Stanga
Dreapta

Exclusiv: PLANUL lui Iohannis, dacă pică alegerile anticipate

Gheorghe George, 3 martie 2020, Ora 09:52

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47922-1.jpg Exclusiv

Președintele Klaus Iohannis și cei din PNL sunt conștienți că alegerile anticipate au șanse mici de materializare, iar la Cotroceni se stabilesc pașii următori. De altfel, președintele Klaus Iohannis a recunoscut că șansele pentru anticipate ”au scăzut sub 50%”.

Surse din PNL ne-au explicat că unul dintre scenariile luate în calcul, după ce va pica Guvernul Cîțu în Parlament, este încredințarea mandatului de premier unui tehnocrat. Astfel, Klaus Iohannis va abandona scenariul alegerilor anticipate și va forța învestirea unui guvern de tehnocrați, dar susținut puternic de PNL.

Iohannis are motiv clar pentru care va apela la soluția unui tehnocrat. La guvernare, cei de la PNL se erodează și deja se vede în sondaje o scădere a intenției de vot. Un Guvern tehnocrat va mai îndepărta din presiunea pusă pe cei din PNL, iar partidul va putea intra în tranșee pentru alegerile parlamentare. Evident, orice gafă sau greșeală a Guvernului tehnocrat va fi decontată, dar nu la fel de puternic ca atunci când măsura poartă ștampila PNL.

În acest moment, PSD trage de timp în Parlament și este posibil ca termenul pentru anticipate să se împlinească în luna iulie. Liberalii nu vor sub nicio formă organizarea alegerilor parlamentare în plină perioadă de concedii. În mod tradițional, în această perioadă a anului, românii pleacă în concedii, iar liberalii riscă un mare eșec.

Calculele electorale sunt destul de simple la PNL: liberalii obțin un scor mai mare dacă prezența la vot este una mare. În schimb, PSD are un bazin electoral disciplinat, iar la o prezență scăzută la vot, scorul partidului va crește.

Rămâne de văzut cum se va juca în Parlament, asta pentru că, în acest moment, liberalii nu mai controlează jocul. PSD este partidul care va decide dacă vom avea sau nu anticipate, asta pentru că încă controlează structurile de conducere ale Parlamentului și pot bloca orice procedură.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

06:39
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară