Stanga
Dreapta

Nicolae Ciucă l-a demis pe șeful Vămilor, Bogdan Mihei

Gabriela M Bogdan, 30 mai 2023, Ora 10:47

  • print
  • |
nicolae-ciuca-l-a-demis-pe-eful-vamilor-bogdan-mihei-51712-1.jpg

Șeful Autorității Vamale Române (AVR), Bogdan-Lari Mihei, a fost demis din această funcție de către premierul Nicolae Ciucă. În locul lui Mihei va fi numit fostul deputat Ion Cupă.

„Creșterea economică pe care am obținut-o trebuie să fie resimțită de oameni, iar pentru a reuși acest lucru, instituțiile statului trebuie să fie mai performante. După un an în care PIB-ul țării a crescut cu 49 miliarde de euro, trebuie să regăsim aceeași dinamică și în încasările de la buget”, a anunțat marți Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, România are nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice așteptate de cetățeni.

„L-am demis, azi, pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale.
Prin continuarea programelor de investiții masive, colectare corectă a veniturilor la buget și exploatarea resurselor noastre naturale, România va intra într-o nouă etapă de modernizare, în beneficiul tuturor cetățenilor săi”, susține premierul.

Această demitere este încă un semnal că rotativa guvernamentală a început. Autoritatea Vamală era controlată de PSD și este posibil să treacă la PNL. Ieri, președintele ANAF, Lucian Heiuș (PNL), a demisionat din funcție. Posibil demiterea să aibă legătură și cu slaba colectare la buget în prima parte a acestui an.

Bogdan-Lari Mihei a fost schimbat de premierul Viorica Dăncilă, în 2019, din poziția de vicepreședinte ANAF, care coordona Direcţia Generală a Vămilor.

El este unul dintre oamenii apropiați de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, printre ultimii care rămăseseră în funcții.

Ion Cupă a trecut prin toate partidele

Cupă a făcut parte în în perioada 2012-2020 din nu mai puţin de patru partide. În primul rând, în 2012 a fost ales deputat pe listele PDL. În 2013, Cupă trece la PNL, în condişiile în care liberalii erau la guvernare cu PSD-iştii, în cadrul Uniunii Social-Liberale. Apoi, în iunie 2014 demisionează din grupul PNL şi devine independent.

În 2016 este ales din nou în Parlamentul României, dar pe listele ALDE, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Însă dezintegrarea ALDE din 2019 l-a făcut să treacă la începutul lui 2020 în PMP, partid condus de Eugen Tomac, care a ratat la mustaţă intrarea în Parlament în decembrie 2020.

Ion Cupă nu e străin de domeniul finanţelor. Cupă este economist de profesie, fiind director de direcţie generală a finanţelor publice în Mehedinţi şi Gorj. În Mehedinţi a fost director executiv în perioada 2005-2010, în timp ce în Gorj a fost în perioada 2010-2012.

Cine este Bogdan-Lari Mihei

În perioada aprilie 2018 – ianuarie 2019 a fost vicepreședinte ANAF, coordonator al structurilor vamale. El a ocupat diverse funcții în zona vămii din 1998.

Are o diplomă de licență în construcții civile la Universitatea Tehnică de Construcții București-Facultatea de construcții civile, agricole și industriale, una de drept la Universitatea Biotera, master la SNSPA în managementul organizațiilor politice și civile și diferite calificări „dezvoltarea competențelor profesionale în domeniul vamal la Institutul Național de Administrație – MAI sau în măsuri anticorupție pentru Poliția de frontieră și vamă.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

12:22
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară