Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Încă din anul 2016, presa trăgea un semnal de alarmă asupra neregulilor depistate în spitale. Ce s-a schimbat în legislaţia românească după Colectiv. Oare s-a schimbat ceva? NIMIC! Pacienţii pot arde ca şobolanii!

Bogdan Ionescu, 14 noiembrie 2020, Ora 20:50

  • print
  • |
inca-din-anul-2016-presa-tragea-un-semnal-de-alarma-asupra-neregulilor-depistate-in-spitale-ce-s-a-schimbat-in-legislatia-romaneasca-dupa-colectiv-oare-s-a-schimbat-ceva-nimic-pacientii-pot-arde-ca-sobolanii-48324-1.jpg BREAKING NEWS

    

Un puternic incendiu  a izbucnit în această seară în incinta Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț Mai multe echipe de pompieri intervin pentru stingerea flăcărilor.



Potrivit ISU Neamț, în secția ATI, a spitalului a izbucnit un incendiu, cel mai probabil de la echipamentul medical. Potrivit unor informații apărute la această oră ar fi vorba despre zece victime, printre care și un cadru medical.

„Având în vedere numărul de persoane existent internat în secție, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Potrivit autorităților, cele șapte persoane decedate erau bolnave de coronavirus și se aflau intubate la terapie intensivă.

De asemenea, medicul care era de gardă pe secția ATI a suferit arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corpului.

Inițial, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunțase că un incendiu puternic, cu flacără deschisă și degajare mare de fum, a izbucnit sâmbătă seară la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, pompierii acționând cu cinci autospeciale.

În urma incendiului, zece persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală.

Medicul de gardă a încercat să salveze viața pacienților de la ATI numai că, din păcate, a fost cuprins de flăcări și a suferit arsuri foarte grave. Este vorba de o doctoriță.

Alți 8 pacienți, internați într-un salon alăturat, care au fost salvați, vor fi transportați la Spitalul Județean Iași.

O ambulanță SMURD cu medic și o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași încep deplasarea către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor către Spitalul Județean Iași.

Incendiul a fost lichidat

Pompierii acționează cu 5 autospeciale de stingere și 1 autoscară. Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare. Intervenția este în plină desfășurare”, a anunțat purtătorul de cuvânt ISU Neamț, locotenent Popa Irina.

Gheorghe Lazăr prefectul Județului Neamț a declarat că 6-7 persoane care se aflau la ATI au decedat.

Purtătorului de cuvant al ISU Neamț, Irina Popa, la această oră incendiul a fost lichidat

 

 

Pacienţii pot arde ca şobolanii! Peste 100 de nereguli depistate de Inspecţia ISU în spitalele nemţene!

Mergi în spitalele nemţene cu o banală răceală sau pentru o operaţie minoră de apendicită şi – Doamne Fereşte! – ajungi în „pardesiu de scânduri” nu din cauza calităţii serviciilor medicale ci pentru că poţi arde de viu într-o tragedie precum cea de la Maternitatea Giuleşti – aceasta este concluzia care se poate trage când citeşti un Raport al Inspecţiei ISU Neamţ (publicat integral mai jos) care, în luna ianuarie a verificat respectarea normelor PSI în unităţi sanitare din Neamţ.

În afară de lipsa unor dotări (care poate fi pusă pe seama lresurselor financiare limitate), la mijloc e vorba, fără echivoc, şi de indolenţa unor manageri. Mai pe româneşte, dacă aceste numiri sunt făcute în general pe criterii sau recomandări politice, unii directori de spitale cred că sunt infailibili, că inspectorii trebuie să închidă ochii pentru că se supără partidul X sau Y. Iar cele mai evidente dovezi de indolenţă şi de abuzuri în funcţie (chiar cu conotaţii penale, dacă ar intra şi procurorii pe fir) sunt în acelaşi Raport ISU care menţionează aberaţii manageriale care pot pune în pericol vieţile pacienţilor, aparţinătorilor sau angajaţilor, documentul menţionând situaţii în care lucrări şi investiţii de sute de mii de euro sunt începute – aroganţă maximă – fără avizul ISU care trebuie obţinut în prealabil. De asemenea, unităţi sanitare (private sau care aparţin administraţiilor publice) au fost depistate ca schimbându-şi destinaţia (din pensiune în unitate de îngrijiri paleative) sau extinzându-şi spaţiile de funcţionare (în care sunt oferite servicii pacienţilor) fără să obţină acelaşi aviz de la ISU.

Cam ce merită un director de unitate sanitară în care sunt pacienţi internaţi care ştie că, din hidranţii din curte, o parte nu mai sunt funcţionabili sau cât preţ pune un astfel de manager pe vieţile oamenilor, în condiţiile în care, în cazul unei nenorociri timpii de intervenţie sunt capitali şi eficienţa stingerii unui incendiu depinde de rapiditatea branşării la sursele de apă? Evident că mai sus e vorba de o întrebare retorică…

Cât de mare este riscul la care sunt supuşi pacienţii, angajaţii şi aparţinătorii care au călcat şi calcă pragul acestor unităţi sanitare a fost întrebarea adresată colonelului Ioan Niţică (prezent la conferinţa de presă alături de lt. col. Mihai Mitrea). Răspunsul acestuia este elocvent: „Riscul este produsul a doi factori: hazard şi vulnerabilitate. Dacă hazardul nu poate fi controlat, cu cât vulnerabilităţile sunt mai multe şi mai mari, cu atât riscul este mai mare”.

Mai jos, integral, raportul prezentat de lt. col. Mitrea, şeful Inspecţiei ISU Neamţ:

Constatări ale inspectorilor de prevenire în urma controalelor efectuate la unități sanitare

În luna ianuarie 2016 Inspecția de Prevenire a executat 10 controale la unitățile sanitare cu paturi din județul Neamț:

1.    Spitalul Județean de Urgență Neamț;

2.    Spitalul Municipal de Urgență Roman;

3.    Spitalul Orășenesc Târgu Neamț;

4.    Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani;

5.    Spitalul Orășenesc Bicaz;

6.    Spitalul de Psihiatrie Roman;

7.    SC Palimed SRL- Centrul de îngrijiri paliative Târgu Neamț;

8.    SC Clinica Medicala Sf. Andrei SRL Piatra Neamț;

9.    Fundația Medicală ,,Speranța Bolnavilor” Barticești;

10.  Sanatoriul de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală Dr. Dimitrie Cantemir Bălțăteşti U.M. 02275.

Tot în luna ianuarie au fost executate trei controale la centre de dializă:

1.    Nefromed Dialysis Centers – Centrul de dializă Piatra Neamț;

2.    Diaverum Romania – Centrul de dializă Roman;

3.    Mediss Center – Centrul de dializa Târgu Neamț.

În cadrul acestor controale au fost constatate un număr de 119 nereguli din care 14 au fost remediate pe timpul controalelor, 44 dintre acestea fiind sancționate cu avertismente verbale, 14 cu avertismente scrise și 6 cu amenzi în cuantum de 83500 lei.

Cele mai importante constatări au fost următoarele:

·         Au fost date în funcțiune, după efectuarea lucrărilor de modernizare și recompartimentare, fără ca în prealabil să se fi solicitat/obținut avizul/autorizația de securitate la incendiu:

·         Corpul Ftiziologie al Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani;

·         Etajul 5 din corpul Chirurgical al Spitalului Județean de Urgență Neamț. Menționăm că a fost obținută autorizația de securitate la incendiu pentru etajul 4 și a fost depusă documentația, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru etajul 5;

·         La Spitalului Județean de Urgență Neamț au fost începute lucrările de amenajare a blocului operator la etajul 2 al clădirii SC Nefromed Dialysis Centers și pasarelă de legătură cu etajul 2 al Pavilionului Chirurgical, fără ca în prealabil să se solicite avizul de securitate la incendiu;

·         La Spitalul Municipal Roman nu a fost obținută autorizația de securitate la incendiu, la punerea în funcțiune a Secției de Psihiatrie. Este de menționat că au fost realizate instalațiile cu rol de apărare împotriva incendiilor;

·         La SC Palimed SRL – Centrul de îngrijiri paliative Târgu Neamț, schimbarea de destinație din pensiune în centru de îngrijire paliativă Centrul Palimed, a fost realizată fără aviz de securitate la incendiu, obiectivul fiind pus în funcțiune fără a se obține autorizația de securitate la incendiu;

·         La Fundația Medicală ,,Speranța Bolnavilor” Barticești, obiectivul ,,extindere (etajare și alipire) centru balneofizioterapie” funcționa fără autorizație de securitate la incendiu. A fost depusă documentația în vederea autorizării în anul 2014, dar, după verificările în teren nu au fost înlăturate toate neconformitățile;

·         La SC Clinica Medicala Sf. Andrei SRL Piatra Neamț pentru spațiul de la etajul I (spitalizare de zi), extindere la spațiul existent de la subsol si parter, nu s-a solicitat și obținut avizul și/sau autorizația de securitate la incendiu, la data controlului acesta fiind pus in funcțiune;

·         La Spitalul Orășenesc Târgu Neamț s-a realizat un hidrant exterior fără solicitarea şi obținerea avizului de securitate la incendiu conform OMAI 3 din 2011.

·         O parte din hidranții exteriori de incendiu nu sunt funcționali la Spitalul Municipal de Urgență Roman – Spital Nou și la Spitalul Orășenesc Bicaz;

·         La Spitalul Județean de Urgență Neamț ușile de pe căile principale de evacuare (Pavilion Interne – de la parter și până la etajul IV; Pavilion Oncologie; secție Endocrinologie spre Centrala termică; Pavilion LML și Anatomie Patologică), nu se deschid în sensul de deplasare a persoanelor spre exterior;

·         Căile de evacuare nu sunt păstrate în permanență libere și în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate și realizate la Spitalul Județean Neamț, Spitalul Municipal Roman și la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț;

La fiecare unitate sanitară cu paturi, au fost derulate campaniile de informare preventivă „RISC – Renunță! Improvizațiile sunt catastrofale” și ”Detectorul autonom de fum vă poate salva viața”.

La încheierea controalelor de prevenire, aspectele negative identificate au fost analizate cu persoanele din conducerea unităților sanitare, principala problemă invocată pentru nerealizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor fiind lipsa fondurilor financiare.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

07:59
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară