Stanga
Dreapta

Exclusiv: Mascariciul Dan Barna se declară de acord cu legalizarea drogurilor ușoare

Marian Vasile, 22 decembrie 2019, Ora 18:27

  • print
  • |
dan-barna-usr-droguri-47770-1.jpeg Exclusiv

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că este de acord cu legalizarea drogurilor ușoare, în condițiile în care actuala lege anti-drog, care este „una veche”, trebuie „îmbunătățită” și că „este nevoie de o dezbatere publică” pe acest subiect.

„E nevoie de o dezbatere publică pe treaba asta, am anunțat că o vom face. Emoția care s-a generat în societate (referitoare la ultimul proiect de lege adoptat în Parlament) ține de faptul că e slab reglementată distincția dintre trafic și consum, în legea actuală. Ori e clar că legea actuală, o lege veche, de care se plâng și autoritățile și societatea civilă, trebuie îmbunătățită și exact această dezbatere ar trebui să aibă loc în societate”, a spus Barna.

Într-o postare publicată pe Facebook, senatorul USR Florina Presadă a anunțat că va pune „în dezbatere publică modificări legislative care să dezincrimineze consumul anumitor droguri”.

Dan Barna s-a arătat de acord cu aceasă inițiativă. Întrebat dacă susține demersul Florinei Presadă care să ducă, în cele din urmă, la legalizarea drogurilor ușoare (canabis), liderul USR a răspuns:

„Aceasta este și poziția noastră: soluția nu este în incriminarea sau creșterea pedpeselor în zona de consum pentru că nu aia e problema reală”, a spus președintele USR care a adăugat că inițiativa lui Presadă „este în logica pe care am exprimat-o și eu, de necesitate a unei dezbateri, adunând studiile organismelor specializate din România, studiile europene și cele internaționale” legate de acest subiect.

Barna a amintită că există țări, precum Portugalia, Canada, precum și anumite state din SUA, „care au o abordare mai relaxată în ceea ce privește consumatorul ocazional de substanțe ușoare”.

„Soluția nu este înăsprirea sancțiunilor în această zonă, soluția este controlul traficului drogurilor de mare risc, soluția ține de educație, soluția ține de mecanisme prin care tinerii să poată avea acces la toate informațiile necesare față de acest fenomen. Miza este pe reglementarea foarte clară și sancționarea traficului, nici pe departe pe fugărirea unor consumatori accidentali”, a spus Barna.

Dan Barna a spus că, în cazul recentei adoptări în Parlament a modificării legislației anti-drog (la inițiativ deputatului USR, Lavinia Cosma) „a fost o comunicare incompletă”.

„Legea Laviniei Cosma ține de reglementarea etnobotanicelor, care era complet nereglementată”, a precizt liderul USR. Ca urmare a acestei nereglemntări s-au întâmplat mai multe tragedii.

„Spun foarte clar, nu s-a modificat nimic legat de partea de consum, sau înăsprirea sancțiunilor în acest domeniu. E nevoie de o dezbatere despre acest fenomen pe care nu-l  putem ignora”, a spus Barna.

În urma criticilor apărute în mediul online, USR a precizat, într-un comunicat, că va susține un proiect de lege prin care să fie mai clară diferența dintre traficul și consumul de droguri și să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

00:13
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară