Stanga
Dreapta

Exclusiv: Cine se afla in spatele Banci Transilvania

Marian Vasile, 18 iunie 2019, Ora 08:51

  • print
  • |
victor-nicolae-bogdan-46782-46875-1.jpg Exclusiv

Cei mai mari investitori institu­ţionali locali - fondurile de pensii Pilon II, SIF-urile şi Fondul Proprietatea - au investiţii de 3,16 miliarde de lei la Petrom (18,6% din capitalul social), 2,9 miliarde de lei la Banca Transilvania (30,5%) şi alte 1,5 miliarde de lei la BRD (19%), acestea fiind cele mai mari trei investiţii ca valoare la bursa de la Bucureşti, potrivit calculelor societăţii de brokeraj Prime Transaction.

Fondul Proprietatea nu are acţiuni în cazul Băncii Transilvania, prin urmare doar SIF-urile şi Pilonul II controlează o treime din cea mai mare bancă din România. „Ca atare, putem spune că titlurile Banca Transilvania au suscitat de fapt cel mai mare interes pentru investitorii instituţionali, uitându-ne la achiziţiile din ultimii ani. BRD este în continuare o acţiune care apare preponderent în portofoliul SIF-urilor şi FP“, scriu analiştii de la Prime Transaction într-un raport.

„Averea“ din Pilon II aparţine celor 7,3 mi­lioane de români care au fost salariaţi în România în ultimii 11 ani: în acest moment, 3,7% din salariul brut al unui român care are contract de muncă se duce într-unul din cele şapte fonduri de pensii Pilon II.

Banca Transilvania era pe locul 7 în România la începutul crizei, în 2009, dar prin două achiziţii - Volksbank şi Bancpost - la care s-a adăugat creşterea organică prin atragerea clienţilor lăsaţi de celelalte bănci şi a altora noi, a ajuns la finalul lui 2018 pe locul 1, detronând BCR, cel care a fost liderul autoritar din anul 2000 încoace, de când a cumpărat activele bune ale Bancorex, cea mai mare bancă din România în anii ’90.

Pe bursă, Banca Transilvania (TLV) a ajuns la o valoare bursieră de 11,026 miliarde lei, adică 2,33 miliarde euro.

Petrom, a doua cea mai mare companie din România ca cifră de afaceri după Automobile Dacia, are o valoare bursieră de 21,75 miliarde lei, adică 4,6 miliarde euro.

BRD, a treia bancă din România, are o valoare bursieră de 8,4 miliarde lei, adică 1,77 miliarde euro.

Bursa Bucureşti, deşi are companii extrem de profitabile şi bune, care acordă dividende extrem de generoase, printre cele mai mari din lume, are o lichiditate extrem de scăzută, interesul pentru tranzacţionare fiind la limita de avarie.

Lucian Anghel, preşedintele Bursei, spune că toate guvernele şi economia României vor avea de suferit dacă pieţele de capital nu se dezvoltă. „Bursele sunt un instrument puternic pentru creşterea economică“, spune Anghel.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

01:15
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară