Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Cum a reusit sa fure Cumpănașu 1.000.000 de lei! Ziarul Atak cere organelor statului o ancheta de urgenta in acest caz.

Gheorghe George, 13 octombrie 2019, Ora 10:46

  • print
  • |
ziarulatak-ro-47613-1.jpg BREAKING NEWS

 

A trecut mai bine de o lună de când presa a dezvăluit o nouă escrocherie a lui Alexandru Cumpănașu: insusirea  unui milion de lei de la Ministerul Culturii, printr-un contract fraudulos, luând ca paravan Centenarul Marii Uniri. Nicio instituție a statului – DNA, Curtea de Conturi etc. – nu a mișcat vreun deget, în recuperarea prejudiciului și pedepsirea vinovaților.

Escrocheria s-a derulat în septembrie-noiembrie 2018, după o schemă simplă: Cumpănașu a cerut 1.000.000 de lei ca să realizeze trei „opere” pentru Centenar, iar Ministerul Culturii a aprobat fără să clipească. Contract acordat fără licitație, fără parametri calitativi și fără precizarea tirajului.

Numai că „operele” au fost trei broșurele ridicole, de 15, 17 și 18 pagini (în total, 50), cu un conținut copiat sută la sută de pe internet. Tirajul a rămas confidențial, broșurelele n-au putut fi procurate de nicăieri, nu s-au aflat în circuitul comercial. Practic, pentru public ele nici n-au existat. Dar milionul de lei a disparut . Folosindu-și relațiile politice cu Guvernul PSD, Cumpanasu a încasat 213.000 de euro fără să facă practic nimic.

Ministerul Culturii și-a dat acordul pentru finanțarea broșurilor semnate de Alexandru Cumpănașu, inclusiv după ce le-a văzut în stadiu de proiect, înainte de tipărire. Contractul a fost semnat între minister și ONG-ul lui Cumpănașu – Asociația pentru Implementarea Democrației (AID).

Înaintea virării fiecărei tranșe de bani în contul lui Alexandru Cumpănașu, funcționarii Ministerului Culturii au pus ștampila: „Verificat și bun de plată”.

Pe contractul de finanțare, din partea Ministerului Culturii, apar cinci semnături:

·         George Ivașcu (PSD) – ministru, actor;

·         Ion-Ardeal Ieremia (PSD) – secretar de stat, regizor la Teatrul Național Timișoara;

·         Rela Nicoleta Ștefănescu – secretar general (fost secretar în Ministerul Agriculturii);

·         Cătălin Grosu – directorul Departamentului Identitate Națională (fost director în Primăria Capitalei);

·         Camelia Marcu – director economic (fostă consilieră în Primăria Mangalia).

Toți aceștia sunt eligibili pentru pușcărie și buni de plată .

Jaful de 1.000 000 de lei

Investigația făcută de ziarul Libertatea conține detalii șocante. O hoție atât de evidentă este greu de imaginat, dar ea e strict reală. Cumpănașu a speculat și Centenarul Marii Uniri pentru a se îmbogăți pe seama românilor care plătesc taxe la stat.

Din milionul de lei plătit de Ministerul Culturii (condus de PSD), 837.080 de lei (178.000 de euro) au intract direct în buzunarul lui Cumpănașu, ca drepturi de autor!

Toată operațiunea a durat două luni: din septembrie până în noiembrie, anul trecut. Așadar, „patriotul” Alexandru Cumpănașu, cel care „rade clanurile” la televizor, a încasat de la „clanul PSD” 178.000 de euro în două luni, adică 89.000 de euro pe lună!

Niciun scriitor din România nu câștigă onest aceasta suma de bani . Nimeni nu se apropie de asemenea cifre. Sunt nume mari ale literaturii române care ar fi fericite să câștige de zece ori mai puțin. Pentru scriitori de mare calitate, acesta ar fi un vis. Pentru un impostor agramat, e floare la ureche să încaseze de zece ori mai mult. Și nu într-un an, ci în două luni.

100.000 de euro pe lună, drepturi de autor pentru un analfabet

De fapt, situația este și mai gravă. Cumpănașu și asociația sa au băgat în buzunar aproape întregul milion de lei. Singura cheltuială credibilă este cea de 29.515 lei, reprezentând „tipărituri”. Să admitem că AID a plătit unei tipografii acești bani pentru tipărirea celor trei broșurele, într-un tiraj misterios (chiar nu se știe unde au ajuns tipăriturile).

Cum a fost cheltuit milionul

Dar alte două categorii de cheltuieli – „prestări servicii”, incluzând „colaboratorii” (83.712 lei), și „acțiuni promoționale și de publicitate” (49.693 de lei) – sunt paravane după care Cumpănașu a înhățat alți bani! Tehnoredactarea celor trei broșurele nu putea să-l coste mai mult 1.000 de euro (cu generozitate!), iar alte cheltuieli nu există.

Așadar, suma totală cu care s-a îndestulat Cumpănașu a fost de peste 960.000 de lei (204.000 de euro), în două luni. Patriotul Cumpănașu a luat, așadar, din banii noștri, peste 100.000 de euro pe lună!

Bugetarea unor „colaboratori” presupune că Al. Cumpănașu nu a făcut nici măcar munca de copiere de pe internet a unor texte și îndesarea lor între coperțile celor trei broșurele.

Ar fi fost justificată și plata generoasă către corectură dat fiind că el, Cumpănașu, e practic analfabet (așa cum rezultă din textele postate pe Facebook). Dar dacă tot a luat textele cu copy-paste de pe internet, le-a luat gata corectate, așa că pică și cheltuielile cu corectura.

„Operele” sunt de fapt trei broșuri care, conform contractului, trebuiau să conțină texte dedicate „omagierii înaintașilor noștri”:

Contractul dintre AID (asociația lui Cumpănașu) și Ministerul Culturii a fost semnat pe 6 septembrie 2018. În aceeași zi a fost semnat și contractul dintre AID (asociația lui Cumpănașu) și Cumpănașu. Adică, dintre Cumpănașu și Cumpănașu!

Este un contract de cesiune a drepturilor de autor, pentru cele trei „opere”, fiind introdus ca anexă la contractul de finanțare cu Ministerul Culturii.

În două luni, Cumpănașu a elaborat cele trei „opere” cu copy/paste și a făcut doar mici modificări la textele preluate.

Cumpănașu: „Am și eu niște capabilități”

Președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, Alexandru Cumpănașu, susține că nu a primit banii doar pentru 3 broșuri, ci pentru 3 cărți, de peste 200 de pagini fiecare. El a precizat că a scris cărțile în două luni și a explicat că a putut să facă asta pentru că „am și eu niște capabilități, aveam ideile dinainte”.

Întrebat de reporterul ziarului „Libertatea” ce pregătire are pentru a scrie despre făuritorii Marii Uniri, Cumpănașu a răspuns cu un tupeu paralizant: „Sunt specialist în politică externă, pentru că am realizat emisiunea «Ambasador», la Realitatea TV, și sunt calificat și ca istoric, pentru că predau la Colegiul Național de Apărare și am fost activist civic zeci de ani. Cine ar putea ști mai bine decât mine cum era societatea civilă la 1918?”.

Și povestea cu „cele trei cărți” este o escrocherie. Un volum intitulat „Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914–1918”, editat anul trecut și semnat de Alexandru Cumpănașu, având 206 de pagini, figurează în cataloagele bibliotecilor județene din Baia Mare și Târgu Mureș. Acesta nu apare însă în procesul-verbal de recepție, care menționează că s-au predat Ministerului Culturii doar „operele” de 15, 17 și 18 pagini.

De remarcat că și acel volum de 206 pagini (realizat, bineînțeles, tot prin copy/paste) a fost cumpărat tot de instituții publice .

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

17:22
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară