Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Vasile Blaga, a fost “turnat” - afaceristul Berdilă a recunoscut tot şi a achitat şi banii

Marian Vasile, 30 noiembrie 2019, Ora 16:12

  • print
  • |
vasile-blaga-a-fost-turnat-afaceristul-berdila-a-recunoscut-tot-si-a-achitat-si-banii-47731-1.jpg BREAKING NEWS

Vasile Blaga are probleme mari în dosarul de corupţie în care este acuzat de traficul de influenţă pe fondul alegerilor, asta după ce omul de afaceri Horaţiu Berdilă a recunoscut tot în faţa anchetatorilor DNA şi a returnat şi banii constataţi drept prejudiciu de către aceştia.

Legat tot de acuzaţiile de trafic de influenţă aduse lui Vasile Blaga în decembrie 2016 fostul prima Ghoerghe Ştefan încheiat tot un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în care îşi asuma fapte ce erau în legătură cu acuzaţiile DNA pe numele lui Blaga.

Mai precis, Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, marţi instanţei de judecată, acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de omul de afaceri şi avocaţii săi cu procurorul DNA.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii DNA notează că în perioada 2011 – 2012, omul de afaceri Berdilă a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operaţiuni comerciale fictive.

În realitate, spun procurorii, plățile făcute de Berdilă către societățile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către un fost primar de municipiu și fost vicepreședinte al unui partid politic pentru facilitarea derulării în bune condiții a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorități contractante.

Prin această modalitate, societatea administrată de Horaţiu Berdilă s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 de lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 de lei şi TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 de lei.

Pentru recuperarea banilor, societatea administrată de Berdilă a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 de lei, asupra asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator.

În prezenţa avocatului său Berdilă a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei se află acum pe masa judecătorilor de la Tribunalul București.

În decembrie 2016 Gheorge Ştefan se confesa procurorilor anticorupţie cu privire la fapte ale sale dar care aveau legătură cu pretinsele fapte pentru care Vasile Blaga a fost deferit justiţiei pentru trafic de influenţă.

În perioada 2009 – 2012, Gheorghe Ştefan, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, în scopul obținerii de sume de bani atât pentru sine, cât și pentru partid, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană.

În aceeași perioadă, edilul i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

În paralel, inculpatul Ștefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

23:43
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară