Stanga
Dreapta

Nicolae Păun: „Partida Romilor dezvoltă un proiect nou din această toamnă

Gabriela M Bogdan, 5 septembrie 2023, Ora 11:13

  • print
  • |
nicolae-paun-partida-romilor-dezvolta-un-proiect-nou-din-aceasta-toamna-51847-1.jpg

În cadrul primei ediţii a emisiunii „Romi pentru România” de la postul de televiziune B1, invitatul Monicăi Cornea, președintele Partidei Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun a făcut o serie de precizări privind noul proiect al APRPE, „Romi pentru România”.

„Sub egida „Romi pentru România” va trebui să arătăm oameni care au reuşit în viaţă şi trebuie să arătăm oameni care s-au pregătit în viaţă şi care nu reuşesc să-şi găsească locul în societatea românească. Ideea mi-a aparţinut, în sensul în care, atunci când am văzut cum se importă multă forţă de muncă din ţările non-europene, Sri Lanka, Pakistan, India, circa 200 000 de persoane. Oare în România acest guvern priveşte cu atenţie faptul că sunt 400 – 500 de comunități de romi şi oamenii ăştia doresc să-și găsească de lucru, doresc să se integreze, oamenii ăştia au calificări, trebuie să-i captăm cumva, să-i păstrăm în ţară, să avem un proiect în aşa fel încât să îi facem interesați de ceea ce se petrece în România şi de dezvoltarea României pe termen mediu şi lung? Avem foarte mulți studenți, avem foarte multe persoane cu vocație, avocaţi, doctori, ingineri, dar care, din păcate, cam greu îşi găsesc de muncă pe teritoriul României. Dacă ne uităm la televizor doar şi vedem că sunt locuri de muncă cu grămada, dar romii nu găsesc. Nu, sunt locuri de muncă prost plătite şi atunci tebuie să arătăm că romii doresc să rămână în România, au pregătire, vor să facă lucruri pentru ţară, pentru comunitatea lor, sunt dornici de integrare, dar nu este de ajuns doar atât. Asta pe primul palier al programului.”, a declarat președintele Partidei Romilor „Pro-Europa”.

„Putem să arătăm şi palierul doi. Degeaba vorbim de dezvoltare comunitară dacă nu există dezvoltare regională. Nu ai cum să laşi niște comunități de romi separate de un program de dezvoltare judeţean sau regional care se duce pe o anumită traiectorie. Ori îl gândeşti cu totul, ori nu îl mai gândeşti. Pentru că atunci nu am cum să-mi găsesc răspunsuri atunci când merg printr-o comunitate şi văd oameni care în 2023 nu au apă să se spele, nu există electricitate. Au un dispensar la 7-8 kilometri. Copiii nu se pot duce la școală pentru că fac 2, 4 kilometri pe timp de vară, pe caniculă sau iarna, pe jos. Abandon şcolar, comunități întregi abandonate şi trebuie să arătăm şi lucrurile acestea. Arătăm pe de o parte oameni care au pregătire şi vor să rămână în România şi pe de altă parte comunități de romi care trăiesc ca în lumea a patra. Ceva trebuie să se schimbe.”, a încheiat Nicolae Păun.

Romi Pentru România  se difuzează duminica, de la ora 10.00, pe postul B1 TV, dar și pe pagina noastră de Facebook și canalul YouTube!

 

 

EDITORIAL

Cea mai puternică organizatie a romilor din Romania vine în ajutorul familiei Mocanu din Ciorăști – Vrancea

Cea mai puternică organizatie a romilor din Romania vine în ajutorul familiei Mocanu din Ciorăști – Vrancea

Reprezentanții Asociației Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) s-au deplasat în comuna Ciorăști, județul Vrancea, pentru a veni în ajutorul familiei Mocanu, ai cărei copii au fost luați în plasament de către autorități. Prim-vicepreședintele APRPE, Daniel Vasile, a preluat personal acest caz. “Este important să abord ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

09:03
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară