predoiu.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

00:46
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară