Stanga
Dreapta

Mari probleme pentru Nicușor Dan

Gabriela M Bogdan, 27 februarie 2023, Ora 11:42

  • print
  • |
mari-probleme-pentru-nicu-or-dan-51505-1.jpg

Ajuns în fotoliul de primar pe fondul alianței din PNL și USR, Nicușor Dan a alimentat speranțele multor bucureșteni, dar mai ales ale susținătorilor săi, Capitala fiind un oraș complicat și cu multe probleme. În ultimele luni, acesta a fost prins la mijloc în războiul declarațiilor multor lideri politici, în principal ale celor din PNL și PSD, aflați împreună, actualmente, la guvernare.

Sursele noastre politice de la nivelul Bucureștiului ne-au detaliat câteva scenarii privind reconfigurări inevitabile în zona administrativă, generate atât de jocurile de culise în vederea rocadei premierilor, cât mai ales de acumularea problemelor cu iz penal pentru edilul general.

Astfel, formula noului Cabinet, în cazul deciziei președintelui Iohannis de a-l desemna pe Marcel Ciolacu premier, va pune și mai multă presiune pentru a obliga PNL să renunțe la actuala susținere, acordată alături de USR și PMP în Consiliul General pentru Nicușor Dan. Deja liberalii i-au înmânat acestuia un decalog aproape imposibil al obiectivelor de atins, cu termen în vara acestui an. Iar numărul vocilor din Modrogan, care îl critică pe edil, a crescut simțitor. Între timp, presiunea crește și pe fondul negocierilor din PNL București, organizație condusă de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu. Acesta încearcă să mențină alianța cu USR și PMP, spre a-și asigura susținerea pentru un nou mandat, însă are destui rivali în PNL, separat de conducerea centrală, care se zice că nu vede cu ochi buni acest joc la 2 capete. Lideri ai vechiului PD, care astăzi conduc autoritar partidul, se tem chiar de o eventuală nouă candidatură a lui Ciucu, la localele din 2024, ca independent sau din partea USR, în caz că ar pierde funcția politică din partid, de șef al PNL București. Scenariul e și mai plauzibil, dacă ne gândim la un tandem cu Nicușor Dan și ceilalți aleși locali ai USR, de care Ciucu se simte apropiat. Peste toate acestea, permanentul joc la offside făcut de PSD față de PNL dă roade electorale vizibile în sondaje, ceea ce îi va obliga pe liberali la o repoziționare.

Peste toate acestea, la bilanțul nereușitelor primarului general se adaugă și noile probleme cu iz penal, apărute în spațiul public. Dacă până de curând, acestuia i se reproșau doar lipsa soluțiilor pentru termoficare, trafic și poluare, precum și blocajul construcțiilor, generator de încetinire a dezvoltării, șomaj și imense pagube la buget, scandalul femeii ucise de câinii fără stăpân a inflamat opinia publică, urmare a puternicului șoc emoțional. În plus, ultimele săptămâni au oficializat incertitudinea privind-l pe edil. Documente făcute publice indică un autentic asalt al autorităților, urmare a acțiunilor și deciziilor primarului.

Atât prefectura, cât și Inspectoratul de Stat în Construcții au denunțat inexistența documentațiilor PUZ-ului Zone Construite Protejate, pe care Nicușor Dan le-ar fi trimis chiar în instanță, validate ca fiind originale, deși o adresă a arhivei PMB ar fi confirmat că actele necesare nu sunt de găsit, lucru extrem de suspect. Mai mult, Agenția Națională de Integritate, instituție atât de dragă ONG-urilor din apropierea edilului, a constat un lung șir de incompatibilități ale acestuia, sesizând chiar Parchetul pentru o posibilă faptă de abuz în serviciu. Dacă efectele deciziilor de incompatibilitate pot fi suspendate, pentru moment, prin atacarea lor, un dosar penal deschis de procurori își urmează cursul, punând primarul genera în tagma celor pe care, alături de USR și PNL, îi critica vehement, trimițându-i chiar, prin lozinci în piața publică, la pușcărie.

Rămâne de văzut în ce măsră acumularea acestui capital negativ, politic, electoral și judiciar, va risipi coaliția care încă îi cauționează lui Nicușor Dan rezultatele primei jumătăți de mandat. Mai ales ca mulți s-au declarat stupefiați de recenta sa declarație, potrivit căreia, eventuala tragedie a unui cutremur, care ar dărâma blocurile neconsolidate, ar fi tot o vină în sarcina constructorilor de blocuri noi. Asta în condițiile desființării Companiei de consolidări, în mandatul actualului edil.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

20:19
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară