Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Cristian Popescu Piedone, a demonstrat în instanță cine sunt adevărații vinovați pentru tragedia Colectiv

Laurentiu Ion, 25 mai 2021, Ora 19:22

  • print
  • |
cristian-popescu-piedone-a-demonstrat-in-instanta-cine-sunt-adevaratii-vinovati-pentru-tragedia-colectiv-48583-1.jpg BREAKING NEWS

Declarațiile făcute de fostul primar la Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone în fața judecătorilor au demonstrat că responsabili pentru nenorocirea de la Colectiv sunt pompierii ISU și patronii clubului.

Judecat la Curtea de Apel București pentru abuz în serviciu în dosarul „Colectiv”,  fostul primar la Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a demontat toate acuzațiile aduse de procurori în procesul de fond.

Audiat de instanță, Piedone a arătat că vinovați pentru tragedia din Clubul Colectiv sunt pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), care nu și-au exercitat atribuțiile de serviciu, precum și patronii Clubului, pentru că, deși autorizația eliberată de Primăria Sectorului 4 era pentru un spațiu de 80 de persoane, au permis accesul la concert a sute de tineri, fără să ceară avizele ISU. Nici ISU nu s-a obosit să verifice!

Primăria NU verifică avizele de la ISU”

Fostul primar al Sectorului 4 a descris în fața judecătorilor procedura legală a avizării agenților economici, care nu permitea primăriei să verifice dacă aceștia aveau și avize de securitate la incendiu de la ISU. Responsabilitatea primăriei ar fi intervenit numai în cazul unor evenimente desfășurate pe domeniul public.

„La momentul la care am avizat SC COLECTIV CLUB SRL acest club trebuia să aibă, în cazul în care avea sub 80 de locuri pe scaune, o negație de la ISU, iar dacă avea peste 80 de locuri pe scaune trebuia să aibă aviz și autorizație PSI  Poliția locală sector 4 nu avea în atribuții verificarea agenților economici sub aspectul existentei autorizatiei PSI. Ei verificau orarul de funcționare și alte aspecte. Toate controalele se faceau pe timp de zi, iar poliția locala și-a îndeplinit aceste obligații efectuând controale. Primăria sectorului 4, ca toate primariile de altfel, era direct răspunzatoare de evenimentele ce se organizau pe domeniul public care intra în competența Primăriei sectorului 4. Numai in aceasta situatie primarie trebuia sa anunte ISU si sa se ocupe de respectarea legislației in vigoare, a explicat fostul edil al Sectorului 4.

Or concertul organizat de patronii Colectiv a fost organizat într-un spațiu privat, nu pe domeniul public.

Dovadă că Primăria Sectorului 4 nu avea nicio obligație să condiționeze eliberarea autorizației de funcționare de obținerea anterioară a avizului ISU este că, nici în prezent, firmele care au închiriat spații comerciale în fosta fabrică „Pionierul” nu sunt autorizate de pompieri. Astfel, numai ISU are competență în ceea ce privește securitatea la incendiu.

„Clubul Colectiv funcționa într-o clădire construită înainte de 1989 și toți agentii economici care funcționează în astfel de clădiri nu au nici în prezent autorizație PSI. Potrivit legii, instituția care trebuia să verifice agenții economici și să stabilească dacă necesita, sau nu aviz, și autorizație PSI, nu era primăria ci era ISU. Niciodată nu am colaborat cu ISU și ISU nu ne-a comunicat, nouă ca primarie, vreo listă a agenților economici care nu au aviz și autorizație PSI. Într-o societate normală ar fi trebuit să existe o baza comună cu privire la acești agenți economici”, a declarat Piedone.

Ca dovadă, la 4 ani după Colectiv, în 2019, un alt primar al Bucureștiului a fost atenționat dur de ISU că nu are competențe să verifice și să sancționeze aspecte ce țin de prevenirea incendiilor!

Nici primarul și nicio altă persoană desemnată de acesta (n.r. în acest caz directorul general al Poliției Locale) nu are acoperire legislativă în a executa controale, constatări contravenții și aplica sancțiuni contravenționale în domeniul apărării împotriva incendiilor (…) în concret, nu are acoperire legală în a desfășura activitățile menționate anterior la instituții și operatori economici care nu sunt în subordinea consiliului local sau nu aparțin domeniului public și privat al unității administrativ teritoriale” – adresa ISU nr. 1367118/19.03.2019

Cel puțin la fel de responsabili sunt și patronii Colectiv, care ar fi trebuit să anunțe ISU atunci când organizau concerte, ceea ce nu s-a întâmplat. În momentul în care s-a organizat în clubul Colectiv un concert cu un număr mai mare de persoane decât era pe avizul de funcționare, organizatorul concertului trebuia să ceară acordul ISU pentru organizarea acelui concert întrucât cladirile vechi nu au structura necesară pentru prevenirea împotriva incendiilor”, a mai spus fostul primar ale sectorului 4.

Autorizații doar cu declarație pe proprie răspundere

Piedone a explicat că, în momentul în care un agent economic solicita autorizație de funcționare, trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere cu privire la numărul de locuri, dar și despre avizul de la ISU.

„Agentul economic autorizat pentru activitatea de bar, vânzare băuturi alcoolice, nu avea dreptul, dacă funcționa, să aibă mai multe persoane în incinta spațiului decât cele pe care le declarase la momentul solicitării eliberării autorizației de funcționare. În momentul în care clubul Colectiv a fost autorizat, potrivit codului CAEN – și pentru alte activități, discotecă, club, etc, cu participarea unui număr mai mare de persoane, agentul economic ar fi trebuit să aibă aviz de la ISU iar obligația obținerii acestui aviz aparținea agentului economic, a afirmat Cristian Popescu Piedone.

Legislația care permitea intervenția primăriilor fusese abrogată de Parlament

Piedone a atras atenția că dacă vechea legislație ar fi fost încă în vigoare, tragedia din Colectiv nu s-ar mai fi întâmplat. Asta pentru că legea îi obliga pe patronii firmelor să facă dovada avizării de către ISU, iar primăria condiționa eliberarea autorizației de funcționare de obținerea avizului de securitate la incendiu. Simplificarea iresponsabilă a legislației a permis unui agent economic, precum Clubul Colectiv, să funcționeze în baza unei simple declarații de proprie răspundere. Nimic substanția nu s-a schimbat nici până astăzi!

„În anul 2000 exista un formular cu care agentul economic venea la primărie atunci când solicita autorizația de funcționare și pe acel formular trebuia să aibă ștampila de la toate instituțiile abilitate inclusiv de la ISU. Dacă nu se găseau ștampilele pe formular nu se elibera autorizația de funcționare. Din păcate, această lege s-a abrogat și s-a introdus declarația pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de prevenire împotriva incendiilor și, în momentul în care s-a autorizat Colectiv, nici măcar aceasta nu mai exista fiind abrogată și ea. Obligativitatea agenților de a prezenta acel formular a fost abrogată printr-o hotărâre de guvern undeva în anul 2002”, a mai spus Cristian Popescu Piedone.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

14:28
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară