Stanga
Dreapta

Exclusiv: ANPC propune amânarea cu 90 de zile a plății ratelor bancare

Marian Vasile, 16 martie 2020, Ora 08:45

  • print
  • |
www-ziarulatak-ro-47933-1.jpg Exclusiv

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) analizează din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului amânarea plăţii ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare şi nu numai, în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat,  Paul Anghel, directorul general al ANPC.

„În prezent, propun din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului luarea în calcul a unei amânări de plată pentru 90 de zile a ratelor bancare pentru românii care au credite imobiliare, şi nu numai, bineînţeles cu respectarea contractelor, a legislaţiei privind creditarea, precum şi a normelor Băncii Naţionale a României”, a spus Paul Anghel.

În prezent, ANPC supraveghează piaţa financiar-bancară din România, pentru a preîntâmpina orice neregulă în domeniu, venind şi cu recomandări pentru clienţii băncilor.

Fiecare operator financiar-bancar trebuie să pună la dispoziţia consumatorilor un număr de telefon pentru reclamaţii, astfel evitându-se în anumite situaţii deplasarea la sediul băncii sau să se adreseze prin poşta electronică. În contextul actual dorim să informăm consumatorii că pentru orice situaţie întâmpinată privind produsele şi serviciile bancare să apeleze la numerele de telefon puse la dispoziţie de bănci pentru a evita deplasarea la sediul acestora. În situaţia în care răspunsul operatorului financiar- bancar vă nemulţumeşte, vă puteţi adresa instituţiei noastre cu o reclamaţie doar prin poşta electronică, prin formularul on-line pe site-ul ANPC sau prin fax", afirmă directorul general al ANPC.

Acesta recomandă consumatorilor să evite pe cât posibil deplasarea la sediul băncilor, să efectueze tranzacţii on-line sau prin intermediul cardului la bancomat (ATM)/multifuncţionale (MFM) şi să evite utilizarea banilor cash, pentru protejarea sănătăţii.

Potrivit sursei citate, cea mai sigură metodă de plată, atât pentru consumatori cât şi pentru operatorii economici, sunt plăţile electronice, fie la distanţă în cazul comerţului online cât şi în mediul fizic: carduri contactless, telefoane şi alte dispozitive de plată. În cazul în care clienţii s-au adresat personal la sediul băncii din diverse motive, inclusiv semnare de documente, ei trebuie să se asigure că orice aspect solicitat a fost lămurit sau orice document necesar a fost semnat, pentru a evita deplasarea în timp scurt din nou la bancă.

În cazul consumatorilor aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu, operatorii financiari trebuie să aibă deschidere în vederea unor soluţii pe cale amiabilă”, a adăugat Paul Anghel.

În actualul context, Banca Transilvania a anunţat deja că prelungeşte perioada de graţie pentru cardurile de credit, primele obligaţii de plată pentru clienţi fiind doar în luna mai.

„Dorim să te scutim de drumuri la bancă şi extindem perioada de graţie la cardul tău până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligaţie de plată în lunile martie şi aprilie. Prima obligaţie de plată o vei avea între 1-25 mai, aşa cum vei regăsi informaţiile în extrasul de cont", scrie în mesajul trimis de echipa BT clienţilor săi.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă seara că a avut discuţii cu sistemul bancar şi a cerut reprezentanţilor acestuia să găsească soluţii pentru amânarea, timp de două-trei luni, a plăţii ratelor.

Am vorbit vineri cu sistemul bancar. Am avut discuţii informale. Şi asta a fost cerinţa mea către sistemul bancar: să găsească soluţii pentru amânarea, două- trei luni de zile, a ratelor. Bineînţeles, aici se va face în corelare cu regulamentul Băncii Naţionale. Dar sunt optimist că această soluţie va fi adoptată”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă această măsură va fi valabilă pentru toată lumea sau doar pentru cei aflaţi în carantină sau în izolare la domiciliu, ministrul a răspuns că nu cunoaşte detaliile, dar speră să fie extinsă la cât mai multe persoane.

Din cauza epidemiei de coronavirus, plata ratelor la creditele ipotecare a fost suspendată pe întreg teritoriul Italiei.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

04:36
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară