Stanga
Dreapta

Klaus Iohannis a ajuns în Singapore. Ce a discutat cu omologul său

Gabriela M Bogdan, 10 martie 2023, Ora 11:30

  • print
  • |
klaus-iohannis-a-ajuns-in-singapore-ce-a-discutat-cu-omologul-sau-51533-1.jpg

Președintele Klaus Iohannis menționează „discuții excelente” cu președintele Republicii Singapore, Halimah Yacob.

UPDATE 10 martie, ora 9.10

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a evidenţiat obiectivul României de a creşte nivelul relaţiei bilaterale cu Republica Singapore şi de a marca o nouă etapă de dezvoltare, având în vedere convergenţa de valori şi principii. De asemenea, preşedintele României a evocat un set de obiective comune urmărite de ambii preşedinţi, precum politicile de incluziune, dezvoltarea economică şi socială, precum şi tranziţia verde.

 

Cei doi şefi de stat au discutat despre rezultatele iniţiativelor şi acţiunilor derulate în scopul promovării societăţii informaţionale şi securităţii cibernetice, a educaţiei, a egalităţii de gen, a acţiunii pentru climă şi a tranziţiei energetice verzi.

”Preşedintele României a exprimat interesul special pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional. În context, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat obiectivul României de atragere a investiţiilor singaporeze, evocând faptul că ţara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore, şi a menţionat că România vizează aprofundarea şi amplificarea acestui palier de colaborare, prin iniţierea de noi proiecte bilaterale. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat expertiza României în securitate cibernetică, făcând referire şi la faptul că la Bucureşti se află sediul Centrului European de Competenţe în domeniul securităţii cibernetice”, a arătat sursa citată.

Preşedintele României a prezentat obiectivele de interconectare ale Iniţiativei celor Trei Mări şi a menţionat că va găzdui, în acest an, la Bucureşti, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri, şi a pledat pentru participarea reprezentanţilor mediului de afaceri din Singapore în cadrul proiectelor prioritare de interconectare din cadrul Iniţiativei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe fondul consecinţelor globale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Iohannis a evocat sprijinul consistent şi multidimensional al României pentru Ucraina şi solidaritatea faţă de cetăţenii ucraineni, încă din primele zile ale conflictului. De asemenea, el a prezentat implicarea puternică a ţării noastre în asigurarea securităţii alimentare globale prin sprijinirea tranzitului grânelor şi a produselor agricole ucrainene către consumatorii vulnerabili din întreaga lume.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai transmis că România sprijină ferm dialogul şi cooperarea constructivă dintre Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), conform Parteneriatului Strategic încheiat în 2020 şi a arătat că ţara noastră rămâne un puternic susţinător al pieţelor deschise şi al comerţului liber, obiective împărtăşite şi de Republica Singapore.

”Preşedintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, a subliniat potenţialul extrem de important al relaţiei bilaterale pe fondul creşterii rolului şi importanţei României în Uniunea Europeană şi NATO, precum şi la nivel regional, inclusiv în contextul geopolitic actual generat de efectele războiului din Ucraina. De asemenea, preşedintele Republicii Singapore a evidenţiat importanţa creşterii investiţiilor şi comerţului bilateral, având în vedere oportunităţile oferite de sectoare precum IT&C, securitate cibernetică şi turism. Cei doi şefi de stat au agreat că România şi Singapore beneficiază de toate avantajele pentru a juca rolul de punte de legătură între cele două regiuni de apartenenţă”, a menţionat sursa citată.

„Discuții excelente cu președintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, privind modalitățile de aprofundare și extindere a relațiilor noastre bilaterale, bazate pe aceleași valori și principii”, a scris șeful statului pe Twitter.

Iohannis face o vizită oficială în Japonia și o vizită de stat în Republica Singapore, în perioada 6 - 10 martie. Obiectivul principal este dinamizarea relațiilor bilaterale, în acord cu potențialul acestora, mai ales în plan economic-investițional.

Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde inclusiv intensificarea cooperării în domeniile IT, educație, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică și înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice și tranziția verde.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

02:59
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară