Stanga
Dreapta

Verificarea identității unei persoane într-o secție de poliție va fi de cel mult 12h

Gabriela M Bogdan, 7 septembrie 2021, Ora 11:18

  • print
  • |
verificarea-identitatii-unei-persoane-intr-o-sectie-de-politie-va-fi-de-cel-mult-12h-49259-1.jpg

 

O persoană poate sta cel mult 12 ore într-o secţie de poliţie pentru ca poliţiştii să îi poată verifica identitatea. Decizia a fost luată în Senat, care a adoptat, cu 109 voturi pentru şi 11 abţineri, un proiect legislativ iniţiat de Guvern.

Înainte de intrarea în vigoare a acestei noi reglementări, legea Poliţiei Române stabilea că verificarea situaţiei persoanelor conduse la sediul poliţiei şi luarea măsurilor legale se făceau în termen de 24 de ore.

„Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul Poliţiei se realizează de îndată fără a depăşi un termen de 8 ore de la momentul iniţierii deplasării. (...) În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul de 8 ore, acest termen se prelungeşte cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale fără a depăşi un termen de 12 ore de la momentul iniţierii deplasării”, se arată în proiectul de lege adoptat în Senat.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege este menit să asigure protecţia şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, dar şi „eliminarea apariţiei oricăror moduri neunitare de acţiune în rândul poliţiştilor”.

Totodată, dacă poliţiştii nu reuşesc să stabilească identitatea unei persoane în intervalul de 12 ore, aceştia sunt obligaţi să o lase să părăsească sediul poliţiei „chiar în lipsa stabilirii identităţii”.

După adoptarea de către Senat, proiectul pentru modificarea şi completarea art. 36 din Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor care este for decizional.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

17:24
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară