Stanga
Dreapta

ANUNȚ IMPORTANT! În Martie putem scăpa de certificatul digital

Gabriela M Bogdan, 11 februarie 2022, Ora 10:55

  • print
  • |
anun-important-in-martie-putem-scapa-de-certificatul-digital-50136-1.jpg

Este posibil ca în doar câteva săptămâni să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie, și să avem relaxări considerabile în țară -  renunțarea la certificatul digital, posibil chiar ridicarea stării de alertă. Obligativitatea purtării măștii de protecție în interior va fi însă printre ultimele restricții care vor fi eliminate de autorități, a declarat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 - începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem - un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”,  a spus Alexandru Rafila. 

El spune că datele ultimelor zile par să indice o inversare a tendinței și trecerea actualului val al pandemiei pe un trend descendent, iar această descreștere va fi rapidă. „Avem trei zile de scădere consecutivă care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Știți că am discutat de mai multe ori apropo de data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs, practic, inversarea tendinței. Este un lucru bun și probabil că trei-patru săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă. Să sperăm că rămâne așa”, a spus ministrul sănătății.

El a precizat că a fost făcut un studiu la nivel național, în care peste 350 de probe prelevate de la pacienți internați în terapie intensivă au fost secvențiate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, iar rezultatele arată că una din opt persoane care sunt internate la ATI au infecție cu tulpina Delta, ceea ce confirmă că Omicron este varianta dominantă.

Rafila: „Nu excludem apariția de noi variante”

„Nu excludem apariția de noi variante”, a avertizat ministrul sănătății, dar el spune că aceste noi variante ar putea afecta doar anumite comunități sau anumite grupuri vulnerabile. „Sper să fie ultimul val care pune probleme majore”, a punctat Alexandru Rafila.

„Asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenție și că nu trebuie să-i protejăm, mai ales pe cei vulnerabili, prin vaccinare”, a atras atenția ministrul sănătății.

În aceste condiții, „în următoarele 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidență apropiată de 1, și atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică și chiar la renunțarea la anumite restricții, cum ar fi acest document, certificatul digital”, a spus Alexandru Rafila.

„Restricțiile trebuie ridicate gradual. Oamenii trebuie să înțeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor”, a insistat ministrul.

Ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea  măștii în interior”, a precizat însă Alexadru Rafila. „În rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România. Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a subliniat oficialul Ministerului Sănătății.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

16:11
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară