Stanga
Dreapta

Exclusiv: Candidații la președinție mai au două zile pentru a strânge cele 200.000 semnături necesare

Claudiu Constantin, 21 septembrie 2019, Ora 12:33

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47563-1.jpg Exclusiv

Doar două zile mai au la dispoziție candidații la prezidențiale pentru a putea intra în campania electorala. Deși inițial 24 de persoane au anunțat că vor să candideze la președinția României, până acum, doar partidele mari au reușit să strângă 200.000 de semnături, condiție necesară pentru a deveni cu adevărat candidați. Ceilalți, mai trag pe ultima sută de metri. 

În ultimele zile au trecut pe la Biroul Electoral Central pentru a-și lua dosarul de candidat: Viorica Dăncilă – pentru ea PSD a adunat 1,4 milioane de semnături, Teodor Paleologu – pentru care PMP a strâns 360.00, președintele Klaus Iohannis – 2,2 milioane de români au semnat pentru susținerea candidaturii sale și Dan Barna – care a adunat peste 400.000 de semnături.

Mircea Diaconu, independent susținut de Pro România și ALDE, va veni astăzi la BEC. El a anunțat că a primit susținere de la peste 500.000 de persoane.

Cătălin Ivan, fost europarlamentar, candidează și el la prezidențiale din partea partidului Alternativa pentru Demnitate Națională. Susține că a strâns peste 220.000 de semnături cu care se va prezenta duminică la BEC pentru validare.

Surse politice au declarat pentru adevărul.ro că BEC a invalidat candidatura lui Viorel Cataramă pe motiv că ar fi fost suspiciuni în legătura cu semnăturile.

Liviu Pleșoianu, pesimist în legătură ci șansele lui de a ajunge în campania electorală

Independenții se descurcă mai greu. Liviu Pleșoianu, care spera să ajungă în turul al doilea, se vede acum în situația de a nu putea să își convingă susținătorii să se mobilizeze pentru a strânge cele 200.000 de semnături. Într-un mesaj pe pagina de Facebook, Pleșoianu se pregătește deja pentru varianta în care nu va putea intra în campania electorală.

„Le mulțumesc de pe acum, indiferent dacă se strâng toate sau nu, tuturor celor care au crezut și cred în DRUMUL OMULUI LIBER! Mulți factori de decizie din PSD nu cred în acest drum sau pur și simplu NU își pot depăși condiția. M-am lămurit la Congres, m-am lămurit și după Congres… Între un om cu adevărat LIBER și Dăncilă, au ales Dăncilă”.

Ceilalți candidați nu au anunțat încă dacă au reușit să adune cele 200.000 de semnături. Activi sunt Ramona Ioana Bruynseels, susținută de PPU dar și Alexandru Cumpănașu, intrat în cursă în urmă cu două săptămâni.
Alți doritori de a intra în competiția pentru președinția României sunt:  Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie (PNR), John Ion Banu Mușcel din partea Partidului Națiunea Română, Cătălin Berenghi – susținut de Partidul DAC, Claudiu Crăciun – candidat din partea Demos, Gheorghe Funar, susținut de Partidul România Noastră, Kelemen Hunor – UDMR, Ninel Peia, susținut de Partidul Neamului Românesc, dar și independenții: Florentin Pandele, Miron Cozma, Bogdan Stanoevici, Avram Iancu, Emanuel Onoriu și Dorin Dimitrie Stoichescu.

Potrivit calendarului alegerilor prezidenţiale, aprobat recent de Guvern, pe 22 septembrie, ora 24:00, e termenul limită pentru depunerea candidaturilor și respectiv a listelor cu minim 200.000 de semnături.

Calendarul alegerilor prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. De asemenea, cetățenii români din străînătate pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur pe 22, 23 și 24 noiembrie.

 

Calendarul alegerilor și datele limita sunt următoarele:
2 septembrie 2019: depunea la BEC a protocolului de constituire a unei alianțe electorale,
15 septembrie 2019: înregistrarea în registrul electoral că alegător în străinătate, respectiv că alegător prin corespondență,
22 septembrie 2019, ora 24: depunerea candidaturilor și comunicarea către BEC a semnelor electorale
12 octombrie: începerea campaniei electorale
8 noiembrie, orele 12.00-21.00, prima zi a votării în străinătate
9 noiembrie, ora 07.00, se încheie campania electorală în țară
9 noiembrie, orele 7-21: a două zi a votării în străinătate
10 noiembrie, orele 7-21: a treia zi de votare în străinătate și începerea votării în țară
10 noiembrie, ora 21.00 se încheie alegerile atât în țară, cât și în străînătate, iar alegătorii care la ora 21.00 se află în secțiile de votare, precum și cei care se află la rând în afară secțiilor de vot, pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23.59

Ce prevede Constituția cu privire la mandatul președintelui ales:
Art. 83 din Constituție prevede următoarele:
(1) Mandatul președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou ales.
(3) Mandatul președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

00:57
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară