Stanga
Dreapta

Ministrul Mediului: „Unele programe vor fi descentralizate. Primul va fi Rabla local, pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani”

Gabriela M Bogdan, 28 septembrie 2022, Ora 13:42

  • print
  • |
ministrul-mediului-unele-programe-vor-fi-descentralizate-primul-va-fi-rabla-local-pentru-casarea-ma-inilor-mai-vechi-de-15-ani-51117-1.jpg

 Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, miercuri, că unele programe ale Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi descentralizate, iar primul va fi Rabla local, program pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani. Potrivit ordonanței adoptate, banii vor fi virați către autoritățile locale cu un scop anume.

"Am aprobat o Ordonanţă de Urgenţă acum două săptămâni prin care am făcut posibilă inclusiv descentralizarea unor programe finanţate de AFM, tocmai pentru a creşte poate şi de mii de ori capacitatea de implementare. Prin includerea autorităţilor publice locale în procesul de implementare putem să creştem foarte mult capacitatea de implementare a acestor programe. Discutăm zilele acestea cu AFM aceste aspecte. Primul program descentralizat va fi 'Rabla' local, pentru maşini mai vechi de 15 ani, acolo unde banii vor fi, conform Ordonanţei de Urgenţă, daţi în prealabil autorităţii locale cu un scop anume", a spus Tanczos.

 În acelaşi timp, ministerul de resort pregăteşte pentru acest an o nouă sesiune a programului "Casa Verde Fotovoltaice".

"În mod similar, căutăm soluţia şi pentru fotovoltaice. Ne aşteptăm la o nouă sesiune a Programului 'Casa Verde Fotovoltaice', în acest an. Din calculele noastre, cererea este una imensă, de sute mii de gospodării, probabil, care doresc să instaleze asemenea panouri fotovoltaice. Noi trebuie să eliminăm barierele instituţionale, birocratice, să creştem capacitatea de implementare. Am identificat sursele pentru finanţare şi putem asigura un buget multianual de ordinul miliardelor de lei pentru acest program naţional foarte mult aşteptat. Singura barieră rămâne partea de cantităţi de panouri fotovoltaice produse şi capacitatea de instalare a companiilor care lucrează în acest domeniu. Dacă reuşim să facem această descentralizare, cu siguranţă rezolvăm partea administrativă şi birocratică", a precizat ministrul Mediului.

Potrivit datelor comunicate de oficial, până la acest moment, în Programul "Casa Verde Fotovoltaice" au primit decizia de finanţare 13.000 de dosare, iar până la finele anului în curs toate cele 45.000 de solicitări depuse vor fi rezolvate.

"Sunt peste 13.000 de dosare care au primit, deja, decizia de finanţare şi alte 10.000 care probabil într-o lună vor primi deciziile de acceptare sau de refuz din partea instituţiei şi până la sfârşitul anului toate cele 45.000 de dosare vor fi închise, în sensul evaluării şi comunicării. S-a început foarte târziu şi niciodată nicio instituţie nu a avut atâtea dosare. A crescut foarte mult cererea pentru acest program şi capacitatea AFM nu a fost prevăzută niciodată pentru evaluarea a zeci mii de dosare. Această instituţie a fost construită pentru programe, pentru autorităţi publice locale, care sunt în total 3.000 în ţară. Numărul de zeci mii de dosare a pus în dificultate instituţia, am crescut capacitatea de implementare şi acolo. Angajăm 100 de oameni, creştem personalul AFM, dar soluţia pe termen mediu şi lung este descentralizarea", a apreciat Barna Tanczos.

Ministrul Mediului a participat, miercuri, la conferinţa cu tema "Smart Green Industry: Potenţial verde pentru o industrie a viitorului". organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn, în perioada 28-29 septembrie.


 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

07:24
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară