Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: www.ziarulatak.ro Asociația lui Nicușor Dan câștigă încă un proces

Claudiu Constantin, 3 ianuarie 2020, Ora 17:42

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47794-1.jpg BREAKING NEWS

Asociația înființată de Nicușor Dan a câștigat procesul prin care încerca oprirea unei construcții pe spațiul verde de pe șoseaua Kiseleff numărul 45. Primăria daduse autorizație de construcție pentru mai multe blocuri în zonă dar tribunalul a considerat că autorizația nu a fost dată în mod legal. Nicușor Dan spune că acesta este al 166-lea proces câștigat de Asociația Salvați Bucureștiul.


Tribunalul București a suspendat executarea autorizației de construire emise de 
Gabriela Firea, care prevedea construirea unui ansamblu de blocuri parter plus 4 etaje pe spațiul verde din Kiseleff 45 cunoscut ca “grădinile Versailles ale Bucureștiului”.

Este al 166-lea proces câștigat de Asociația Salvați Bucureștiul în chestiuni de urbanism, construcții, protecția mediului sau protecția patrimoniului.

Pe terenul din Șoseaua Kiseleff 45 există două clădiri construite în anii 1920-1930 și există o grădină, copie în miniatură a Grădinilor Versailles. Terenul face parte din zona construită protejată 72 Parcelarea Averescu. Regulamentul de urbanism al zonei prevede funcțiunea de spațiu verde amenajat pentru grădină. Importanța grădinii este subliniată de studiul istoric realizat pentru clădiri și grădină.

Printr-o autorizație de construire emisă în 17.11.2017, Primarul Municipiului București a autorizat construirea unui ansamblu de blocuri parter plus 4 etaje în grădină. În urma emiterii autorizației de construire, grădina a fost defrișată.

Autorizația a fost contestată de Asociația Salvați Bucureștiul și de Fundația Eco Civica în dosarul 35354/3/2019. Prin sentința pronunțată în 30.12.2019, Tribunalul București a suspendat executarea autorizației. Sentința poate fi atacată cu recurs, dar este executorie: beneficiarii autorizației trebuie să oprească lucrările.

Principalele motive de nelegalitate ale autorizației:

- se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu nelegal
- se bazează pe o decizie a Agenției pentru Protecția Mediului nelegală
- prevede construirea într-un spațiu verde
- prevede comasarea nelegală a două parcele
- din documentație lipsesc acte sau sunt acte expirate: certificatul de urbanism, avizul de circulație, avizul Primarului Sectorului 1.

Anterior autorizației au fost emise alte două acte nelegale pentru proiectul imobiliar, ambele anulate în litigii ale Asociației Salvați Bucureștiul.

În 04.09.2014 Consiliul General al Municipiului București a votat un Plan Urbanistic de Detaliu. Acesta a fost anulat definitiv prin Decizia civilă 3639/2018 pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul 879/3/2015*.

În 05.12.2014 Agenția pentru Protecția Mediului a emis decizia etapei de încadrare, care afirmă că proiectul are un impact nesemnificativ asupra mediului. Aceasta a fost anulată în primă instanță de Tribunalul București prin Sentința civilă 4906/2019 pronunțată în dosarul 27906/3/2015.

Este important de menționat că la momentul emiterii autorizației de construire erau deschise litigiile privind anularea Planului Urbanistic de Detaliu și a deciziei Agenției pentru Protecția Mediului, deci funcționarii din Primăria Municipiului București cunoșteau toate elementele de nelegalitate. Iresponsabilitatea Gabrielei Firea și a subordonaților săi au dus la distrugerea unui spațiu verde emblematic pentru București" se arată în comunicatul transmis de Nicușor Dan.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

09:43
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară