Stanga
Dreapta

Ministrul Agriculturii: „Toate produsele care intră în ţară sunt sigure pentru consumul uman”

Gabriela M Bogdan, 10 martie 2023, Ora 12:02

  • print
  • |
ministrul-agriculturii-toate-produsele-care-intra-in-tara-sunt-sigure-pentru-consumul-uman-51537-1.jpg

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că toate produsele care intră în ţară, inclusiv cele din Ucraina, sunt verificate de instituţiile statului aflate în vamă, iar acestea nu reprezintă un pericol pentru consumul uman sau al animalelor.

Acesta a fost întrebat despre importul din Ucraina al unei cantităţi de 6.290 de tone de seminţe de rapiţă, pentru care s-a constat în urma analizelor de laborator că erau modificate genetic.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea statului care veghează la calitatea produsului care intră în România. Ştiţi foarte bine că în vamă nu poate să intre decât produse care au, pe de o parte, documente, pe de altă parte, au identitate. Sunt verificate de toate instituţiile statului aflate în vamă, iar la destinaţie, cum este cazul acesta de rapiţă, s-au luat probe, iar ele au determinat prin analizele de laborator că este o rapiţă modificată genetic, cu o modificare permisă de către Comisia Europeană ca fiind posibilă de consum, atât consumul uman cât şi consum furajer. Într-un cuvânt: nu este un pericol pentru sănătatea animalelor sau a oamenilor. ANSVSA a folosit legea în vigoare conform căreia a sigilat şi a etichetat din nou produsul respectiv, iar răspunderea pentru import şi pentru valorificarea acestei cantităţi este a celui care a cumpărat acest produs. Niciun produs nu intră în România dacă nu are acte care au însoţit marfa realizate de către instituţiile abilitate din ţara furnizoare. Aceste importuri s-au făcut pe baza unor contracte şi s-au plătit în baza unor facturi de către cumpărători. Într-un cuvânt, totul a fost legal, această scăpare este în sarcina cumpărătorului şi de aici dificultatea în care se află”, a explicat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Potrivit informaţiilor furnizate de ANSVSA, în cazul importului celor 6.290 de tone de seminţe de rapiţă, având ca destinaţie un depozit din judeţul Neamţ, buletinul de analiză rezultat în urma testării de laborator a indicat că seminţele de rapiţă sunt modificate genetic şi beneficiază de autorizaţie acordată în conformitate cu procedura comunitară, stabilită în Regulamentul EC nr. 1829/2003 privind alimentele şi hrana pentru animale.

„Având în vedere că transportul care a sosit la depozitul din Neamţ nu era etichetat şi însoţit de documente din care să rezulte că seminţele de rapiţă sunt modificate genetic (aşa cum prevede legislaţia aplicabilă), toată cantitatea este reţinută în depozit pentru etichetarea corespunzătoare
şi pentru respectarea trasabilităţii, în vederea comercializării”, au precizat reprezentanţii ANSVSA.

Aceştia au menţionat că produsul este sigur pentru a fi folosit în hrana animalelor sau pentru consumul uman.

ANSVSA subliniază că în urma analizelor de laborator realizate pentru cele 8.500 de probe prelevate din cereale şi produse de origine nonanimală nu au fost înregistrate neconformităţi în ceea ce priveşte depăşirea limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, contaminanţi (metale grele, micotoxine), prezenţa organismelor modificate genetic şi contaminare radioactivă.

Totodată, pentru a spori gradul de monitorizare şi a asigura o trasabilitate a transporturilor de cereale provenite din ţări terţe, începând cu luna noiembrie a anului 2022, ANSVSA a creat premisele urmăririi acestora în platforma TRACES NT (platformă dezvoltată de Comisia Europeană pentru monitorizarea transporturilor de produse de origine animală şi nonanimală şi a animalelor vii provenite din ţări terţe).

„Până la această dată nu au fost transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF, care funcţionează la nivel european), în niciun stat membru, notificări de alertă referitoare la riscuri asociate cerealelor pentru consum uman sau animal, provenite din Ucraina”, a transmis ANSVSA.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

12:25
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară