Stanga
Dreapta

www.ziarulatak.ro Efectele căderii PSD: două partide parlamentare dispar in 2020

ziarulatak.ro, 26 ianuarie 2020, Ora 15:36

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-efectele-caderii-psd-doua-partide-parlamentare-dispar-in-2020-47815-1.jpg

 

Două partide ar putea să nu mai intre în Parlament, după alegerile parlamentare din 2020. Sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale, a declarat că este posibil ca UDMR și ALDE să nu se mai regăsească în noua configurație parlamentară după alegerile generale de anul acesta.

Bruno Ștefan a atras atenția că la alegerile europarlamentare UDMR a obținut peste 5% doar cu ajutorul PSD, iar de această dată, pe fondul pierderii încrederii electoratului, social-democrații nu-i vor mai putea ajuta pe foștii parteneri de guvernare.

De cealaltă parte, președintele Biroului de Cercetări Sociale a ținut să sublinieze că PRO România și ALDE „au fost trădătorii electoratului lor”, motiv pentru care partidul lui Călin Popescu Tăriceanu ar putea suferi încă o înfrângere rușinoasă la parlamentare.

„E posibil să vedem la alegerile parlamentare că UDMR nu mai intră în Parlament. La europarlamentare a luat cu zestrea PSD. În condițiile în care PSD nu mai e pe val și va căuta să câștige voturi doar pentru el, nu va mai ajuta UDMR.

În zona Covasna, Harghita, UDMR va câștiga primari și consilieri, dar la parlamentare, ALDE și UDMR se duce de râpă. PRO România și ALDE au fost trădătorii electoratului lor”, a declarat sociologul Bruno Ștefan.

Dacă alegerile parlamentare ar fi fost organizate în decembrie 2019, finalul de an le-ar fi adus liberalilor un scor-record, potrivit unui sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM. PNL s-ar fi clasat în fruntea clasamentului, fiind urmat de social-democrați, dar care nu ar fi reușit să atingă pragul de 20%.

Dacă românii ar fi votat luna trecută pentru Parlamentul României, liberalii s-ar fi clasat pe prima poziție, cu 45 de procente, adică dublu față de intenția de vot la începutul anului.

Partidul Social Democrat se află în continuare pe o panta descendentă. Potrivit sondajului, 18,5% ar fi obtinut în luna decembrie, cu aprope 7 procente în minus față de ianuarie 2019.

Uniunea Salvați România a ajuns la finalul anului aproape același scor ca în ianuarie, 11,5 %. Însă vorbim de o scădere semnificativă față de luna iulie, când în sondaje USR se poziționa cu peste 21%.

Și mai puțin ar obține PLUS, partenerii lor de alianță. Formațiunea condusă de fostul premier Dacian Cioloș ar fi votată de doar 3,5% dintre respondenți, cu peste 5 procente mai puțin decât în ianuarie 2019.

De asemenea, o pierdere în sondaje a înregistrat și Pro România. Comparativ cu 8,1%, cât era intenția de vot la începutul anului trecut, luna anterioară partidul lui Victor Ponta ar fi ajuns la 6,4 procente.

La acest sondaj realizat de IMAS, la comanda Europa FM, au răspuns 1011 persoane majore, în perioada 4-18 decembrie 2018 și are o marjă de eroare de +-3%.

Următoarele alegeri legislative în România vor avea loc la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021. Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de membri. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Cei 329 de membri ai Camerei Deputaților sunt aleși prin mai multe metode: 308 sunt aleși din 42 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României și municipiul București, prin reprezentare proporțională, iar patru sunt aleși, tot prin reprezentare proporțională, dintr-o circumscripție reprezentând diaspora română. Partidele trebuie să treacă un prag electoral care se calculează în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel național, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale.

Locuri suplimentare se adaugă pentru grupurile minoritare etnice care concurează în alegeri și trec un prag special (mai mic); în prezent, 17 minorități etnice sunt reprezentate în Parlament. Cei 136 de membri ai Senatului sunt aleși din 43 de circumscripții constituite din 41 de județe (un total de 121 de locuri), municipiul București (13 locuri) și diaspora română (două locuri).

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

08:37
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară