Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Klaus Iohannis preia controlul ministerelor

Laurentiu Ion, 6 noiembrie 2019, Ora 09:18

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47672-1.jpg BREAKING NEWS

Klaus Iohannis a participat  la ceremoniile de preluare a mandatelor de ministru la patru ministere – MAE, MAI, MApN și MJ. Dacă prezența la MAE și MApN poate fi justificată parțial prin atribuțiile care îi revin președintelui potrivit Constituției, cea de la MAI și MJ nu are nicio acoperire constituțională.

Așadar, dincolo de dorința lui Klaus Iohannis de a se asocia cu o victorie politică – respectiv validarea ”guvernului său” – prezența președintelui la instalarea miniștrilor de Interne și al Justiției sugerează că miza este una mult mai mare. Se pare că prezența lui Klaus Iohannis la cele două ministere are legătură cu ambiția președintelui de a controla două resurse de putere importante.

Controlul Internelor și Justiției rezolvă două probleme politice pentru președinte

Ministerul de Interne este un minister-cheie în orice scrutin, deoarece de el depinde în mare parte modul în care sunt organizate alegerile. Mai mulți analiști politici au arătat că acesta este și motivul pentru care președintele a refuzat cu obstinație să numească în fruntea ministerului de Interne un reprezentant propus de PSD.

Și tot acesta ar fi motivul pentru care Klaus Iohannis a participat astăzi la instalarea lui Marcel Vela. Practic, controlul ministerului de Interne ar crește șansele candidatului Iohannis în alegerile prezidențiale, indiferent de candidatul care îl va concura în turul 2.

În ceea ce privește prezența lui Klaus Iohannis la ministerul de Justiție, mai mulți lideri de opinie au atras atenția că, odată cu numirea Guvernului Orban, președintele se va implica în ”politica de cadre” a sistemului – numirea conducerii Parchetelor și controlul activității acestora. Acest lucru îi va conferi, potrivit acestor analiști, un instrument de presiune în raport cu ceilalți lideri politici, inclusiv din PNL.

Implicarea lui Klaus Iohannis în dărâmarea Guvernului PSD și numirea guvernului liberal arată ambiția președintelui de a deveni un jucător de primă mărime pe scena politică. Faptul că Klaus Iohannis s-a dus peste Ludovic Orban la învestirea miniștrilor pe care vrea să-i controleze este un alt semnal în acest sens.

Avem de a face, deci, cu o serie de gesturi care îl profilează pe Klaus Ioahannis mai apropiat de modelul consacrat de Traian Băsescu. De altfel, fostul președinte a devenit, în ultima perioadă, un susținător aproape deschis al lui Klaus Iohannis, arătând, cu diverse ocazii, că acesta are cele mai mari șanse să fie ales pentru un al doilea mandat.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

07:32
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară