Stanga
Dreapta

Se preconizează valul cinci al pandemiei? Valeriu Gheorghiță: “Nu este exclus să se genereze o nouă tulpină!”

Gabriela M Bogdan, 2 noiembrie 2021, Ora 10:50

  • print
  • |
se-preconizeaza-valul-cinci-al-pandemiei-valeriu-gheorghita-nu-este-exclus-sa-se-genereze-o-noua-tulpina-49611-1.png

 

Situația epidemiologică din România este îngrijorătoare. Numărul de noi cazuri de îmbolnăvire continuă să fie destul de mare, bilanțul deceselor crește considerabil, iar numărul de persoane vaccinate este în continuare destul de mic. Mai mult, al cincilea val al pandemiei ar putea să fie destul de aproape, potrivit spuselor lui Valeriu Gheorghiță.

Ar putea să mai fie doar câțiva pași până la apariția celui de-al cincile val al pandemie, potrivit spuselor lui Valeriu Gheorghiță. Sezonul rece, care este favorabilă răspândirii virusului SARS-CoV-2, este aproape, așa că deja se observă o tendință a creșterii cazurilor de COVID în mai multe țări. Astfel, în acest context, nu este exclusă, în următoarele luni, apariția unei noi tulpini a coronavirusului, care să fie și mai contagioasă și să genereze un al cincilea val al pandemiei.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre acest subiect, subliniind că singura armă în fața unui nou val al pandemiei rămâne vaccinul.

 „În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă. (…)

Este evident că în perioada următoarelor două luni, situația epidemiologică ar trebui să se liniștească, să se echilibreze. Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Se preconizează valul cinci al pandemiei?

Valeriu Gheorghiță a mai subliniat faptul că dacă va apărea o nouă tulpină, aceasta va veni și cu o creștere a transmisibilității, fapt ce ar putea să fie devastator pentru sistemul medical, în condițiile în care numărul persoanelor imunizate nu crește.

„Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri. (…)

Putem să sperăm la o viață cât mai aproape de normalitate fără să mai avem acest risc de suprasolicitare a sistemului medical, fără ca pacienții cu celelalte afecțiuni cronice, care nu sunt COVID, care au alte probleme medicale, acute sau cronice, să mai aibă limitat accesul la serviciile medicale. Cred că avem nevoie cu toții de această siguranță și de o predictibilitate pentru perioada următoare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

22:28
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară