Stanga
Dreapta

Cum au ocupat talibanii jumătate din Afganistan și ce taxe percep la frontieră

Gabriela M Bogdan, 28 iulie 2021, Ora 11:13

  • print
  • |
cum-au-ocupat-talibanii-jumatate-din-afganistan-i-ce-taxe-percep-la-frontiera-48889-1.jpg

 

În ultimele două luni, talibanii au ocupat mai mult teritoriu în Afganistan decât în toată perioada de când au fost îndepărtați de la putere în 2001. Aceștia au fost încurajați de retragerea trupelor americane din ultimele săptămâni, ocupând astfel mai multe districte aflate sub controlul Guvernului

Milianții au acum o prezență puternică în întreaga țară, inclusiv în proviciile din nord, nord-est și centru, cum ar fi zonele Ghazni și Maidan Wardak și se apropie de orașe ca Herat, Kunduz, Kandahar și Lashkar Garh.

Prin control se vorbește despre districtele unde centrele administrative, secțiile de poliție și toate instituțiile guvernamentale sunt controlate de talibani.

Trupele americane și cele NATO, împreună cu puterea aliaților din regiune i-au forțat pe talibani să renunțe la putere în noiembrie 2001, iar grupul i-au ascuns pe Osama Bin Laden și alți teroriști din Al-Qaeda care au legătură cu atacurile din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

În ciuda unei constante prezențe internaționale în regiune și miliarde de dolari investiți în asistența și formarea trupelor afgane, talibanii s-au regrupat și treptat și-au recuperat puterea în mai multe zone îndepărtate.

Principalele zone de influență au fost în jurul tradiționalelor fortărețe din sud și sud vest: nordul Helmandului, Uruzgan și Zabul, dar și în nord vestul dealurilor din sudul Faryab și în munții din Badakstan din nord-est.

Un studiu BBC din 2017 arată că talibanii aveau control total asupra unui număr mic de districte. Studiul spune, însă, că aceștia erau activi în mai multe părți din țară planificând săpătămânal sau lunar atacuri în unele zone, dând dovadă de o putere mult mai mare decât în atacurile precendente.

Aproximativ 15 milioane de persoane (jumătate din populație) fie locuiesc în zonele controlate de talibani, fie unde talibanii erau foarte prezenți și au pus la cale atacuri împotriva forțelor guvernamentale.

Vor rezista talibanii?

Chiar dacă acum controlează mai multe zone decât o făceau în 2001, victoria talibanilor nu este garantată. Guvernul a fost forțat să abandoneze centrele administrative din câteva districte unde nu a putut rezista presiunii talibane, iar altele au fost luate cu forța. Dar acolo unde guvernul a fost capabil să își revină sau să adune forțe de ordine locale, regiunile fie au fost recucerite, fie sunt disputate.

Chiar dacă majoritatea trupelor americane au plecat în iunie, câteva au rămas în Kabul, iar forțele aeriene au lansat atacuri împotriva talibanilor în ultimele zile.

Guvernul afgan deține în mare parte controlul în orașe și districte care sunt în zona de câmpie sau în văile râurilor, acestea fiind și zonele în care majoritate populației trăiește, iar zonele unde influența talibanilor este puternică sunt slab populate, cu mai puțin de 50 de persoane pe km pătrat în multe regiuni.

Guvernul a anuțat că a trimis întăriri în toate orașele mari care sunt amenințate de talibani și a impus restricții de noapte în aproape toată țara în încercarea de a-i opri pe talibani să invadeze orașele. Chiar dacă pare că aceștia se apropie de centre precum Herat și Kandahar, talibanii nu au reușit încă să cucerească vreunul. Însă, regiunile câștigate până acum consolidează poziția de negociere și de asemenea generează venituri sub forma taxelor și a capturilor de război.

Un număr record de civili au fost uciși ca rezultat al conflictului în prima jumătate a acestui an, iar ONU a declarat că 1,600 de morți sunt din cauza talibanilor sau a altor elemente anti-guvernamentale. Totodată, conflictul a forțat mulți oameni să își părăsească locuințele, 300 de mii de civili fiind relocați de la începutul anului. Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați anunță că se apropie un nou val de refugiați în interiorul țării, în provinciile din Badakhshan, Kunduz, Balkh, Bahlan și Takhar din cauza talibanilor care au capurat o largă suprafață din mediul rural.

Unii oameni au fugit în sate sau districte învecinate și s-au întors acasă după câteva zile, în timp ce alții au rămas refugiați pentru mai mult timp. Agenția de știri AFP spune că ofensiva talibanilor i-a forțat pe refugiații afgani și trupele guvernamentale să treacă granița cu Tadjikistan.

Talibanii susțin că au control și asupra unor mari puncte de trecere a frontierei, inclusiv Spin Boldak, o rută importantă către Pakistan.

Taxele vamale aplicate mărfilor care intră în țară prin punctele de frontieră controlate revin talibanilor, dar numărul exact nu este clar deoarece schimbul comercial a scăzut din cauza conflictului. De exemplu, Islam Qala care se află la granița cu Iran, a generat încasări mai mari de 20 de milioane de dolari pe lună.

Întreruperea fluxului de importuri și exporturi a afectat prețurile bunurilor esențiale din magazine, mai ales al combustibilului și alimentelor.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

12:41
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară