Stanga
Dreapta

Exclusiv: Bragadiru: Amplă acţiune pentru stoparea răspândirii ambroziei

Laurentiu Ion, 24 septembrie 2019, Ora 09:09

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47574-1.jpg Exclusiv

 

Începând cu luna septembrie, Primăria Bragadiru desfăşoară o amplă acţiune de curăţare mecanizată şi erbicidare pentru stoparea răspândirii ambroziei pe domeniul public al oraşului.

”Vreau să mă asigur că acţiunea de salubrizare se desfășoară fără incidente și vă sfătuiesc să păstrați distanţa fată de zonele unde se actionează; indicat ar fi să nu vă părasiți domiciliile şi să închideţi uşile şi ferestrele locuinţelor pentru a evita disconfortul”, declară primarul Vasile Cimpoeru.

Primăria oraşului Bragadiru s-a alăturat, astfel, autorităților centrale și locale care au informat si au atras atenția asupra problemelor de sănătate provocate de ambrozie.

”Reiterez apelul către proprietarii sau deținătorii de terenuri și beneficiarii lucrărilor de construcții, pe ale căror suprafețe sunt depistate focare de infestare, să ia măsuri pentru combaterea ambroziei. Reprezentanții primăriei identifică terenurile cu ambrozie și pe proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și pe beneficiarii lucrărilor de construcții unde sunt descoperite focare de infestare, potrivit art. 3 din alin. (1) din HG nr. 707/2018. În prealabil aceștia sunt avertizați printr-o somație transmisă de primărie asupra obligațiilor ce le revin și asupra sancțiunilor ce pot fi aplicate în cazul nerespectării prevederilor legale. În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1)-(3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligaţia de a distruge buruiana si de a informa in scris primăria despre locaţia terenului infestat, pentru a verifica lucrările de combatere”, atenționează primarul Cimpoeru.

Atunci când planta ocupă spații compacte, cele mai bune rezultate de eradicare se obțin prin cosire manuală sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba. Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, iar în cazul unor focare izolate ambrozia poate fi îndepărtată prin smulgere sau secerare folosind mănuși de protecție.

Ambrozia este o plantă invazivă care crește spontan pe terenurile abandonate, mai ales de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, a lacurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație sau prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite sau pe șantierele de construcții. Polenul de ambrozie provoacă alergie, sensibilitatea manifestându-se cel mai frecvent ca rinoconjunctivită, astm sau simptome cutanate, cea mai severă formă de reacție fiind șocul anafilactic.

Acţiunile desfăşurate de administraţia publică locală în cazul sesizărilor privind terenurile infestate cu ambrozie sunt identificarea terenurilor de către primării şi crearea unui centralizator care este transmis către Prefectură și Direcţia pentru Agricultură Ilfov, transmiterea somaţiilor către proprietari, constituirea unei comisii mixte formată din reprezentați ai Prefecturii, Direcției Agricole Judetene Ilfov și Administrației Publice Locale, care va face verificări în teren și va acorda sancțiuni.

Amenzile pentru ignorarea măsurilor necesare de combatere a ambroziei sunt de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Primul control al comisiei aplică avertismente, iar al doilea aplică amenzi unde nu s-au respectat avertismentele.

Primarul amintește că întârzierile în identificarea proprietarilor sau a deţinătorilor de terenuri ori neluarea măsurilor în timpul prevăzut de lege sunt cauzate de problemele cu care se confruntă; terenurile aflate în litigii, terenurile care aparţin cetăţenilor străini care nu locuiesc în România, terenurile aparţinând unor cetăteni români care locuiesc sau se află la muncă în afara graniţelor ţării pe perioade lungi de timp, terenurile care aparţin unor persoane în vârstă, bolnavi, internaţi în spitale, dezmembrări, alipiri nedeclarate, neînregistrarea terenurilor dobândite de către noii proprietari.

”Haideţi, să arătăm că ne pasă de sănătatea noastră şi a vecinilor noştri, salubrizându-ne terenurile astfel încât să nu mai existe oameni care să sufere din pricina ambroziei! Este momentul să demonstrăm că suntem o comunitate unită şi responsabilă!”, este apelul primarului Cimpoeru.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

03:30
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară