Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: EXPLOZIV: Cum sifona, Vanghelie bani din sectorul 5. Primăria condusă de Daniel Florea și instituțiile subordonate cumpăra produse numai de la Economatul condus de omul lui ”Marean”

Laurentiu Ion, 24 decembrie 2020, Ora 09:17

  • print
  • |
exploziv-cum-sifona-vanghelie-bani-din-sectorul-5-primaria-condusa-de-daniel-florea-i-institutiile-subordonate-cumpara-produse-numai-de-la-economatul-condus-de-omul-lui-marean-48379-1.jpg BREAKING NEWS

Economat Sector 5 este condusă de Leonard Petre, unul dintre oamenii de încredere ai fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie. Acesta a fost cosnilier local la sectorul 5 și administrator public al sectorului în ultimul mandat al lui ”Marean”, 2012-2016.

Directorul Leonard Petre este cel care a înființat  Partidul Social Democrat Independent, cu o siglă aproape identică cu a PSD. PSDI a participat la alegerile europarlamentare din mai 2016    și se prezintă a fi așa zisul continuator al social democrației lui Titel Petrescu, încă din 1946.

Magazinele de stat Economat din Sectorul 5 al Capitalei au fost înființate prin inițiativa Guvernului Năstase în 2001 pentru ”a permite autorităților locale înființarea de unități comerciale care să vândă produse alimentare și nealimentare la un preț cât mai mic”. În sectorul 5 sunt 3 astfel de magazine Economat, în Rahova, Ferentari și Cotroceni.

Câteva exemple de contracte atribuite de Economat Sector 5 prin cumpărare directă, potrivit SICAP.

25 septembrie 2018: Economat Sector 5 a cumpărat telefoane mobile în valoare de peste 27.000 de euro de la firma Ramida Digital Print SRL.

3 decembrie 2018:  Economat Sector 5 a cumpărat agende personalizate în valoare de peste 12.000 de euro, calendare de aproape 9000 de euro și pungi personalizate de aproape 8000 de euro, prin achiziție directă, de la firma Miro Best Construct SRL.

13 decembrie 2019: Ecomonat a cumparat prin procedură de achiziție simplificată 3 autoturisme de la Dacoserv SA în valoare de 44.000 de euro. Si lista continua.In numerele viitoare vom prezenta  tunurile date de cei doi pana in prezent .

“Imaculatul “ Marian Vanghelie.

A fost primarul Sectorului 5 timp de 4 mandate, din 2000 până în 2016. În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest prevetiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL. Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, arată procurorii DNA.

Potrivit procurorului de caz, Ioan Amariei, în primul mandat de primar, între 2000 şi 2004, Vanghelie ar fi avut un om de afaceri apropiat căruia i-ar fi dat contracte şi de la care ar fi încasat comisioane. Este vorba de Iulian Lupeanu. Cu şpaga primită de la acesta, Vanghelie şi-ar fi cumpărat hotelul Bulevard din Predeal şi magazinul Bucureşti din Capitală. Aceste fapte s-au prescris însă – precizează procurorul – după ce au fost investigate de mai multe ori de fostul PNA, dar şi de actualul DNA şi s-au dat soluţii de neincepere a urmăririi penale.

Potrivit unor informatii de la Oficiul Naţional de Combatere a Spălarii Banilor obţinute de procuror, firmele omului de afaceri Iulian Lupeanu au încasat între 2001 şi 2004 peste 200 de miliarde de lei, adică aproape 4,5 milioane de euro la cursul de azi.

Firmele lui Lupeanu au încheiat contracte cu primăria lui Vanghelie sau cu Economat sector 5 pentru construcţia magazinelor de tip Economat,modernizarea pieţelor George Coşbuc, Cotroceni, Ferentari sau Rahova şi asfaltarea străzilor din sector.

Procesul de corupție al lui Marian Vanghelie are loc la Tribunalul București din 2015..

Fostul  primar Daniel Florea si tunurile lui

Edilul este cunoscut pentru cheltuielile exorbitante din sector. În octombrie 2019, Primăria Sectorului 5 a scos la licitație un contract-cadru pe patru ani pentru amenajarea spațiilor verzi cu o valoare estimată între 10.5 milioane de lei (minim) și 820 de milioane de lei (maxim), adică peste 170 de milioane de euro.

În octombrie 2018, primarul Daniel Florea a alocat 4,7 milioane de lei (peste un milion de euro) pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, unul dintre cele mai mari bugete din ţară dedicate evenimentului.

În septembrie 2018, Daniel Florea (PSD) a pus în scenă un spectacol faraonic pentru aniversarea a jumătate de secol de existenţă a Sectorului 5: 30.000 de fotografii gratuite pentru public, 15.000 de brelocuri şi tot atâtea brăţări fosforescente, 8000 de tricouri, 3000 de șepci, o zona gastronomică, scenă impresionantă şi artişti de top, printre care Dan Bittman, 2000 de porţii de mâncare, 3000 de sandvișuri servite gratuit, 12 standuri pentru distracţia copiilor, 70 de pancarte şi 5200 de baloane cu heliu Centrul Cultural şi Pentru Tineret „Ştefan Iordache”, instituţia care a organizat în numele primăriei evenimentul, a ales o firmă de curăţenie să se ocupe de întreaga manifestaţie. Firma care a organizat evenimentul, Libro Events SRL, a depus documentele pentru licitație cu o oră şi jumătate înainte de deschiderea ofertei şi a încasat pentru prestaţie 3,3 milioane de lei.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

22:53
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară