Stanga
Dreapta

Nicușor Dan acceptă demolarea bisericilor

Gabriela M Bogdan, 3 mai 2023, Ora 11:22

  • print
  • |
nicu-or-dan-accepta-demolarea-bisericilor-51651-1.jpg

O situație extrem de ciudată, care amintește de neagra perioadă de până în 1989, când ateismul era la putere, este pe cale să se petreacă zilele acestea în Sectorul 5 al Capitalei, unde surse din primărie susțin că ar urma să se decidă demolarea unei biserici, fapt fără precedent de la Nicolae Ceaușescu încoace.

Povestea a început cu 12 ani în urmă, când, în ianuarie 2011, Consiliul General a aprobat un Plan Urbanistic Zobal, ce prevedea reconstruirea bisericii "Sfântul Nicolae Bărbătescu Vechi“, datată 1820, pe același amplasament, dar extins. Între timp, vechiul lăcaș de cult nu a mai fost dărâmat, întrucat noul edificiu s-a ridicat alături, în aceeași curte. Totuși, se pare că interese necunoscute țin să prăbușească această clădire de cult, în ciuda vechimii și a faptului că enoriașii pot încă participa la serviciul religios în interiorul său. Unele voci susțin că argumentul ar fi legat de siguranță, deși nu ar exista o expertiză în acest sens. Și chiar dacă s-ar efectua și s-ar constata slăbiciuni de structură, există soluții tehnice de consolidare.

Iar aici începe discuția interesantă, legată de actualul edil al Capitalei. Nicușor Dan, din calitatea sa de ONG-ist la acea vreme, critica aspru orice demolare a clădirilor de patrimoniu, dând chiar exemple similare, de vandalizare a unor monumente: „A doua zi am trecut eu pe acolo şi am văzut alţi oameni pe acoperiş”, povestea preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”.

Fapt de neînțeles este conduita lui Nicușor Dan în așteptarea unui deznodământ dur cu privire la un edificiu construit acum peste 2 secole. Pe lângă valoarea simbolică religioasă, vechimea este un alt criteriu de protejare a clădirilor. Mai mult, cunoscătorii știu că lupta primarului general, cu PUZ-urile de sector și nu numai, s-a dat în ultimii mulți ani "la baionetă". Acesta a declarat recent chiar că singura motivație pentru a obține un nou mandat o constituie dorința de a se bate cu dezvoltatorii imobiliari, care ar periclita patrimoniul Bucureștiului. Or, tocmai când e vorba de o asemenea miză - sau poate tocmai de aceea - edilul preferă să se uite în partea cealaltă.

Și mai stranie este metoda procedurală prin care vechea biserică ar urma demolată, cel mai probabil pe baza unei autorizații emise de Primăria Sectorului 5, în ciuda revoltei credincioșilor din zonă. Surse administrative susțin că, pentru a evita protestele spontane ale enoriașilor, subiectul este ținut extrem de discret, în așteptarea unui aviz de la Ministerul Culturii.

Or, presa a relatat despre sutele de procese intentate de diverse asociații din ecosistemul de ONG-uri al lui Nicușor Dan, prin care acestea încercau blocarea diferitelor proiecte pentru mult mai puțin. De această dată, când vorbim despre o biserică ridicată la 1820, un edificiu încărcat de istorie și memorie spirituală, edilul nu pare deloc interesat de subiect. Situația este cu atât mai gravă dacă ne gândim la sacrificarea clerului și a lăcașurilor de cult în vremea lui Nicolae Ceaușescu, rămas proverbial pentru ușurința cu care "dădea din mână", ordonând demolarea bisericilor. Mai mult, alianța politică din spatele lui Nicușor Dan este formată, cu excepția USR, din PNL, PMP și Forța Dreptei, cu lideri care declamă zgomotos afilierea la credința creștină și valorile tradiționale. De aici și mai greu de înțeles atitudinea liderului acestora, actualul primar general.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

23:17
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară