Stanga
Dreapta

Pregătiri majore pentru Sărbătorile Pascale. Ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare

Gabriela M Bogdan, 18 aprilie 2022, Ora 12:53

  • print
  • |
pregatiri-majore-pentru-sarbatorile-pascale-ce-nu-este-bine-sa-faci-in-saptamana-mare-50555-1.jpg

 

Tradiții și obiceiuri de Paște. Se fac pregătiri majore pentru Sărbătorile Pascale de anul acesta. Gospodinele se „înarmează” cu rețete delicioase pentru a le face pe plac membrilor familiei, dar fac și curățenie în gospodărie. Ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare?

A început Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor. Gospodinele pregătesc rețete delicioase pentru toată familia. Potrivit tradiției, trebuie să se facă curat în gospodărie, gardurile trebuie să fie reparate, iar șanțurile curățate de nămol și adâncite. Casele trebuie să fie aerisite, iar mobilierul reparat și spălat.

Tradiția arată că până miercuri, muncile în câmp sunt permise. Pe de altă parte, în Joia Mare, oamenii aduc colaci, prescuri, vin, miere de albine și fructe la biserică, pentru a fi sfințite și împărțite. Tot în Joia Mare, femeile se străduiau să termine torsul de teama Joimariței.

 

Tradiții și obiceiuri de Paște. Ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare

În noaptea dinainte de Joia Mare sau în dimineața zilei respective, se deschis mormintele, iar suflete morților se întorc la casele lor. Potrivit tradiției, se aprind focuri prin curți, în fața casei sau chiar și în cimitire. Acest obicei se mai păstrează, încă, în zona montană a Bucovinei și poartă denumirea de „încălzitul mosului”.

În Joia Mare, gospodinele pregătesc pasca, cozonacii cu mac și nucă. Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Paștilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare, în Bucovina. Este interzis să faci copturi.

În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc celelalte preparate delicioase. De asemenea, se fac și utimele retușuri la hainele care vor fi purtate în ziua de Paște. Tot în aceeași zi, potrivit tradiției, are loc și sacrificiul mielului.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

12:02
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară