Stanga
Dreapta

Exclusiv: Rovana Plumb află azi „verdictul” final de la Comisia Juridica a Parlamentului European

Gheorghe George, 30 septembrie 2019, Ora 09:44

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47589-1.jpg Exclusiv

Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI), cea care a blocat deocamdată procedura de numirea a Rovanei Plumb, se va reuni într-o ședință cu ușile închise. Eurodeputații Comisiei Juridice ar trebui să vină cu un plan pentru rezolvarea conflictului de interese identificat în cazul Rovanei Plumb.

O variantă ar fi, spre exemplu, modificarea portofoliului de comisar european, adică să fie mutată de la Transporturi pe un alt domeniu. Doar că acest lucru ar însemna o remaniere a echipei conduse de Ursula von der Leyen.

Cealaltă variantă e ca eurodeputații să decidă că numirea Rovanei Plumb în Comisia Europeană, pur și simplu, nu este oportună. Acestea sunt cele două variante pe care le-a menționat chiar purtătorul de cuvânt al Parlamentului European.

Indiferent de opțiune, aceasta trebuie să ajungă la președintele Legislativului care mai departe o va trimite către președintele ales al Comisiei Europene. Iar Ursula von der Leyen alege cum va gestiona această situație fără precedent.

Într-o scrisoare redactată și trimisă, încă de joi, către conducerea Parlamentului European, Comisia Juridică e convinsă că nu există variante pentru a elimina conflictul de interese și că Rovana Plumb nu e în măsură să preia niciun portofoliu la Bruxelles. Implicit, mesajul e că Ursula von der Leyen ar trebui să ceară guvernului României să facă o altă propunere.

Ce știm cu certitudine e că procedura de numire a Rovanei Plumb a fost suspendată, ceea ce înseamnă că la momentul actual audierea ei în comisia de Transporturi a Parlamentului European, la 2 octombrie, nu va mai avea loc. La fel și în cazul candidatului Ungariei.

Rovana Plumb, nominalizată din partea României pentru portofoliul Transporturilor, a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcția de comisar european. Și Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Uniunea Europeană nu s-a mai confruntat niciodată cu o astfel de situație. Comisia JURI, cea care verifică integritatea viitorilor comisari europeni, oferea un aviz consultativ. Acum, avizul este obligatoriu, ceea ce înseamnă că dacă un candidat, așa cum este Rovana Plumb, este găsit într-o situație de incompatibilitate, procedura de desemnare nu poate continua.

Susținere necondiționată din partea PSD

Duminică, eurodeputații români din Grupul S&D al Parlamentului European au transmis că o susțin cu fermitate pe Rovana Plumb, candidatul desemnat al României pentru funcția de comisar european pentru transporturi.

Mesajul europarlamentarilor PSD vine după ce, în ajun, premierul Viorica Dăncilă anunțase că Rovana Plumb se bucură în continuare de susținerea sa necondiționată. Viorica Dăncilă a lăudat „profesionalismul și buna-credință” a Rovanei Plumb și  a spus că speră ca luni comisia JURI să își schimbe avizul.

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a explicat într-o scrisoare către președintele Parlamentului European David Sassoli că este îngrijorată de faptul că Rovana Plumb ar fi în potențial conflict de interese și există serioase îndoieli că ar putea fi comisar european pentru transporturi. În replică, David Sassoli a transmis președintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, că este suspendat comisarul desemnat Rovana Plumb și cere forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

 

EDITORIAL

Naparcile DNA au iesit iar la paradeala

Naparcile DNA au iesit iar la paradeala

La ordinele cui mai lucreaza DNA? Cum isi permit aceste rebuturi profesionale, pe salarii nemeritate de 30.000 lei/luna, unii cu zeci de achitari la activ si pentru care niciunul nu a raspuns, sa continue vanarea elitelor Romaniei?    Cu acuzatii pentru care nu au nicio proba afara de denunturi mizerabile date dupa amar de ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

04:52