Stanga
Dreapta

Adrian Sârbu: Deşteptarea! Până să murim de virus, o să îngropăm România

ziarulatak.ro, 24 martie 2020, Ora 16:19

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47967-1.jpg

„Vedem o Românie pe drumul cimitirului.

Deşteptarea!

Odată cu primii morţi de virus, adevăruri pe care n-am vrut să le vedem vor deveni realităţi:

Într-o săptămână, România va avea peste mia de infectaţi declarati şi zeci de morţi.
Într-o lună, vom număra peste zece mii de bolnavi şi sute de morţi. Vom vedea un vârf al îmbolnăvirilor, zeci de mii, şi al morţilor, în următoarele trei până la şase luni.
Vom trăi o revenire a epidemiei în toamnă. până când vaccinuri şi medicaţii salvatoare vor deveni disponibile.

Un şoc pentru care nu suntem pregătiţi. Black Swan. Vor apărea şi altele, economice, sociale, politice pentru care suntem la fel de nepregătiţi. Disruption.

Lupta cu virusul, aceasta babă-oarbă care îi ucide mai ales pe cei în vârsta, poate dura 6 până la 12 luni. Cu fiecare zi care trece, frica, panica, lipsa de activitate şi bani vor arunca România într-o isterie colectivă, vor revela tot ce poate fi mai rău în om şi societate.
O societete, România, fără lideri, fără planuri şi strategii de criză.
O Românie condusă de un preşedinte şi un prim-ministru ascunşi în palatele şi vilele lui Ceauşescu, care ne transmit ordine prin miliţieni. “Marş în casă!”

O Românie cu bancheri confuzi şi speriaţi de ce va urma.
O Românie în care, azi, puţinii oameni competenţi care mai există în structurile de decizie sunt persiflaţi de impostorii de la butoane, în care mii de medici sunt expuşi la boală şi moarte fără să fie protejaţi, în care angajatorii nu ştiu cu ce îşi mai plătesc angajaţii, iar oamenii, familiile, arestaţi la domiciliu, se întreabă până când le vor ajunge puţinii bani care le-au mai rămas. Soluţii nu au.

De trei luni de zile, auzim şi vedem, cu mici excepţii, promisiuni şi vorbe fără acoperire. Auzim ţipătul surd al unei economii strangulate din panică şi prostie.

Vedem o Românie pe drumul cimitirului.

Deşteptarea, cei care suntem o altă Românie!

Timpul deciziilor se va reduce de la săptămâni şi zile, la ore.

Provocarea e fără precedent, iar parametrii sunt clari.

Coronavirusul e o gripă peste care 85% din populaţie trece fără urmări, se imunizează, 10% au urmări, iar 5% mor, mai ales bătrâni şi suferinzi de diabet, boli cardiace, pulmonare, imunitate slabă. Dacă nu se inventează un vaccin, 70-80% din noi se vor îmbolnăvi.
Ce decizie luăm? Amânăm contactul cu boala şi paralizăm economia sau ne asumam morţii, încercând să limităm numărul lor?
Liderii politici şi de business, în majoritate bătrâni, sunt speriaţi şi panicaţi. Mesajele sunt confuze, aşa cum sunt şi purtătorii.
Pentru România nu există perspectiva vreunui ajutor extern.
Disponibilitatea de medicamente, materiale sanitare, măşti, costume, ventilatoare etc, este limitată, dacă nu inexistentă.
România trebuie trecută peste turbulenţele acestei pandemii, timp în care oamenii se vor imuniza, numărul de morţi trebuie limitat.
Viata economică şi socială, securitatea alimentară, de sănătate, educaţia trebuie asigurate în această perioadă.
Reconvertirea modelului economic şi social la noile realităţi ale economiei virtuale sunt obligatorii. Dupa criză, economia va funcţiona altfel.
Ce şi cum trebuie să facem e clar!

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

03:24
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară