Stanga
Dreapta

România nu va putea fi în continuare gestionată de medicii birocrați

ziarulatak.ro, 11 mai 2020, Ora 16:47

  • print
  • |
cristoiublog-48043-1.jpg

Sîmbătă, 9 mai 20 20, au fost publicate pe site-ul MAI măsurile zise de prevenire și control după 15 mai 2020, dată la care, în fine, România, rămasă în coada Europei, la acest capitol, va trece la primele măsuri de relaxare.

Pe perioada Pandemiei, din Coronavirus s-au hrănit mediac multe persoane. Dacă ne gîndim la lăcomia cu care au consumat minutele de dare în stambă pe televiziunile Presei Miluite, le putem raporta pe aceste persoane la niște hiene. Au fost mai întîi Cioclii apocaliptici, în frunte cu starleta tuturor timpurilor postdecembriste, Raed Arafat. Au venit apoi șefii și șefuleții responsabili cu arestarea noastră la domiciliu: Nelu Tătaru, Făt Frumosul contraconst al presei, Marcel Vela, zis și Acea Geacă, Ludovic Orban, Klaus Iohannis. Și-a vîrît și el tărtăcuța în poză Ionel Dancă, despre care am aflat că dă cu mătura prin Cancelaria premierului.

A trecut vremea Coronavirus.
A venit vremea măsurilor de relaxare.
Hienele trăiesc acum din interesul public pentru măsurile de după 15 mai 2020.

Nu e de mirare, că Marcel Vela, Acea Geacă, a fost vineri, 8 mai 2020, la Digi24, foaia vitelor de pripas a regimului Iohannis, pentru a vorbi despre Planul de măsuri pe care avea să-l pună a doua zi pe site-ul MAI.

De la publicarea măsurilor m-am întrebat cine le-a întocmit. O întrebare legitimă, ivită din naivitatea mea de a crede că în România e democrație și, prin urmare, orice Document prevăzînd măsuri de interes public trebuie să înceapă prin a preciza cine l-a făcut. Documentul de pe site-ul ministerului nu face nici o precizare despre autorii propunerilor de măsuri.

Duminică, 10 mai 2020, numitul Acea Geacă a binevoit să publice pe pagina sa de Facebook un mesaj în care se spune cine a lucrat la Document scriind despre:

„Măsurile propuse de către medicii specialiști în epidemiologie și boli infecțioase (pentru prima etapă de relaxare cînd se va trece în Starea de Alertă)”

De la început să remarcăm faptul că e vorba doar de propuneri. Firește ale medicilor, deși cei care le-au alcătuit nu sînt medici cum nu sînt eu cardinal. Raed Arafat, pe care-l cred autor al multor năzbîtii din acest Document, o fi fost medic cîndva, la terminarea facultății. De ani întregi e funcționar public. Ce mai încolo și încoace, un birocrat al medicinii. Ce poate fi mai rău. Un funcționar pus să-i călărească pe medici. O mai fi știind să facă injecții? Tare mă tem că nu. Adrese, circulare, ordine sînt sigur că știe să facă. Injecții nu sînt prea sigur.

Într-un interviu acordat mie la cristoiuTv, fostul premier Adrian Năstase a comentat pe larg aserțiunea sa din 13 aprilie 2020 de pe blog:

„România este gestionată, în momentul de față de medici. Sigur că analizele lor, sfaturile lor sînt importante dar ne vom confrunta, în curînd cu efectele economice și sociale ale crizei coronavirusului. De aceea, oamenii politici ar trebui să privească dincolo de orizont și să pregătească ieșirea din viitoarea criză economică. Cum? Voi mai comenta.”

În interviul dat tot pe 13 aprilie 2020 Adrian Năstase susținea că măsurile de relaxare, ca și cele de interzicere trebuie să aparțină politicului:

„Ion Cristoiu: Ați afirmat în comentariul de astăzi de pe blogul dumneavoastră că România este gestionată de medici. Am înțeles ce ați vrut să spuneți. Vreți să ne explicați ce înseamnă gestionată de medici?

Adrian Năstase: Dacă deschideți televizorul, bănuiesc că și acum, veți vedea ministrul Sănătății în vizită nu știu unde, pe Raed Arafat explicînd că trebuie să stăm în casă, cel de la Jandarmerie văd că iese ceva mai rar acum. Este o preocupare, absolut firească, normală, dar eu am vrut să subliniez faptul că este nevoie și de o gestionare absolut politică, este nevoie de o implicare firească a Parlamentului. Este nevoie de un grup de analiză. Grupul strategic se ocupă, dacă am înțeles eu bine, doar de chestiunile medicale, de comunicare. Cred că ar fi important să fie creat un grup de lucru de oameni înțelepți care să gîndească măsuri pentru lunile și anii care vor urma. După părerea mea, România care a făcut, care a avut o anumită evoluție, chiar dacă au fost multe puncte slabe și criticabile în acești ani, în deciziile care s-au luat și lucrurile care s-au întîmplat, riscă să intre, nu doar în recesiune generală, ci și într-o criză internă care să genereze efecte sociale. Începem să le vedem. Și ele se vor amplifica.”

Fostul premier avertiza că măsurile de relansare a vieții nu pot fi decise doar de medici sau mai precis de birocrații din Sănătate.
Eu spun însă că aceste propuneri nu pot fi rodul exclusiv al nici unui grup restrîns de funcționari, care văd viața dintr-un birou. Ar fi fost normal ca toate instituțiile interesate în deschiderea de după 15 mai să fie solicitate să trimită la Guvern propriile propuneri de măsuri pe care le vor lua în vederea protecției de Coronavirus. Aceasta deoarece măsurile nu pot fi doar sanitare. Ele trebuie să țină cont și de interesele proprii ale diferitelor instituții. Trecerea la prima etapă de relaxare va cere poate pentru unele domenii măsuri care, luate, ar face falimentară deschiderea activității. Toate firmele și instituțiile trebuie să-și cumpere din bugetul propriu echipamente. Acest lucru, alăturat unor restricții drastice pot duce firmele la faliment. Mai mult ca sigur toate vor crește prețurile. Cum multe domenii țin de consumul din timpul zis și liber, e greu de crezut că pentru a se distra cetățenii vor dispuși să plătească dublu, stînjeniți și de măsurile de restricție. Propunerile ar fi trebuit să vină dinspre realitate spre birourile guvernamentale și nu invers, cum s-a întîmplat cu cele întocmite de birocrații din Sănătătate. Dacă ar fi fost așa, s-ar fi preîntîmpinat propunerile halucinante ca în biserici să nu fie pupate icoanele. Poate că BOR ar fi propus așa ceva. Da, dar ar fi venit dinspre Biserică spre Stat și nu dinspre Stat spre Biserică.

Dacă pentru restricții a fost simplu, deoarece România a avut de imitat un model unic european, pentru relaxare va fi complicat.
Nu există un model unic european. România are în față zeci de modele de imitat. Și cum e greu să alegi dintre ele, măsurile de relaxare vor fi un dezastru. Mai ales că ele au fost date pe mîna birocrației medicale

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

14:08
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară