Stanga
Dreapta

Banca Centrală Europeană:” Creditarea se va înăspri”

Gabriela M Bogdan, 21 iulie 2021, Ora 11:34

  • print
  • |
banca-centrala-europeana-creditarea-se-va-inaspri-48797-1.jpg

 

Creditorii din zona euro se aşteaptă la o creştere a cererii de împrumuturi din partea companiilor, în trimestrul trei din 2021, şi văd doar o înăsprire moderată a standardelor de creditare sau a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor, arată rezultatele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană.

Deja în trimestrul doi standardele de creditare s-au înăsprit, continuând evoluţia din 2020. Pe partea cererii, datele sugerează că firmele sunt mult mai dispuse acum să investească, se arată în studiul BCE.

"Pentru prima dată din trimestrul trei din 2019, necesităţile financiare ale companiilor pentru investiţii fixe au contribuit în mod pozitiv la cererea de împrumuturi, sugerând că firmele devin mai puţin reticente în a investi", apreciază instituţia cu sediul la Frankfurt.

În cazul împrumuturilor ipotecare, standardele de creditare ar urma să se menţină în linii mari, conform BCE. În privinţa cererii, băncile se aşteaptă în continuare la sporirea cererii pentru împrumuturi, atât din partea firmelor, cât şi a gospodăriilor, se arată în studiul BCE.

BCE a promis că va menţine ultra scăzute costurile de împrumut şi a accelerat achiziţiile de active, pentru a nu fi afectaţi consumatorii şi oamenii de afaceri.

La şedinţa de politică monetară din 10 iunie, Banca Centrală Europeană a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei, dar a promis să menţină ample măsuri de stimulare, din cauza temerilor că orice retragere a sprijinului în acest moment ar accelera creşterea costurilor de împrumut şi ar afecta redresarea economiei.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis că va continua programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.

Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

13:48
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară