Stanga
Dreapta

Studiile arată că România este printre țările cu cea mai mare rată a cancerelor legate de consumul de alcool

Gabriela M Bogdan, 19 iulie 2021, Ora 12:45

  • print
  • |
studiile-arata-ca-romania-este-printre-tarile-cu-cea-mai-mare-rata-a-cancerelor-legate-de-consumul-de-alcool-48782-1.jpg

România se numără printre țările în care există una dintre cele mai mari rate a cancerelor legate de consumul de alcool, atât la bărbați, cât și la femei..

Circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume (aproximativ 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, potrivit cercetătorilor de la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. Bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (77 la sută, adică 567.000 de cazuri).

În România au fost raportate anul trecut 4.700 de cazuri de cancer la bărbați ce pot fi puse în legătură cu consumul de alcool și 1.700 de cazuri la femei.

Studiul arată că numărul cazurilor noi de cancer legate de consumul de alcool variază destul de mult între diversele regiuni ale lumii, cele mai multe cazuri înregistrându-se în Asia de Est și Europa Centrală și de Est, iar cele mai puține în Africa de Nord și Asia de Vest (acolo unde trăiesc și importante populații musulmane în rândul cărora consumul de alcool este mai puțin întâlnit). 

Proporția cea mai ridicată de cazuri de cancer legate de alcool este estimată a fi în Mongolia (circa 10 la sută), Moldova (7,9 la sută), România (6,8 la sută) și China (6,2 la sută), în timp ce la polul opus sunt Kuweitul, Libia (sub 5 cazuri, se consideră 0 la sută) și Arabia Saudită (0,1 la sută).

Această proporţie este estimată la 5% în Franţa (20.000 de cazuri), la 4% în Regatul Unit (16.800), la 3% în Statele Unite (52.700) şi la 4% în Germania (21.500).

În cazul femeilor, cele mai multe cazuri de cancer legate de consumul de alcool se înregistrează în Belarus, România și Rusia, dar și în Australia, Noua Zeelandă și în Europa de Vest. 

Tipuri de cancer cu risc amplificat de consumul de alcool

Studiul enumeră şapte tipuri de cancer al căror risc este amplificat de consumul de alcool: la cavitatea bucală, faringe, laringe, esofag, colon-rect, ficat şi sân la femei (adică, în total 6,3 milioane de cazuri în 2020).

În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (aproape 190.000 de cazuri), cancerul de ficat (circa 155.000 de cazuri) şi cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri).

Estimările au fost făcute corelând date din 2020, pe ţări, cu date înregistrate în urmă cu zece ani (timpul necesar ca boala să se manifeste). Cercetătorii au folosit, de asemenea, date referitoare la vânzări, producție, impozite și consum de alcool pentru a estima câte persoane au băut pe zi în țările din întreaga lume.

Astfel, cercetătorii au estimat că 741.300 dintre aceste cancere (adică 4% din numărul total de cazuri noi de cancer în lume în 2020) ar putea fi direct legate de alcool.

Cât alcool face rău

Majoritatea cancerelor (86%) care pot fi puse pe seama alcoolului sunt asociate unui consum „riscant şi excesiv” (peste două băuturi alcoolice pe zi), potrivit studiului.

Dar chiar și un consum „uşor până la moderat” (până la două pahare de alcool pe zi) reprezintă 1 din 7 cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume în 2020, a estimat agenţia din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Autorii subliniază că cercetări anterioare au constatat că alcoolul poate cauza deteriorarea ADN-ului și poate afecta secreția de hormoni, ceea ce de asemenea poate contribui la dezvoltarea cancerului.

Studiul are  limitări, pe de o parte, nu ţine seama de întreruperile de asistenţă medicală cauzate de pandemia de COVID-19, care ar fi putut duce la subdiagnosticarea anumitor cancere anul trecut. Pe de altă parte, nu integrează interacţiunile dintre consumul de alcool şi alte fenomene precum tutunul sau obezitatea, cărora li se pot imputa, de asemenea, cancerele.

Ce soluții sunt pentru a reduce riscul de cancer legat de alcool

Datele relevate de studiu arată „necesitatea implementării unor politici şi intervenţii eficiente pentru a sensibiliza publicul cu privire la legătura dintre consumul de alcool şi riscul de cancer şi pentru a reduce consumul global de alcool”.

Măsuri precum reducerea disponibilității alcoolului, etichete de avertizare referitoare la sănătate, impozitarea și interzicerea comercializării ar putea reduce ratele de cancer legate de alcool, însă este nevoie de strategii adaptate la specificul regiunilor, recomandă specialiștii OMS.

Există, cu precădere, o slabă conștientizare a publicului în legătură cu riscul de a face cancer din cauza alcoolului, în special în cazul cancerului de sân, subliniază experții.

 

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

20:07
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară