Stanga
Dreapta

Roma și sinti, grupuri etnice independente

Gabriela M Bogdan, 20 ianuarie 2023, Ora 11:40

  • print
  • |
roma-i-sinti-grupuri-etnice-independente-51400-1.jpg

Membrii comunităților sinti şi roma trăiesc pe teritoriul Europei de secole întregi şi totuşi au rămas grupuri etnice independente, cu o limbă proprie vorbită în paralel cu limba ţării în care s-au născut. Cu toate că romanes nu este o limbă omogenă, ci include numeroase dialecte, s-a constatat că aceasta derivă din sanscrită. Încă din secolul al XVIII-lea s-a presupus că roma şi sinti şi-ar avea originile în India.

Conform unui studiu, publicat în paginile revistei „Current Biology”, romii din Europa sunt descendenţii unei caste inferioare din India. „Studiul a adus atât profunzime teoriei conform căreia aceste minorităţi se trag din India, cât şi indicii privind regiunea din care a început migraţia acestora către Europa”, afirmă Manfred Kayser, unul dintre autorii studiului.

Oamenii de ştiinţă cred că strămoşii celor două etnii şi-au părăsit locurile de baştină (nord-vestul Indiei) în urmă cu aproximativ 1400-1500 de ani. ” După aceea, în Europa, se pare că ar fi avut loc o împărţire a romilor – acum aproximativ 900 de ani, în regiunea Balcanilor”, adaugă Kayser.

În prezent, pe teritoriul Europei trăiesc circa 11 milioane de sinti şi roma. Cei mai mulţi sunt în Serbia, Ungaria, Bulgaria, România şi Spania. Într-o cercetare anterioară, prezenţa destul de numeroasă a celor două minorităţi în Spania i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să lanseze ipoteza că sosirea acestora pe bătrânul continent ar fi avut loc prin nordul Africii. Noul studiu confirmă bănuielile specialiştilor.

Pentru lumea ştiinţifică şi istoricii care cercetează cele două grupuri etnice, marea provocare este determinată de lipsa limbii scrise. Noile descoperiri bazate pe analiza comparativă a 10.000 de mostre de ADN joacă un rol important în procesul de aflare a istoriei şi a traseului acestor minorităţi.

Yaron Matras, profesor de lingvistică la Universitatea Manchester, este de părere că studiul prezentat în „Current Biology” nu aduce niciun element de noutate: „Certitudinea obţinută acum prin intermediul analizei genetice confirmă vechile noastre descoperiri realizate în plan lingvistic.”

 

 

EDITORIAL

Cea mai puternică organizatie a romilor din Romania vine în ajutorul familiei Mocanu din Ciorăști – Vrancea

Cea mai puternică organizatie a romilor din Romania vine în ajutorul familiei Mocanu din Ciorăști – Vrancea

Reprezentanții Asociației Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) s-au deplasat în comuna Ciorăști, județul Vrancea, pentru a veni în ajutorul familiei Mocanu, ai cărei copii au fost luați în plasament de către autorități. Prim-vicepreședintele APRPE, Daniel Vasile, a preluat personal acest caz. “Este important să abord ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

09:05
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară