Stanga
Dreapta

ALARMANT! Două bacterii care fac ravagii nu mai răspund la antibiotice

Gabriela M Bogdan, 7 martie 2023, Ora 11:15

  • print
  • |
alarmant-doua-bacterii-care-fac-ravagii-nu-mai-raspund-la-antibiotice-51526-1.jpg

Experții în domeniul sănătății sunt îngrijorați, după ce două bacterii nu mai răspund la antibiotice atât la oameni, cât și la animale. Mai cu seamă, este vorba despre Salmonella și Campylobacter. Rezistența în fața medicamentelor a fost sesizată în mai multe țări din regiunea europeană. Iată detaliile mai jos, în articol.

Veștile nu ar fi tocmai favorabile, potrivit declarațiilor efectuate de experții din domeniul medical. Mai cu seamă, este vorba despre rezistența în fața antibioticelor pe care și-au format-o două bacterii – Salmonella și Campylobacter. Conform unui raport întocmit de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, dar și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, rezistența a fost sesizată în mai multe țări din regiunea europeană.

„Rezistența la antibiotice, care afectează oamenii, animalele și mediul înconjurător, este una dintre cele mai grave amenințări cu care ne confruntăm la nivel mondial”, susțin doi directori științifici ai ECDC și EFSA.

La ce antibiotice sunt rezistente cele două bacterii?

De pildă, Salmonella a înregistrat o rezistență la ampicilină și tetraciclină, în cazul oamenilor. Totuși, acest fapt a fost observat încă de acum zece ani. În perioada 2013 – 2021 au fost efectuate o serie de studii care au avut ca obiect identificarea modului în care bacteria a căpătat această rezistență în fața antibioticelor. Pe de altă parte, Campylobacterul are o rezistență în fața eritromicinei, în speță la oameni și găini. De reținut faptul că medicamentul respectiv este important în tratarea campilobacteriozei. De asemenea, cele două bacterii înregistrează o rezistență și în fața ciprofloxacinei, la om. De aceea, tratamentul care conține ciprofloxacină nu mai este recomandat în cazul persoanelor care se confruntă cu infecții grave.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

11:35
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară