Stanga
Dreapta

Totul Verde a început verificarea copacilor din sectorul 4 pentru prevenirea accidentelor nedorite

Gabriela Mihai, 14 octombrie 2021, Ora 10:52

  • print
  • |
totul-verde-a-inceput-verificarea-copacilor-din-sectorul-4-pentru-prevenirea-accidentelor-nedorite-49497-1.jpg

 

Testarea copacilor, intrați în declin biologic, previne apariția unor accidente nedorite, iar prin acest lucru sunt evitate daune materiale și pierderi de vieți omenești. Urmând noile tendințe  europene, diagnoza copacilor se poate realiza abia după ce aceștia sunt scanați cu un așa zis tomograf sonic!

 

„Tomograful” pentru copaci, o nouă soluție smart pe care comunitatea Sectorului 4 o implementează. Este singura autoritate locală din București care are acest  aparat de ultimă generație. Cu ajutorul acestuia vom fi scanați arborii din sectorul 4, pentru a fi identificați cei care sunt bolnavi și care s-ar putea prăbuși. Totodată, se poate crea, în acest fel,  o bază de date actualizată cu situația copacilor de pe domeniul public.

 

Așadar, în Capitală singurul asemenea aparat a fost achiziționat de către Primăria Sectorului 4. Investigațiile arborilor au început deja și sunt efectuate de către o echipă de specialiști de la Totul Verde. SA. Aparatul oferă o diagnoză precisă a sănătății arborilor, indiferent de specie, furnizând informații importante pentru determinarea riscului de prăbușire al arborilor. Analiza stării de sănătate, dar și măsurarea pereților reziduali ai arborilor cu risc de degradare si prabușire, poate fi efectuată doar  cu astfel de echipamente.

Tomograful măsoară viteza de propagare a undelor sonice prin lemn pentru a detecta non-invaziv cavitățile și nivelul de descompunere din interiorul trunchiului. Majoritatea bolilor la nivelul interior al tulpinii cauzează crăpături, cavități sau putregai, fapt ce reduce elasticitatea și densitatea lemnului. În funcție de variația vitezei de propagare a undelor sonice, se evidențiează, după caz, lemn sănătos, lemn putred sau cavități și crăpături.

Undele sonice sunt formate printr-o bătaie de ciocan, senzorii sonici (receptorii) înregistrând aceste semnale. Numărul și modul de poziționare al punctelor de testare este foarte important pentru acuratețea tomografiei. Practic, aparatul este prins de tulpina copacului, cu ajutorul unei benzi pe care se află senzorii.  Aceștia sunt de dimensiuni reduse, ce permit utilizarea lor în spații restrânse.

Softul aparatului permite afișarea tomografiilor sonice si electrice sub forma unor hărți de culori pe care pot fi facute masurători 2D și pot fi adăugate pictograme ce ajută la identificarea locului unde a fost efectuata tomografia. Zonele de culoare maro evidențiază un lemn de calitate bună, cele verzi arată trecerea spre o stare de putrefacție, în timp ce zonele roșii sau albastre indică faptul că s-au format cavități și crăpături ori putregai, transformate în scorbură! Așa cum se poate observa în diagrama alăturată!

Noutăți din activitatea companiei, dar și detalii despre produsele și serviciile oferite, pot fi regăsite pe noul site www.totulverde.ro.

 

 

FOTO: Gabi Boholț

 

EDITORIAL

Feciorelnicul, Codrin Ștefănescu îl consolează pe Dragnea, după desparțirea de „nepoțica” Irina

Feciorelnicul, Codrin Ștefănescu îl consolează pe Dragnea, după desparțirea de „nepoțica” Irina

  Liviu Dragnea s-ar fi despărțit de tovărășica sa de viață, Irina Tănase, anunță presa tabloidă. Fostul lider al PSD ar fi plecat de acasă și ar fi trimis un SMS de adio. Totuși, nu e clar dacă despărțirea e temporară sau definitivă. Cel care și-ar fi băgat coada între cei doi ar fi Codrin Ștefănescu, lacheul favorit al lui Dr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

09:24
BREAKING NEWS:

La Colectiv a fost mână criminală! Nu putem admite mușamalizarea acestui asasinat! Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone victimă a acestui complot politic Acum poate fi legal? Dacă mor oameni in incendii, să moară dar nimeni sa nu răspundă